Home / Здоров'я / Закладений ніс: причина і перша допомога

Закладений ніс: причина і перша допомога

Багатьом знайомий стан, коли закладений ніс не дає нормально дихати. Чому це відбувається і як можна допомогти хворому?

Закладений ніс: що це?

Закладений ніс причина і перша допомога

Утруднення з диханням виникають, коли запалюються слизові оболонки носових ходів. Розбухання слизових призводить до звуження дихальних проходів, стає важко вдихнути повітря.

Маленькі діти та люди з неврівноваженою психікою можуть впасти у істеричний стан, що значно погіршує стан хворого – сльози, супроводжуючі істерику, призводять до ще більшого розбухання слизових оболонок носа.

Насамперед, слід заспокоїтися і спробувати встановити причину хвороби. Якщо лякають симптоми повторюються неодноразово, а зрозуміти їх джерело хворий не може – слід звернутися до лікаря. Після огляду та деяких аналізів лікар встановить причину закладеності носа і призначить лікування.

Не варто вважати нежить нешкідливим захворюванням – без лікування (навіть найпростішого), особливо у маленьких дітей, він може призвести до серйозних ускладнень начебто гаймориту чи фронтиту.

Закладений ніс: можливі причини

Не слід думати, що такий симптом, як закладений ніс характерний тільки для застуди. Якщо періодично закладає ніс, потрібно звернутися до лікаря. Якщо проблеми з диханням виникають у дитини – відвідування педіатра обов’язково! Труднощі з диханням є симптомом безлічі захворювань.

Застуда, грип або ГРВІ. Закладеність носа, нежить – обов’язковий симптом простудних захворювань.

Алергія. Рідкі прозорі виділення, особливо в літній період – симптом алергії. Також для алергії характерний свербіж в носі і очах, почервоніння очей. Краплі від нежитю з судинозвужувальним ефектом марні для лікування алергії, а деякі навіть протипоказані – допомогти можуть тільки спеціальні антигістамінні препарати.

Викривлення перегородки носа. Хворий відчуває труднощі з диханням, які стають все відчутнішими з часом. При цьому з носа немає ніяких виділень. Лікується дане захворювання хірургічним втручанням.

Аденоїди. При збільшенні аденоїдів або розростанні в носовій порожнині поліпів утруднюється нормальне дихання. Лікування проводиться хірургічними методами.

Попадання в носову порожнину чужорідного тіла. Маленькі діти, навіть при уважному нагляді, часто засовують в ніс маленькі предмети. Видалити чужорідний предмет з носових проходів може тільки кваліфікований лор – лікар в умовах стаціонару. По дорозі в лікарню потрібно намагатися тримати малюка в сидячому положенні, голова розташована прямо.

Баротравма після повітряного перельоту. Іноді, щоб зняти закладеність носа після перельоту, досить просто широко позіхнути.

Закладений ніс: перша допомога

Що робити, якщо закладений ніс? Існує декілька простих способів полегшити дихання при закладеності носа.

Закладений ніс: зволожте повітря в приміщенні.

Існують різні методи:

зволожувач повітря;

завісити радіатор мокрим простирадлом;

поставити миску з водичкою і занурити в неї рушник таким чином, щоб краї звисали з країв;

періодично розбризкувати в кімнаті водичку за допомогою обприскувача для кімнатних квітів.

Закладений ніс: промивання носа.

При закладеності носа не допомагають часті вишмаркування – вони посилюють подразнення слизової і ще більше ускладнюють дихання. Вишмаркуватись слід тільки після промивання носових ходів.

Промивання носа не мають протипоказань і допомагають у всіх випадках, крім тих, які вимагають хірургічного втручання. Ніс промивають кілька разів на день – при використанні в полосканнях лікарських засобів це ефективно доповнює лікування нежиті.

Розчини для промивання носа:

сольовий розчин – в склянку тепленької кип’яченої водички добавляють чверть чайної ложечки

солі (повареної, морської, аптечної) – на смак розчин повинен бути трішки солоним;

тепленька негазована мінеральна водичка;

буряковий сік – в півсклянки бурякового соку додають столову ложечку меду, суміш розбавляють рівною кількістю водички;

морквяний сік – в морквяний сік додають рівну кількість рослинної олії, склад розводять такою ж кількістю тепленької кип’яченої водички;

настоянка календули – в склянку тепленької водички додають чайну ложечку спиртової настоянки календули.

Як промивати ніс? Існують різні способи. Після кожного промивання потрібно добре вишмаркатись.

Спрей з морською водичкою. Найпростіший і безболісний спосіб промити ніс – придбати засіб з морською водичкою на зразок Аквамаріс або Квікс: лікувальний розчин в потрібній дозі промиє носові ходи при простому натисканні на флакон. Особливо зручно промивати так ніс дитині.

Піпетка або маленька груша. Розчин закапують, лежачи на рівній поверхні без подушки. Голову повертають набік і вводять розчин в ніздрю, розташовану нижче. Не варто заливати ліки – потрібно обережно вводити їх по крапельці. При цьому бажано зробити ковтальний рух і «зупинити його» в горлі, щоб створити повітряну пробку, яка не дозволить крапелькам стекти в гортань.

Полоскання носа. Трохи засобу наливають на долоню (у формі чашечки) і вдихають його однією ніздрею. Засіб виллється частиною через ніс, частиною через горло. Після кожного «вдихання» потрібно добре вишмаркатись.

Закладений ніс: ефірні олії

Механізм впливу на організм ефірних олій до кінця не вивчений, але те, що вони допомагають – незаперечний факт. Кілька крапельок м’ятної або евкаліптової олії наносять на грудочку вати або носову хусточку і вдихають пари – дихати стає легше.

Закладений ніс: інгаляції

Можна використовувати спеціальний інгалятор або подихати над мискою з окропом.

Добавки для інгаляцій:

лікувальні трави (ромашка, шавлія);

ефірну олію (чайне дерево, евкаліпт, м’ята);

розтирання від застуди (Травісил, Доктор Мом, Зірочка).

Дихати потрібно не більше 10 хвилинок. Можна накритися рушником, якщо немає температури.

Закладений ніс: гаряче пиття

Часто допомагає відновити дихання, якщо неквапливо випити чашку гарячого чаю або бульйону – на деякий час дихати стає легше.

Закладений ніс: розтирання від застуди

Якщо обережно втерти в крила носа розтирання начебто Доктор Мом, Травісил, Зірочка, ефірні олії в їх складі «пробивають» дихання.

Закладений ніс: лікування

Лікування основного захворювання зніме його симптом – закладений ніс. Вид лікування залежить від характеру хвороби. Наприклад, при розростанні аденоїдів або викривленні перегородки носа, допомогти може тільки хірург.

При високій температурі, різкому погіршенні стану слід відразу ж звернутися до лікаря.

Закладений ніс: застуда чи грип

При грипі, ГРВІ, застуді зняти закладеність носа допоможуть судинозвужувальні краплі, спреї і емульсії: Називін, Нафтизин, Галазолін, Санорин, Піносол, Отривін, Ксімелін, Длянос. Через 4-5 днів виникає звикання до ліків і буде потрібно змінити препарат. Як правило, за цей термін нежить вже минає.

Так само позбутися від нежиті при застуді допоможе тепло для ніг: гарячі ванни, теплі шкарпетки, гірчичний порошок в шкарпетки. Ефективні при простудних нежиттях інгаляції і тепле пиття.

Закладений ніс: алергії

При алергіях судинозвужувальні препарати марні, часто протипоказані. Потрібні спеціальні антигістамінні препарати: Алергонаф, Дінаф.

Закладений ніс у дитини: що робити?

Діти часто лякаються, коли їм важко дихати і починають плакати.

Що можна зробити?

Заспокоїти дитину. Якщо відома природа нежиті – можна накапати судинозвужувальні (Називін, Нафтизин, Галазолін) або антиалергічні краплі (Алергонаф). Маленькій дитині можна зробити невеликі ватяні турунди (1-1,5 см), змочити їх в ліках і змастити носові проходи – вводити турунди глибоко не потрібно, ліки через шкіру потраплять в місцевий кровотік і почнутье діяти.

Можна ввести в ніс спрей з морською водичкою (Аквамаріс, Квікс) або швидко зробити слабкий ледь солоний розчин і обережно закапати кілька крапельок в шкірну ніздрю.

У маленької дитини важливо виключити потрапляння в носові ходи сторонніх предметів. Обережно вкладіть дитину і за допомогою ліхтарика огляньте ніс зсередини. Якщо в ньому чужорідне тіло – відразу викликайте швидку допомогу або везіть дитину в лікарню. Намагайтеся не класти дитину – тримайте її вертикально весь час до огляду лікаря.

При нежиті можна застосувати прості домашні способи лікування. При цьому слід пам’ятати, що закладений ніс може бути симптомом серйозної хвороби.


Check Also

Що таке коронавірус – ознаки захворювання, ефективні рекомендації

Коронавіруси – це родина  вірусів, які можуть викликати звичайну застуду, важкий гострий респіраторний синдром (SARS) …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *