Home / Здоров'я / Вагітність і пологи / Варикозне розширення вен при вагітності

Варикозне розширення вен при вагітності

Компресійні противарикозні панчохи і колготки – давно відомий всім профілактичний і лікувальний засіб від різноманітних судинних патологій нижніх кінцівок, особливо, варикозної хвороби ніг. Вони буквально рятують від хронічної венозної недостатності та коли виникає варикозне розширення вен при вагітності. Широко застосовуються в якості підтримуючого засобу після шунтування і видалення вен

Варикозне розширення вен при вагітності: чому так важливо захищати свої ніжки?

Варикозне розширення вен при вагітності

Важливість компресійних панчіх для вагітних полягає в балансуванні і правильному розподілі інтенсивного навантаження на ноги, нормалізації тиску в нижніх кінцівках, оптимізації венозного відтоку крові. Адже саме неадекватне навантаження на ніжки під час виношування дитини так часто стає причиною того, що формується хронічне варикозне розширення вен при вагітності!

Щоб уникнути відомих побічних ефектів, флебологи і судинні хірурги одностайно рекомендують носіння проти варикозних панчіх для вагітних на пізніх термінах – переважно в третьому триместрі. Як відомо, вага майбутньої мами збільшується дуже швидко. Організм не може швидко пристосуватися до нового стану, і правильно розподілити навантаження на окремі частини тіла. Під особливий «удар» потрапляють ноги, адже велика частина надмірної ваги припадає на груди і живіт.

Під впливом сили тяжіння, тиск в ногах значно зростає, а значить, стінки судин починають планомірно розтягуватися і трансформуватися. Основною метою носіння компресійних колготок або панчіх для вагітних – профілактика варикозної хвороби та тромбофлебіту. У разі якщо у жінки вже є ранні ознаки варикозного розширення вен, така міра допоможе уникнути прогресування хвороби і розвитку тромбозу на її фоні.

На сьогоднішній день, медицина пропонує різні вироби для компресії – гольфи, панчохи, колготки та інший трикотаж. Лікарі рекомендують носіння компресійної білизни з ранніх термінів, однак найбільш відповідально варто підходити до цього моменту в період різкого збільшення маси тіла.

Якщо варикозне розширення вен при вагітності, то панчохи слід надягати в ранковий час і носити до самого вечора. Останні клінічні дослідження наочно демонструють, що компресія допомагає нормалізувати і стабілізувати загальний кров’яний тиск, систематизувати правильний кровообіг в нижніх кінцівках, стимулювати реологію крові її напрямок з вен назад до серця. Якщо венозна кров застоюється в ногах, провокуються набряклі явища, больові синдроми, відчутна тяжкість.

Таким чином, панчохи можуть застосовуватися не тільки в якості засобу захисту від судинних патологій, а й з метою усунення нагальних ускладнень.

Увага: користь носіння компресійних браслетів, ботфортів, подушок та інших сумнівних виробів не доведена! Купуючи і застосовуючи їх, ви берете на себе всю відповідальність щодо перебігу вагітності. Пам’ятайте – такі речі не тільки не володіють конкретними лікувальними властивостями, але і несуть в собі певні ризики. Що стосується естетичної частини сучасної білизни, воно нічим не відрізняється від стандартного. І тепер вагітній жінці не потрібно ховати свої ноги за довгими максі-спідницями і брюками.

Чи можна вагітним, які не схильні до варикозу, носити панчохи? Безперечно. Профілактика даного захворювання ще нікому не зашкодила, тим більше, настільки «нешкідлива». Носіння компресії не тягне за собою ніяких побічних явищ і не має особливих протипоказань. Тим більше, воно ніяк не впливає на перебіг і розвиток вагітності.

Варикозне розширення вен при вагітності: підбираємо панчохи і колготки разом

Перше, що ми хотіли б вам порекомендувати – очна консультація з флебологом. Особливо тоді, коли прояви судинних патологій вже мають місце у вашому випадку. Справа в тому, що коли тільки з’являється варикозне розширення вен при вагітності, то носіння панчіх може бути недостатньо. Можливо, лікар направить вас на відповідні фізіопроцедури, дасть рекомендації щодо корекції способу життя та фізичної активності.

У складних випадках, вам може знадобитися лікувальна фізкультура та інтенсивна терапія. А ось з видаленням розширених вузлів доведеться почекати до розродження в кожному разі. Якщо патологія вже існує, лікар допоможе вам підібрати для себе оптимальний варіант виробу. Щоб правильно підібрати компресію, важливо знати, що вона володіє принципово різною інтенсивністю.

Класифікація панчіх і колготок залежить від рівня тиску, що чиниться в області кісточок. Дані параметри визначаються в спеціальних стендах. Ступінь компресії визначається виходячи з еластичності трикотажу, розміром ніг, переважним становищем нижніх кінцівок протягом дня (ходьба, сидіння, горизонтальне положення, активний спорт).

Варикозне розширення вен при вагітності: важливість правильного вибору

Ускладнень після носіння компресії серед виношуючих жінок не спостерігається. Єдиною небезпекою стає некоректно підібрана білизна. Якщо ви вирішили придбати її самовільно, проігнорувавши консультацію фахівця, ви можете зіткнутися зі «зворотною реакцією»: стрімким прогресуванням варикозу, розвитком виразок і дерматиту в області ніг.

Варикозне розширення вен при вагітності: чому це може статися?

Ступінь компресії була підібрана неправильно (самовільно, без урахування певних специфічних замірів);

Розмір панчіх чи колготок не відповідає параметрам жінки;

Носіння виробів проводиться халатно (панчохи продірявилися або значно пошкодилися, мають властивість скочуватися або спадати);

Надягання білизни проводиться некоректно;

Адекватний догляд за компресією відсутня, здійснюється не в повній мірі, або не відповідає вимогам. Як правильно вибрати компресійні панчохи для вагітних? Обов’язково при допомозі практикуючого фахівця. Тільки він зможе підібрати оптимальну для вас ступінь компресії, зробивши відповідні заміри і підібравши білизну в індивідуальному порядку.

Пам’ятайте – самолікування може виявитися не тільки безсилим, але і потенційно небезпечним для вашого здоров’я! Лікар розповість вам, як правильно надягати панчохи, в який час і з якого терміну починати їх носити щодня, як правильно доглядати за обраним виробом.

Варикозне розширення вен при вагітності: як доглядати за панчохами?

Панчохи для вагітних потребують дбайливого відношення до матеріалу, в іншому випадку, вони можуть швидко пошкодитися і перестати виконувати свої прямі функції. Виріб можна прати тільки руками, із застосуванням м’якого дитячого мила.

Не використовуйте пральну машинку для очищення білизни! Не варто розтягувати матеріал руками. До нього слід ставитися особливо делікатно. Якщо ви помітили, що на матеріалі вже є які-небудь ушкодження, проконсультуйтеся з фахівцем щодо доцільності подальшого носіння даних панчох. Цілком можливо, що цілісність матеріалу порушилася через неадекватне навантаження, і тепер вам потрібно вибрати інший варіант. Флеболог розповість вам, як підібрати нові компресійні панчохи для вагітних.

Врахуйте – будь-яка дірочка на виробі перерозподіляє навантаження, тим самим знижуючи початкові лікувальні властивості компресії. І носити пошкоджену білизну не тільки безглуздо, але і, в деякій мірі, небезпечно. Щоб виріб не зіпсувався, дотримуйтесь нехитрих правил:

Періть білизну тільки руками і тільки дитячим милом. Водичка при цьому повинна бути ледь тепленькою;

Сушіть вироби в горизонтальному положенні: підвішування може спровокувати деформацію ниток;

Не гладьте панчохи праскою і не залишайте сушитися біля джерел інтенсивного тепла (біля обігрівача, каміна або батареї);

Не слід залишати панчохи або колготки сушитися під прямими сонячними променями;

Носити вироби слід в точній відповідності з рекомендаціями вашого лікаря.

Отже, ми розібралися в суті і призначення компресійної білизни під час вагітності. Саме вона допоможе вам уберегти себе від таких серйозних патологій, як варикозне розширення вен при вагітності, тромбоз і тромбофлебіт. Крім того, при коректному підборі і носінні панчіх ви позбудетеся від оточених явищ в ногах аж до самого розродження.

До речі, народжувати в компресії з недавніх пір стало модно – це охороняє новоспечену матусю не тільки від загальних післяпологових ускладнень, але й від розривів при природних пологах.


Check Also

Як зробити дитину дівчинку – найкращі дієві способи

Більшість потенційних батьків запевняють, що для них важливо лише щоб дитина була здоровою, і вони …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *