Home / Здоров'я / Вагітність і пологи / Ефективні народні методи лікування кашлю

Ефективні народні методи лікування кашлю

Кашель має на увазі під собою відповідь організму на надходження сторонніх речовин, а також сигнал на виникнення механічного бар’єру, який порушує прохідність повітроносних шляхів. Для організму чужорідним може бути звичайний пил, мікроорганізми або сторонні предмети у вигляді дрібних предметів. Як позбутись використовуючи народні методи лікування кашлю піде мова  далі.

Народні методи лікування кашлю. Яким буває кашель

Ефективні народні методи лікування кашлю

Результат лікування будь-якої проблеми зі здоров’ям у великій мірі залежить від правильної діагностики. Саме тому рекомендують не займатися самолікуванням, а вчасно звертатися до фахівців. У разі виникнення кашлю необхідно грамотно оцінити стан пацієнта, характер і тривалість симптомів для поставки точного висновку.

За типами фахівці поділяють сухий і вологий кашель. Нерідко хвороба проходить з переходом від сухого кашлю до вологого, це дає зрозуміти, що з організму почали виводитися мікроби. Тут варто придивитися до характеру мокротиння.

Народні методи лікування кашлю. Основні причини сухого кашлю

Сухий кашель найчастіше проявляється у людини з запальними процесами верхніх дихальних шляхів, при початковому етапі пневмонії і туберкульозу, раку легенів, гастроезофагального рефлексу. Він може турбувати пацієнта, у якого діагностовано хронічний синусит і хворобу плеври, виявлена алергія або захворювання серця. Якщо імунітет пацієнта досить високий, організм може впоратися з виниклою проблемою самостійно, в іншому випадку до лікування слід підключити противірусні засоби і антибіотики. Оскільки деякі захворювання можуть нести за собою серйозні несприятливі наслідки, краще вчасно звернутися до фахівця.

Якщо під час інфекційного захворювання сухий кашель так і не проходить, це може бути викликано наступними причинами:

Дуже слабка імунна система.

Перебування в приміщенні з сухим повітрям.

Зловживання палінням і алкоголем.

Недостатня кількість прийнятої рідини під час захворювання.

Ускладнення захворювання.

Сухий кашель переноситися зазвичай болісно, особливо, якщо він проходить у вигляді нападів в невідповідний момент – на навчанні, на роботі, в громадському транспорті, в церкві. Його нелегко контролювати, але ігнорувати не можна, інакше можуть спостерігатися ускладнення через більше подразнення дихальних шляхів. Гострий кашель через пару днів може перейти у вологий або затяжний, коли симптоми тривають від 3 тижнів до 3 місяців. Якщо ви не можете позбутися від кашлю протягом 3 місяців, можна говорити про хронічну форму захворювання.

Сухий кашель може бути симптомом 50 різних захворювань, серед яких особливе місце займають:

Туберкульоз. Лікарі стверджують, до 20-30 років кожен інфікований паличкою Коха, відкритою німецьким лікарем Робертом Кохом. Зниження імунітету може активізувати мікобактерію, збудника туберкульозу, тоді у людини може виявитися туберкульоз бронхів, трахеї, гортані або легень. Дана хвороба якраз починається з нав’язливого сухого підкашлювання. Також спостерігається загальна слабкість організму, нічна пітливість, запаморочення, поганий сон.

Ларингіт, трахеїт, фарингіт. Ларингіт і фарингіт вражають різні органи – гортань і глотку відповідно. Якщо часто вдихати запилене, холодне або сухе повітря, можна «заробити» трахеїт, супроводжуючий болісним кашлем.

Алергія. Алергічні реакції можуть проявлятися на пилок рослин, пил, шерсть, кліщі. Зазвичай алергічний кашель дає знати про себе, коли подразник потрапляє на оболонку гортані.

Бронхіальна астма. Дана патологія характеризується хронічним сухим кашлем і нападами задухи.

Глистові інвазії. Кожна людина повинна проходити профілактику від глистів, щоб попередити виникнення неприємних ситуацій. Так аскариди можуть затримуватися в легеневій тканині, пробуджуючи сухий кашель.

Народні методи лікування кашлю Причини мокрого кашлю

Мокрий кашель лікарі називають продуктивним, так як він вивільняє легкі від патологічного вмісту. Якщо мокрота нев’язкої консистенції, вологий кашель легше переноситься, ніж сухий.

При завершальній стадії запалення легенів може спостерігатися кашель з сильними виділеннями. Така симптоматика характерна і для хронічного бронхіту і трахеїту. Гнійна мокрота може символізувати приєднання бактеріальної інфекції, що властиво для ГРВІ. При грипі мокрота залишається світлогою прозорого кольору.

Кровянистая мокрота може вказувати на туберкульоз легень, проблеми з серцем або рак легенів. Таке явище може бути і ознакою лопнутої кровоносної судини. У будь-якому випадку слід звернутися до фахівця.

Народні методи лікування кашлю

Кашлем можуть супроводжуватися різні захворювання, і, щоб грамотно підібрати курс лікування, необхідно дізнатися причину захворювання, а також відвідати лікаря. Всі препарати від кашлю поділяються на відхаркувальні, що розріджують і впливають на кашльовий центр. Також популярними є народні методи лікування кашлю, інгаляції.

В період лікування важливо пити багато рідини, не менше 2-х літрів водички в день, для розрідження мокроти. Якщо кашель пов’язаний з хворобами горла, тоді як використовується мінеральна водичка, яка полегшує загальний стан пацієнта.

Народні методи лікування кашлю –  сиропом

Використовукючи народні методи лікування кашлю  можна приймати спеціальні сиропи, з популярних засобів варто відзначити:

«Лазолван». Муколітичний і відхаркувальний сироп має функції, які ведуть до посилення струму і транспорту слизу, що веде до кращого відходження мокроти і істотно полегшує кашель.

«Доктор Мом». Продукт виготовлений на рослинній основі, добре справляється з ларингітом, сухим кашлем і хворобами горла. Засіб працює повільно, але ефективно.

«Сироп первоцвіту». Протикашльовий продукт від Гербіон зроблений на рослинній основі з вмістом екстракту кореня первоцвіту, застосовується при бронхіті, трахеїті і інших захворюваннях верхніх дихальних шляхів.

Народні методи лікування кашлю – протикашльові засоби

Якщо причиною кашлю є звичайна застуда, зовсім необов’язково приймати антибіотики та інші медикаменти, адже на допомогу можуть прийти народні засоби, зроблені в домашніх умовах.

Закип’ятіть склянку молочка і додайте 2 ложечки столові сухого інжиру. Знову доведіть рідину до кипіння і зменшіть вогонь, щоб дати суміші настоятися півгодини. Молочко, будь то козяче або коров’яче, нерідко використовується як один з найефективніших продуктів від застуди, воно розріджує мокротиння і сприяє його виведенню.

Трав’яні збори також можуть допомогти полегшити стан, для цього приготуйте настій з таких рослин, як мати-й-мачуха (дві частини), алтей (дві частини) і материнка (одна частина). Приймайте приготований засіб багаторазово по півсклянки.

Якщо вдома є ягоди калини і мед, можете їх перемішати в рівній пропорції і приймати від кашлю по ложці протягом дня.

Варіантів лікування кашлю народними методами дуже і дуже багато, але якщо за 5 днів ваш стан здоров’я не покращився, пора звертатися до фахівця. Бувають ситуації, при яких звичайний кашель переходить в іншу, більш серйозну, стадію, що вимагає вже вживання антибіотиків.

Народні методи лікування кашлю – вживання меду

Як противокашлевий засіб багато хто використовує свіжий рідкий мед, який збільшує секрецію слини і слизу, в результаті чого пом’якшується горло. «Солодкий бурштин» сприяє збільшенню вироблення речовин, що пригнічують кашльовий центр.

Для полегшення процесу відходження мокроти рекомендують вживати молочко з медом. Можете додати шматочок вершкового масла, яке допоможе від першіння в горлі. Якщо для дорослого необхідна одна ложка меду на склянку молочка, то діткам – пів ложки на склянку молочка. Діткам до одного року мед протипоказаний.

Розчиняти мед в гарячих рідинах, а також сильно нагрівати цей продукт, не варто, так як в цьому випадку руйнуються всі його корисні властивості.

Народні методи лікування кашлю затяжного

Причин затяжного кашлю може бути багато. Щоб ще більше не погіршити ситуацію, необхідно звернутися до кваліфікованого лікаря. У деяких випадках причина може критися в доброякісній пухлині, порушення роботи серцево-судинної системи, бронхіті курця, астмі, алергії.

Щоб подивитися на зміни характеру кашлю в динаміці, рекомендують пройти рентгенографію. Кашель, який довго не проходить, нерідко проходить поряд з іншими симптомами. Так у хворого можуть бути виявлені хрипи в легенях, закладений ніс, тяжкість у грудях.

Народні методи лікування кашлю – застосування інгаляції

Інгаляція має на увазі під собою метод транспортування ліків на слизові оболонки дихальних шляхів. Така процедура володіє наступними діями:

Сприяє переходу сухого кашлю в мокрий, покращуючи утворення слизу.

При вологому кашлі пробуджує евакуацію мокротиння, тим самим прискорюючи одужання.

Зволожуючи слизову, інгаляція допомагає на деякий час усунути сухий і болісний кашель.

Інгаляції проводять за допомогою інгалятора або простого методу з використанням каструлі або чайника з окропчиком. Сприятливо впливає на дихальні шляхи пар і елементи штучок, доданих в водичку. Для парової інгаляції зазвичай беруть різні лікарські трави, ефірні олії, сіль або соду.

Зазвичай інгаляція застосовується при будь-якому кашлі. Але тут варто відзначити деякі протипоказання. Інгаляція не призначаються при високій температурі тіла, вона протипоказана в разі спостереження мокротиння з гнійною речовиною, кровотеч з носа, при кровохарканнях, серйозні проблеми з серцево-судинною системою, важких захворюваннях дихальної системи, аритмії.

Найкращі народні методи лікування кашлю у дітей

Кашель у дитини – це привід для занепокоєння у батьків, особливо якщо він виник спонтанно, і немає інших ознак застуди. Як правило, вони з’являються, але трохи пізніше. А на самому початку потрібно перейти безпосередньо до лікування самого першого симптому – кашлю.

Народні методи лікування кашлю у дітей: причини

Причини розвитку кашлю у дітей – явище часте, особливо якщо прийти в дитячу поліклініку. Лікується він довго, зазвичай має пройти два, а то й три тижні до того моменту, поки зникнуть всі його прояви. Але найголовніше, важливо знати причину, чому ж дитина почала кашляти.

До таких причин можна віднести:

Чужорідне тіло в дихальних шляхах у дитини. Звичайно, ніякого лікування в цьому випадку не потрібно, але ось терміново позбавлятися від заважаю чого предмета потрібно, тому що якщо він пройде далі, то може повністю перекрити дихальні шляхи, що призведе до задухи.

Бронхіт, який є однією з найчастіших причин кашлю.

Гайморит, синусит, риніт, під час яких слиз може стікати по носоглотці і потрапляти в горло, та викликати кашель. Зазвичай, кашель через стікання слизу проявляє себе вночі, коли дитина спить і знаходиться в одному положенні, а слиз в цей час накопичується.

Ларингіт, при якому кашель спочатку буде сухим, від першіння в горлі, а потім, через два або три дні стане мокрим. Але йти він буде не з легень, так як слиз накопичується в горлі і на голосових зв’язках.

Аденоїди, або як найчастіше говорять, мигдалики, при запаленні яких слизова набрякає, і це іноді провокує появу кашлю.

Астма, коли є етапи загострення.

Алергія, причому найчастіше алергічний кашель з’являється на пил, пилок рослин, якісь хімічні речовини, але ніколи кашель не з’явиться на продукти харчування.

Порок серця, при якому діти можуть часто кашляти.

Проблеми з травною системою, особливо коли в стравохід закидається шлунковий сік, який подразнює слизову глотки і провокує появу кашлю.

Глисти.

Сухе або забруднене повітря в приміщенні. Причому в цьому випадку будуть кашляти не тільки діти, а й дорослі.

Залежно від того, що послужило причиною кашлю, лікарем будуть обрані методи лікування.

Народні методи лікування кашлю у дітей

Іноді батьки не хочуть лікувати дитину лікарськими препаратами, так як вважають, що можна позбутися використовуючи народні методи лікування кашлю.

Так, звичайно, вони дуже хороші, але їх варто поєднувати тільки з медикаментозним лікуванням, так як жодна трава, жодна настоянка не здатна справиться з бактеріями, дії яких руйнують.

Допомогти дитині позбутися від кашлю можуть такі народні методи:

Компреси, які допоможуть поліпшити відходження мокроти

Інгаляції

Відвари з трав

Масаж

Перш ніж вдатися до одного з цих способів лікування, необхідно проконсультуватися з педіатром, так як лікування народними засобами передбачає застосування різних трав, на які у дитини може бути алергія.

Більше інформації про народні методи лікування кашлю можна дізнатися з відео.

Народні методи лікування кашлю – компреси

Найчастіше, коли дитина починає кашляти, батьки намагаються зробити йому компрес, щоб прогріти. Але робити його можна тільки в тому випадку, якщо у дитини немає температури. Навіть при температурі 37 градусів робити його категорично забороняється, так як це може спровокувати її підвищення.

Існує безліч рецептів компресів, з яких кожен батько може вибрати відповідний виходячи їх можливостей і особливостей організму свого малюка.

Серед кращих рецептів можна виділити:

Мед і гірчиця. Практично всі використовують саме цей рецепт, так як гірчиця і мед є в кожному будинку. Для того щоб зробити компрес, необхідно взяти 1 столову ложечку гірчиці і 1 столову ложечку меду, змішати їх між собою і добавити трохи водички. Водичку додають тому, що суміш виходить дуже густою і не зможе ввібратися. Після того, як суміш готова, її потрібно нанести на заздалегідь підготовлену серветку, накрити зверху плівочкою (невеликим шматочком, щоб не забруднився одяг), і прикласти до грудей маля. Тримати бажано від 20 до 30 хв. Але якщо дитині стає дискомфортно, то компрес потрібно зняти. Після того, як компрес прибраний, місце, де він стояв, потрібно змастити дитячим кремом.

Картопля. Такий компрес теж легко готувати. Для цього потрібно взяти дві картоплинки, відварити їх прямо в шкірці. Після того, як картопля зварилася, потрібно взяти 1 столову ложечку спирту, 1 ложечку столову скипідару і 1 ложечку столову соняшникової олії.

Картопельку розім’яти прямо в шкірці і зміщувати з рідинами, і перемішувати до того моменту, поки не вийде однорідна консистенція. Після цього зробити два невеликі коржі і покласти кожний з них в марлю. Потім один корж прикладають на спинку, а інший на груди, уникаючи області серця. Потім малюка потрібно добре одягнути, і приблизно через 1,5 години прибрати компрес.

Яблучний оцет і мед. Необхідно взяти 3 столові ложечки води і 1 столову ложечку яблучного оцту, перемішати і додати туди  1 чайну ложечку меду. Після цього береться серветка і змочується в розчині. Вона прикладається до грудей і горла. Тримати компрес потрібо 20 хв.

Перед тим, як почати робити компреси на основі меду, потрібно точно дізнатися, чи немає у дитини алергії, тому що така процедура може завдати більше шкоди, ніж користі.

Народні методи лікування кашлю – відвари з трави

Щоб полегшити стан і покращити ефект від лікарських препаратів, можна давати дитині відвари. Правда, з обережністю потрібно використовувати їх дітям, вік яких до 3 років.

До найвідоміших і найкращих рецептів відварів, які здатні допомогти при кашлі, можна віднести: мед, аніс і сіль. Потрібно взяти 1 чайну ложечку меду, 2 столові ложечки насіння анісу, дрібку солі. Все це залити однією склянкою водички, і поставити на вогонь. Після того, як відвар охолов, його потрібно процідити і давати дитинці по чайній ложечці кожні дві години.

Шавлія і молоко. Потрібно взяти столову ложечку шавлії, залити її склянкою молочка і коли суміш закипить, зняти її з вогню. Потім відвар остуджують, проціджують і настоюють. І тільки після цього дається дитині. Давати потрібно півсклянки перед сном (нічним).

Липа і солодка. Потрібно взяти 3 столові ложечки липового цвіту і 2 столові ложечки подрібненого кореня солодки. Все це змішується, заливається 1 склянкою окропу і ставиться на вогонь. Кип’ятити потрібно протягом 5 хв. Далі відвар остуджують і настоюють близько 2 годин. Дитині потрібно давати по 1 столовій ложечці 3 або 4 рази на день.

Подорожник. Потрібно взяти 2 столові ложечки сухого подорожника, залити їх двома склянками окропчику і дати настоятися. Після цього процідити і давати дитинці по половині склянки 3 або 4 рази на день.

Не завжди діти охоче п’ють відвари з трав, так як в більшості випадків вони несмачні. Щоб дитина випила ліки, можна додати туди трохи цукру, щоб було смачніше.

Народні методи лікування кашлю  – інгаляції від кашлю

Інгаляції на сьогоднішній день це найпопулярніші народні методи лікування кашлю у діток. Причому їх можна робити, як за допомогою спеціальних апаратів, так і за допомогою підручних засобів. Але інгаляції, також як і компреси, можна робити тільки в тому випадку, якщо у дитини немає температури. До того ж, є ще одне обмеження, вірніше попередження.

Небажано проводити інгаляції дітям, вік яких менше 3 років, так як існує ймовірність розвитку бронхоспазму.

Інгаляції можна робити наступним чином:

Картопляний пар. Для цього потрібно зварити картоплю, вилити водичку. Потім дитину садять і кажуть нахилити голову над каструлею, а зверху накривають рушником. Проводити цю процедуру потрібно 15 хв. І тільки тим дітям, вік яких старше 6 років, тому що діти молодшого віку так сидіти просто не будуть.

Шавлія. Потрібно взяти подрібненої шавлії (приблизно 2 столові ложечки), добавити склянку окропу і поставити на вогонь на 20 хв. Далі потрібно вдихати пари.

Харчова сода. Потрібно взяти 2 столові ложечки простої харчової соди, розбавити літром окропчику. Така інгаляція добре полегшує кашель.

Відвар з ромашки. Ромашка має безліч корисних властивостей, тому її модно застосовувати при лікуванні кашлю. До того ж, вона не викликає алергічних реакцій. Потрібно взяти столову ложечку ромашки, залити окропчиком, а потім прокип’ятити 10 хв. Далі відвар знімається з вогню, трохи остуджують, і вже цими парами потрібно дихати.

Іноді батьки, щоб не садити дитину над каструлею, вдаються до іншого способу. Вони наливають відвар в чайник для заварювання, чекають, поки він охолоне до оптимальної дитині температури, а потім просять дитину дихати в носик чайника. Народні рецепти від кашлю дітям допомагають добре, але тільки тоді, якщо вони застосовуються одночасно з лікарськими препаратами, так як дитячий організм не завжди може самостійно впоратися з інфекцією, яка проникла всередину і викликала кашель.

Народні методи лікування кашлю під час вагітності

Під час вагітності майбутні матусі докладають масу зусиль, щоб захистити себе і дитину від усіляких негативних впливів. Але як бути, якщо вагітну раптом починає переслідувати задушливий кашель? Якими засобами для лікування можна користуватися без побоювання, а які не можна застосовувати категорично, щоб не нашкодити малюкові?

Коли жінка кашляє, її діафрагма сильно і різко скорочується. Передня черевна стінка відчутно напружується, а разом з нею напружується і матка. Затяжні, повторювані напади кашлю можуть спровокувати підвищення тонусу матки. На ранніх термінах це може привести до мимовільного переривання вагітності, а на пізніх – до передчасних пологів.

Тонус матки приводить до підвищення артеріальний тиск і порушення кровообігу. В результаті погіршується транспорт поживних речовин і кисню до дитини, і йому загрожує внутрішньоутробна гіпоксія.

Тривалий сухий кашель при низькому кріпленні плаценти може навіть стати причиною її відшарування і маткових кровотеч. Якщо ж у вагітної раніше діагностували плацентарну недостатність, виникає загроза інфікування плода.

Тому при появі кашлю жінці негайно потрібно звертатися до лікаря. Він виявить причини недуги і підбере оптимальне і безпечне лікування.

З першого по третій місяць розвитку плоду відбувається закладка всіх найважливіших органів і систем маленького організму. Найменші порушення можуть викликати розвиток серйозних патологій у дитини. Тому майбутній матусі особливо важливо бути здоровою протягом 1 триместру вагітності.

Але якщо ви захворіли, і кашель не дає повноцінно дихати, необхідно терміново вжити заходів. Обов’язково потрібно консультація фахівця, який дослідивши стан пацієнтки, може дозволити до прийому сироп Стодаль, еліксир або пігуллки Бронхікум.

У другому триместрі вагітності матуся може трохи заспокоїтися. Всі органи малюка вже сформовані, його надійно захищає плацента, виконуючи роль бар’єру між дитиною і зовнішнім середовищем. У цей період кашель може становити небезпеку в разі плацентарної недостатності. А так як в цей час інтенсивно розвивається нервова система, то саме вона наражається на ризик негативного впливу.

У 3 триместрі вагітності інфекційні захворювання найменш небезпечні, так як наносять шкоду не дитині, а насамперед плаценті. У цей період вагітності починається старіння плацентарного бар’єру і збільшується його проникність. Віруси можуть прискорити цей процес, і дитина втратить свій захист. На пізніх термінах сильний кашель може спровокувати відходження навколоплідних вод, відшарування плаценти і привести до передчасних пологів.

У цей час не варто нехтувати плановими оглядами і необхідно регулярно здавати аналізи.

У 2 і 3 триместрах для лікування кашлю перелік медикаментів, дозволених до прийому, розширюється.

Захворівши під час вагітності, не варто забувати про народні методи лікування кашлю. Вони прості в застосуванні, ефективні і доступні.

Гаряче молочко з медом. Пом’якшує і заспокоює слизову, зігріває. Не застосовувати препарат, якщо є алергія на мед.

Сухий кашель можна лікувати сумішшю свіжовичавленого соку чорної редьки з медом. Приймати цей засіб потрібно по 2 столові ложечкки від 3 до 6 разів на день.

Відвар інжиру в молочці також допоможе позбутися від сухого кашлю. У 600 мл молочка проваріть 4 плода в’яленого інжиру середнього розміру. Коли молочко придбає коричневий відтінок, засіб можна знімати з вогню. Приймають його по 100 г тричі на день.

Добре допомагають компреси зі свіжого капустяного листя і меду. Для цього мед наносять на капустяний лист і на ніч прив’язують до грудної клітки.

Різні грудні збори трав, які продаються в аптеках. Використовувати їх можна тільки попередньо обговоривши це з лікарем.

Що не можна використовувати для лікування кашлю при вагітності

Існують методи лікування кашлю та застуди, якими не можна користуватися під час вагітності. До них відносять:

Фізіопроцедури.

Відвідування лазні, сауни, гарячі ванни для ніг.

Гірчичники або банки.

Ми з’ясували, що є різні причини для виникнення кашлю у вагітної. Щоб мінімізувати розвиток можливих ускладнень у дитини і мами необхідно:

вчасно звертатися до лікаря і строго виконувати його рекомендації;

не займатися самолікуванням;

в комплексі з основним лікуванням застосовувати народні засоби, полоскання і робити інгаляції.

Нехай ваш малюк народиться здоровим!


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *