Home / Діти / Кашель: як приготувати розчин для інгаляцій

Кашель: як приготувати розчин для інгаляцій

Швидко полегшити стан хворого при кашлі в переважній більшості випадків допомагають інгаляції, а якщо почати робити інгаляції на самому початку захворювання можна і зовсім вилікувати кашель без прийому медикаментів. Часом інгаляції проти кашлю стають єдино можливим способом поліпшення відходження мокроти для тих людей, організм яких реагує на прийом сиропів від кашлю і відхаркувальних таблеток алергічними реакціями

Кашель: які інгалятори бувають і як «працюють»?

Кашель як приготувати розчин для інгаляцій

Інгаляція – це ефективний фізіологічний спосіб доставки лікарських засобів в альвеоли бронхів і трахею, який при цьому не руйнує тканини. Завдяки відмінній пропускній здатності стінок альвеол лікарські розчини швидко вбираються, надаючи максимально ефективний лікувальний вплив в найкоротші терміни.

Інгаляції значно прискорюють процес одужання, окрім цього благотворний вплив інгаляцій проявляється в наступних позитивних «ефектах»:

розрідження важко виведеного і занадто в’язкого мокротиння;

усунення неприємного відчуття «саднящого горла»;

значне поліпшення процесів кровообігу в тканинах бронхів і легенів;

ефективне зняття спазму бронхів.

Інгаляції бувають природні, наприклад, вдихання гірського, морського або лісового повітря і штучні, вироблені за допомогою спеціальних приладів або підручних засобів.

Другий тип процедур проводиться з використання медикаментозних препаратів, засобів народної медицини і розчинів для інгаляцій від кашлю для дорослих та дітей (трав, ефірних олій, соди) Крім цього інгаляції бувають наступних видів:

вологі – вдихання ефірних олій або фітонцидів часнику, а також лікарських розчинів температурою до 30 градусів;

тепло-вологі – вдихання масляних розчинів з температурою до 40 градусів;

парові – вдихання гарячої пари содових і трав’яних відварів і настоїв.

Процедура може проводитися з лікувальною або профілактичною метою, але призначення інгаляцій завжди повинен робити лікар, особливо коли справа стосується лікування маленьких дітей.

Кашель: як правильно використовувати розчин для інгаляцій?

Інгаляція є просто незамінним засобом, щоб лікувати кашель. Збираючись провести подібну процедуру потрібно знати, як її правильно виробляти і за допомогою якого саме приладу це найкраще зробити. Так, наприклад, використовувати масляні розчини і трав’яні відвари для процедур з небулайзером можна, а ось для звичайного інгалятора вони цілком підходять.

Також важливо враховувати якого типу кашель – сухого або вологого, оскільки спектр використовуваних при цих станах засобв різний.

Для поліпшення відходження мокроти при фарингітах, бронхіальній астмі, ларингіті і інших серйозних захворюваннях органів дихання допоможуть спеціальні розчини для небулайзера, що володіють мулокітичними властивостями, а також содові і картопляні інгаляції.

Добре зарекомендував себе в якості муколітичного засобу настій збору квіток липи, евкаліпта, шавлії та кропиви (всіх по одній чайній ложечці). Збір заливається 250 мл окропу і настоюється 10 хвилинок у звичайному інгаляторі. Тривалість процедури 15 хвилинок.

Також можна робити інгаляції з Лазолваном в ампулах, розведеним з фізіологічним розчином 1:1 і підігрітим до кімнатної температури. Разова доза такого розчину становить не більше 30 мл розчину, яким необхідно заправити інгалятор-небулайзер і просто спокійно подихати 1-3 хвилинки. При сухому кашлі, у тому числі алергічного походження, рекомендовано вдихання мінеральних вод «Боржомі», «Нарзан» і «Есентуки». Мінералку перед використанням необхідно злегка підігріти, щоб вуглекислий газ трохи «вийшов».

Така процедура помітно поліпшить стан і зніме спазми бронхів. Щоб лікувати сухий кашель показане вдихання фізрозчину, який можна придбати в аптеці або приготувати самостійно (100 гр. солі на один літр водички). Воно полегшує кашель, знімає запальний процес і зволожує слизову горла.

Важливо пам’ятати про те, що рекомендувати проведення інгаляцій для дітей з Лазолваном або будь-якими іншими компонентами може тільки лікар після вивчення історії хвороби і загального анамнезу. Кашель: правила проведення та протипоказання до проведення інгаляцій

Інгаляція має свої правила проведення, а саме:

Після останнього прийому їжі повинно пройти як мінімум 90 хвилинок (1,5 години);

Одяг хворого повинен бути вільним, не стискувати рухів;

Дихання під час процедури має бути природним;

Гарячі розчини можна вдихати тільки через 10 хвилинок після закипання водиці. Дихати киплячим розчином категорично заборонено;

При самостійному приготуванні розчинів для процедури слід чітко дотримуватися рекомендованої пропорції;

Тривалість процедури для дітей повинна становити не більше 3 хвилинок, для дорослих – 15 хвилинок; Після її закінчення необхідно дотримуватися спокою протягом півгодини, найкраще прилягти і відпочити. Температура повітря повинна бути рівна, тому на вулицю краще в цей проміжок часу не виходити.

Що стосується протипоказань, то до їх числа відноситься підвищена температура тіла (37,0+), гіпертонія, серцева недостатність і аритмія, вік дітей менше 2х років.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *