Home / Здоров'я / Молочниця лікування медикаментозними засобами

Молочниця лікування медикаментозними засобами

Кандидоз – досить поширене захворювання. Серед жінок його називають по-простому – молочниця. Підступність цієї недуги криється в тому, що вона виникає з дуже багатьох причин, легко переходить в хронічну форму і супроводжується досить неприємними симптомами, зокрема свербінням, про молочниця лікування далі піде мова.

Молочниця лікування: природа свербіння

Молочниця лікування медикаментозними засобами

Печіння – ще один симптом захворювання. Свербіж і печіння в даному випадку носять нервово-алергічну природу. Виникають вони в результаті подразнення нервових закінчень продуктами життєдіяльності грибка.

В результаті виникає запалення, що супроводжується інфільтрацією тканин, може розвинутися алергія місцевої локалізації, яка погіршує трофіку (живлення) тканин, що ще більше ускладнює перебіг захворювання. За інтенсивністю свербіж ділиться на помірний, наростаючий і невщухаючий (нестерпний). В останньому випадку дискомфорт трохи вщухає після душу, але потім знову повертається, суттєво погіршується якість сну.

Коли прогресує молочниця лікування відсутнє, свербіж проявляється в різній інтенсивності. Виникають неприємні відчуття при сечовипусканні, печіння і болючість в області слизових, статевий акт супроводжується роздратуванням і болем.

Якщо навіть після лікування молочниці залишився сильний свербіж, то можливий такий варіант, що він не пов’язаний з захворюванням. Є ймовірність того, що подібне явище виникло як побічний ефект від застосування медикаментозного засобу.

Молочниця лікування: як позбутися докучливого свербіння

Купірувати даний симптом можна і перебуваючи вдома, проте необхідно усунути причину захворювання, тому звернення до лікаря є обов’язковою умовою успішного позбавлення від патології. Значить, при молочниці вам необхідно дотримуватися наступних правил:

Під час терапії утриматися від статевого життя;

Суворо дотримуватися інтимної гігієни, водні процедури мають проводитися двічі на добу, але без використання мила, а напір водички повинен бути мінімальним;

Не носити тісний одяг, синтетичні і мереживні трусики. Рекомендується придбати бавовняну нижню білизну;

Не варто вживати спиртне, курити, пити гормональні препарати під час лікування, так як ці фактори   посилюють перебіг захворювання;

Не можна використовувати мазі, креми, свічки та інші медикаменти без призначення лікаря.

Молочниця лікування: провокуючі фактори

Щоб симптоми швидше відступили, необхідно усунути всі фактори, які могли посприяти появі захворювання. До таких належать:

різка зміна клімату, наприклад, при переїзді з холоду в спеку, тому препарати для лікування кандидозу рекомендується брати з собою на відпочинок у жаркі країни;

коли прогресує молочниця лікування проводиться антибіотиками – від цієї причини страждає близько 5% жінок;

висока концентрація естрогену (при вагітності, гормональній терапії.), прийом глюкокортикоїдних засобів;

ВІЛ- інфекція, коли імунний захист організму дуже низький.

Молочниця лікування медикаментозними препаратами

Найпростіший і найдієвіший метод – спринцювання антисептичними розчинами. Слабо-рожевий розчин марганцівки подіє на грибок згубно, проте не вб’є його спори, які локалізуються в залозистому шарі стінок піхви. Коли прогресує молочниця лікування не розпочати, то хвороба набуває хронічного перебігу, побороти яку досить важко. Також можна обробити піхву тампоном, змоченим в мірамістині або хлоргексидину.

Тимчасово усунути свербіж можна бурою в гліцерині, якою обробляють стінки піхви після спринцювання антисептиками. Для полегшення сверблячки можна використовувати мікомазол або клотримазол, однак ці засоби не можна застосовувати дуже часто. Доречно лише їх одноразове використання, наприклад, в ситуації, коли не можна відразу ж звернутися до фахівця.

Оптимальна форма лікарського засобу при молочниці – гелеподібна консистенція. У такому вигляді лікарський засіб практично повністю розчиняється і рівномірно покриває стінки піхви. При цьому воно не витікає і локалізується точно у вогнищі запалення. Зазвичай гелі використовують двічі на добу протягом одного тижня. А ось креми та мазі, які згубно діють на сам грибок, наносять кілька разів на добу, але дуже тонким шаром на зовнішні статеві органи і за допомогою аплікатора глибоко всередину піхви. Зазвичай діючою речовиною таких препаратів є клотримазол, тіоконазол або бутаконазол.

Молочниця лікування господарським милом

Висока ефектність його застосування обумовлена тим, що цей продукт має лужне рН, яке несприятливо позначається на грибках, які воліють кисле середовище. Підмивання і спринцювання господарським милом дозволяють запобігти розмноженню патогенних мікроорганізмів, а також допомагають зруйнувати міцелій грибків.

Істотним мінусом є те, що такий лікувальний процес триває занадто довго. Господарське мило, як свідчать відгуки, ефективно усуває симптоми, якими володіє молочниця, наприклад, свербіж і печіння, творожисте виділення. Але усунення ознак захворювання – це не все лікування.

Необхідно виявити і усунути причину його розвитку. Невилікуваний кандидоз може провокувати не тільки захворювання статевої системи, а й сечовивідної. Коли прогресує молочниця лікування проводиться натуральним господарським милом, яке натирають на тертці або за допомогою ножа. Подрібнений продукт всипають у відповідну ємність.

Потім до нього додають кип’ячену, охолоджену водичку. В результаті отримуємо білястий розчин для спринцювань. Процедура проводиться у ванні з допомогою спринцівки з трубкою. Після такої рекомендується перебувати в лежачому положенні ще протягом чверті години, а потім спринцювати піхву близько 10 разів звичайною кип’яченою водичкою до повного вимивання мильної піни.

Аналогічним ефектом володіє дігтярне мило. Крім того, потрібно враховувати, що симптоми молочниці можуть свідчити і про більш серйозні патології, наприклад, венеричні захворювання, патології органів ендокринної системи, онкології.

Молочниця лікування народними засобами

Купірувати симптоми можна за допомогою зрошення розчином солі та соди. Для приготування засобу знадобиться по столовій ложечці кожного з інгредієнтів. Їх розчиняють в літрі кип’яченої водички. Проводити процедуру можна до 3 разів за добу залежно від вираженості симптомів;

Диски з маслом чайного дерева. Подібна процедура дозволить позбутися від запалення, знищити бактерії, відновити природну флору. Для її проведення знадобиться диск із стерильного бинта і розбавлене кип’яченою водичою масло чайного дерева. Не використовуйте нерозведений засіб, так як можна залишити опік слизової;

Відвар калинового кольору. Щоб прибрати дискомфорт, готують цілющий настій: 1 ст заливають. л. кольору 200 мл гарячої води і настоюють. Надалі отриману рідину використовують для спринцювань;

Для процедури спринцювань можна використовувати відвари і настої таких рослин, як ромашка, календула, ялівець, звіробій, шавлія, кора дуба, соснові бруньки;

Якщо немає алергії на мед, можна спробувати змащувати піхву цим цілющим нектаром. Подібні хитрощі допоможуть позбутися неприємних симптомів захворювання, але не позбавлять від захворювання.


Check Also

Що таке коронавірус – ознаки захворювання, ефективні рекомендації

Коронавіруси – це родина  вірусів, які можуть викликати звичайну застуду, важкий гострий респіраторний синдром (SARS) …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *