Home / Здоров'я / Алергія у немовляти: причини і наслідки

Алергія у немовляти: причини і наслідки

Сучасні бабусі вже не бурчать на дітей, якщо ті просять не купувати улюбленим онукам якісь певні солодощі. Зате прабабусі такі зауваження зустрічають скептично: «Подумаєш, ми годували дітей тим, що є, і нас годували, і всі виросли, і здорові». Алергія у немовляти зустрічалася у кожної другої дитини. Про продукти алергени тоді замислювалися мало. Алергія у немовляти провокує розвиток хронічних захворювань, що вражають абсолютно всі органічні системи: нирки, легені, ЛОР-органи. Тому потрібно знати види алергенів при грудному вигодовуванні і не допускати їх появи в раціоні немовляти.

Небезпечна алергія у немовляти

Алергія у немовляти причини і наслідки

Алерген – це речовина, яка при попаданні в організм викликає патологічну реакцію імунної системи, що руйнує тканини. Ця речовина отрутою не є, але сприймається імунною системою, як чужорідна, і вона намагається його знищити, виробляючи антитіла. Виникає алергічна реакція, яка ділиться на кілька стадій:

Імунологічна – утворюються антиген-антитіла;

Патохімічна – медіатори запалення викидаються в кровотік;

Патофізіологічна – безпосередня реакція організму на події, що і називають алергією. Основний список найбільш небезпечної групи харчових алергенів визначений і вельми обширний, але біда в тому, що у різних організмів алергію можуть викликати різні харчові продукти. Часом є проблематичним виявити продукти, на які дає реакцію конкретний малюк, і вивести з їхнього раціону. Адже для інших він є повноцінним продуктом харчування, і жодної негативної реакції не викликає.

Алергія у немовляти: харчовий світлофор

Щоб годуючій мамі було простіше запам’ятати продукти, при яких виникає алергія у немовляти, їх розділили на списки, кожен з яких умовно позначений певним кольором.

Червоний список – це продукти алергени, від яких годуюча матуся повинна відмовитися зовсім. До них відносяться: пряні і гострі продукти:

пекучий перець, цибуля, часник, майонез, гострі соуси, хрін;

гіркий шоколад – в якому какао більше 70%;

сири з цвіллю і сири з прянощами;

морепродукти в різних соусах;

ікра тріски і мінтая;

тунець;

креветки.

Жовтий список – можна їсти, але з обережністю: слабші продукти:

диня, бобові, буряк, свіжий кефір, рослинні олії;

закріплюючі: груша, випічка з пісочного тіста, хурма, свіжий хліб, рис, гранати;

нейтральні: коров’яче молоко, ягоди, яйця, кукурудзяна, манна, пшоняна каша. Про останні продукти зі списку зовсім недавно педіатри говорили, як про сильні харчові алергени, але зараз вважається, що ці продукти дуже навіть корисні, і якщо вони не викликають патологічної реакції в організмі немовляти, їх необхідно обов’язково вживати годувальниці.

У зеленому списку зібрано все, що не є алергеном при грудному вигодовуванні – продукти, дозволені без обмеження:

петрушка, листовий салат і кріп;

агрус і біла смородина;

гарбуз, кабачки;

натуральний сир, йогурт, ряжанка, айран;

цвітна капуста і брокколі;

каші: вівсяна, гречана, ячна, пшенична;

пісні супи; нежирне м’ясо;

морепродукти в чистому вигляді;

овочі;

макарони;

сезонні фрукти;

сірий або вчорашній білий хліб;

перепелині яйця;

горіхи – крім арахісу і фісташок;

мед – обережно;

домашні компоти і морси;

зелені чаї – перевіряючи реакцію дитини.

Спискам не слід сліпо довіряти. На деякі продукти з зеленого теж можуть бути у певного організму серйозні алергічні реакції.

Обережно – алергія у немовляти!

Як можна виявити конкретний алерген у немовляти? Точно визначити алерген можна тільки одним способом – при скринінговому обстеженні. Під час нього проводяться шкірні тести. Існує спеціальна педіатрична панель алергенів, в якій зібрані сполуки, найбільш часто провокуючі патологічні реакції організму. Але для того щоб точніше представляти, від чого алергія у немовляти, батьки повинні спостерігати за його станом і відзначати небажані прояви на типи продуктів, що вводяться в раціон матері або дитини в якості підживлення.

Зверніть увагу на наступні фактори:

Чи з’являється висип, почервоніння, набряки під очима.

Чи посилюється метеоризм або кишкові коліки, як змінюється кал після введення нової страви. Поведінкові реакції: примхливість, неспокійний сон, плач без видимі причини.

У нормі чи збільшена вага.

Респіраторні прояви.

Всіма спостереженнями слід поділитися з лікарем. Тести на алергени призначаються тільки після аналізу крові на імуноглобулін Е і еозинофіли. Якщо ці показники завищені, то можна припускати алергію.

Алергія у немовляти: лікування

Існує безліч препаратів, розрахованих і на новонароджених, які купірують прояв алергічної реакції. До них відносяться «Гестан», «Феністил», «Бепантен». Але зняти симптоматику – це не означає позбавити малюка від алергії.

Щоб полегшити стан, потрібно знати, як вивести алергени з організму:

При гострій алергічній реакції немовлятам дають не тільки антигістамінний препарат, а й «Смекту», яка виводить з організму токсичні для нього з’єднання. Це один з найбільш безпечних засобів для дітей – він не всмоктується у кров;

При бронхоспазмі слід викликати «швидку допомогу»;

При лікуванні алергії у дитини годує мама повинна дотримуватися гіпоалергенної дієти, виключити з раціону продукти з жовтого і червоного списку повністю. При цьому намагатися не змішувати продукти із зеленого списку, аналізувати реакцію малюка на кожну страву з нього. Реакція необов’язково виникає відразу ж після їжі. Алергія у немовляти може з’являтися і через добу. У цьому випадку потрібно бути гранично обережним – краще записувати, що вчора включало в себе денне меню.

Іноді реакція буває не на певний продукт, а на поєднання декількох – це теж слід враховувати. У міру дорослішання малюка реакції можуть змінюватися: на ті продукти, які давали алергію раніше, він вже не буде реагувати, зате список небажаної їжі поповнять інші страви.

Підживлення алергічних малюків краще починати з гіпоалергенних сумішей. При підозрілих висипаннях слід обов’язково звертатися до педіатра. Батьки не завжди можуть відрізнити акне, яке викликане пітницею або адаптацією організму до зовнішнього середовища, від прояву алергії.


Check Also

Що таке коронавірус – ознаки захворювання, ефективні рекомендації

Коронавіруси – це родина  вірусів, які можуть викликати звичайну застуду, важкий гострий респіраторний синдром (SARS) …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *