Home / Діти / Судоми фебрильні у дітей: як їх лікувати

Судоми фебрильні у дітей: як їх лікувати

Судоми фебрильні у дітей – явище, спровоковане лихоманкою. Спостерігаються найчастіше у віці від 6 місяців до 5 років. Вони не є симптомом епілепсії. Судоми фебрильні – один з найчастіших причин звернення до лікарів. Скорочення м’язів при високій температурі обумовлено незрілістю головного мозку і центральної нервової системи. Вони надчутливі до зовнішніх і внутрішніх подразників.

Судоми фебрильні у дітей: характерні особливості

Судоми фебрильні у дітей як їх лікувати

Мозкові тканини у дітей схильні до набряків, а також надмірною кількістю реакцій. Крім того, важливу роль відіграє спадкова схильність – схильність до епілепсії та фебрильних нападів. Висока температура (лихоманка) веде до порушення кровопостачання і обміну речовин у головному мозку, тим самим підвищуючи його судомну готовність.

Найчастіше даний симптом є генералізованим. Він може бути тонічним і атонічним. У першому випадку напружуються всі м’язи тіла, спостерігається вигинання спини, голова закидається назад, очі закочуються, руки зводяться або витягуються, ноги сильно випрямляються. Потім вони, як правило, змінюються клонічними, які характеризуються сіпанням кінцівок. Зазвичай вони проходять самостійно або легко купіруються за допомогою спеціальних препаратів.

Атонічному типу характерно розслаблення всіх м’язів тіла, вони ніби обм’якають. При цьому погляд завмирає в певній точці, малюк не реагує на подразники, наприклад, мову батьків. Може виникнути блідість шкірних покривів або ціаноз. Середня тривалість одного нападу – 2-5 хвилинок, але у дітей можуть тривати до чверті години. При цьому припадки одиночні, тобто не зустрічаються в інший час доби. Після них не виникає симптомів неврологічного розладу.

Судоми фебрильні у дітей: особливості атипового типу

Це явище може носити дуже різноманітний характер, наприклад, бути генералізованим (тоніко-клонічні, атонічні) або фокальним (очі відводяться в сторону, клонічні ознаки в руках, зводить тільки половину тіла). Від типових вони також відрізняються тривалістю – тривають більше 15 хвилинок. Крім того, повторюються кілька разів за день. Іноді після нападу спостерігається парез Тодда – слабкість рук і ніг.

Судоми фебрильні у дітей: наслідки появи

Судоми фебрильні у дітей в першу чергу небезпечні тим, що може виникнути напад або ціла їх серія, тривалістю більше півгодини. При цьому дитина не приходить до тями навіть у перервах між нападами. Самі судоми фебрильні у дітей не є небезпечними, а ось причини, що спровокували їх, іноді становлять загрозу життю.

Варто відзначити, що у багатьох дітей, які страждають на епілепсію, в анамнезі були фебрильні напади. Після повторюваних і тривалих припадків може сформуватися склероз гіпокампу, що надалі загрожує скроневою епілепсією. Не виключаються порушення неврологічного статусу, можливі затримки розвитку. Крім того, типові напади, як правило, проходять без побічних ефектів.

Негативні наслідки в більшості спостерігаються при атипових.

Судоми фебрильні у дітей: причини розвитку

Як уже згадувалося, провокуючим фактором стає підвищена температура тіла – більше 38°С. Найчастіше вона піднімається внаслідок вірусної інфекції. У більш рідкісних випадках головна роль відводиться спадковій схильності. Підвищується ризик їх розвитку у дітей, чиї матері страждали нефропатією під час вагітності, мають викидні в анамнезі, а також у разі, коли дитина потребувала реанімаційних заходів відразу після народження.

Найпоширеніші причини розвитку судом у дітей – вірусні та бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів, отити, пневмонії, гастроентерити і герпетичні інфекції.

Судоми фебрильні у дітей: види лихоманки і ступеня підйому температури

Найчастіше судоми фебрильні у дітей виникають при підвищенні температури до 38-40°С. При цьому тривалість і тяжкість нападу ніяк не залежить від температурних показників. У медицині вважають, хоча це не підтверджено, що ризик їх появи збільшується при різкому підвищенні або зниженні температури. Якщо у найближчих родичів траплялися фебрильні напади, то високу ймовірність, у малюка вони можуть виникнути навіть при субфебрильних показниках. Підтверджено, що частіше вони проявляються в першу годину лихоманки або на першу добу з початку такої:

Гіперпіретичної – більше 41°С;

Піретична – коливається від 39 до 41°С;

Фебрильна – підвищення від 38 до 39°;

Субфебрильна – показники від 37 до 38°С.

В даному випадку мають місце судоми фебрильні у дітей на тлі запального процесу. Приміром, така лихоманка виникає при паразитозі, хронічному тонзиліті, пієлонефриті, ГРВІ, герпетичній інфекції.;

З’ясування причини.

Судоми фебрильні у дітей: методи діагностики

Афебрильні судоми і інші їх види у дітей вимагають консультації у лікаря-невролога. Спочатку необхідно виключити неврологічні причини припадків, особливо різні форми епілепсії. У комплекс обстеження входить:

Електроенцефалограма (ЕЕГ);

Аналізи крові і сечі (біохімічний, загальний);

Комп’ютерна томографія;

Спинномозкова пункція і аналіз рідини на наявність менінгіту та енцефаліту.

Судоми фебрильні у дітей: лікування

У першу чергу потрібно викликати невідкладну допомогу. В очікуванні приїзду бригади медиків необхідно самостійно виконати ряд дій, спрямованих на поліпшення стану малюка:

Бажано покликати когось на допомогу, якщо вдома знаходиться тільки один з батьків;

Малюка укладають на ліжко, обов’язково на бік.

Голову теж повертають. Це необхідно для нормального відходження блювотних мас, якщо такі раптом виникнути;

Потрібно стежити за диханням дитини. Якщо зводить м’язи і дихання зупинилося, чекають закінчення судоми і приступають до штучного дихання. Під час нападу заходи реанімації марні;

Між зубами можна спробувати покласти хусточку, щоб він не закусив язик. При необхідності натискають на корінь язика ложкою;

Малюка потрібно звільнити від тісного одягу. Забезпечити приплив повітря в приміщення. Оптимальна температура – 20°С;

Високу температуру рекомендується збивати фізичними методами, наприклад, прикласти вологий компрес. Не можна використовувати оцет, спирт і розтирати шкіру;

Можна дати жарознижуючий засіб;

Не залишати крихітку одну ні за яких обставин, навіть після припинення нападу. Афебрильні та інші види судом обов’язково повинні бути куповані, а дитину необхідно ретельно обстежити. Швидше за все маляті буде необхідна госпіталізація. Не варто відмовлятися від цього заходу. Лікар повинен поспостерігати за крихіткою, до того ж останньому необхідна діагностика.

Як правило, при часто повторюваних і тривалих нападах внутрішньовенно вводять спеціальні протисудомні препарати (фенобарбітал, фенітоїн). Ін’єкцію роблять лікарі невідкладної допомоги.

Після приїзду в лікарню лікарі, якщо є потреба, купірують температуру, а потім з’ясовують, яке захворювання дитини призвело до судом, тобто шукають причину.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *