Home / Здоров'я / Співвідношення ваги і росту – яким повинно бути?

Співвідношення ваги і росту – яким повинно бути?

Статура будь-якої людини є унікальною та індивідуальною. Однак в сучасному світі існують деякі норми, що зачіпають, безпосередньо, співвідношення ваги і росту. За допомогою них можна визначити, чи вписуєтесь ви в так звану «норму», або все ж таки ні.

Як визначити співвідношення ваги і росту?

Співвідношення ваги і росту - яким повинно бути

Для початку найкраще визначити, якою саме статурою ви володієте. Їх всього три типи. Це можуть бути:

Астенік;

Нормостенік;

Гіперстенік.

Перевірка виконується без забруднень, достатньо легко, Вам потрібно лише обхопити великим і вказівним пальчиками правої руки зап’ястя на лівій руці, і ви відразу зможете моментально визначити свій тип статури:

Якщо ви впоралися з поставленим завданням, значить ваша статура типу астенік;

Якщо вийшло зробити обхват впритул – нормостенік;

Якщо при обхваті не заплющили кільце між великим і вказівним пальчиками, знайте, що ваш тип – це гіперстенік.

Співвідношення ваги і росту - яким повинно бути 1

Співвідношення ваги і росту  – інший варіант визначення

Також існує й інший варіант визначення свого типу статури. Для цього необхідно обміряти найвужче місце на зап’ясті, використовуючи при цьому кравецький сантиметр. Якщо в результаті у вас вийшло менше, ніж 14 сантиметрів, то у вас астенічний тип статури, якщо 14-18 – сантиметрів, то нормостенічний, і якщо більше, ніж 18 сантиметрів – гіперстенічний.

Що стосується визначення, чи в нормі ваша вага чи ні, можна пройтися по наступним формулам, які розробили американські вчені:

Для жінок = (ваш ріст в сантиметрах, поділений на два) віднімаємо (40 тисяч поділені на ваш зріст в сантиметрах)

Для чоловіків = 4,5 * X -70, де «X» – ваш зріст в сантиметрах.

Що стосується норми співвідношення ваги і росту  в залежності від віку, то вона обчислюється за такою формулою:

Для чоловіків і жінок = 50 + 0,75 (X – 150) + (Y – 20) / 4, де «X» – це ріст в сантиметрах, а «Y» – ваш вік, в роках.

Прагніть до ідеалу!

Співвідношення ваги і росту для дитини

Дитячі фахівці підтверджують той факт, що дані (маються на увазі антропометричні) разом з ростом і вагою – це дуже важливі показники в розвитку малюка. Так, як правило, досвідченими молодими матерями щомісяця вимірюється ріст і вага  новонародженого до тих пір, поки дитині не виповниться один рік.

Що цікаво, крім прямих показників ваги (в грамах або кілограмах) і ріст дитини (виключно в сантиметрах), також існують і відносні показники, що включають в себе співвідношення зросту і віку немовляти, співвідношення віку і росту.

Саме ці показники вкажуть і розкажуть грамотного фахівця про те, як же ефективно і добре розвивається ваша дитина, чи влаштовують його середовище життя і умови, чи правильний для дитини обраний режим харчування і так далі.

Постійне вимірювання росту і ваги дитинки є важливим, як і спостереження за динамікою зростання і ваги, яка повинна складати вельми і вельми високою. Дані відносні показники характеризують ефективність і темпи розвитку малюка, що особливо характерно виражається у віці дитини до 4-5 років.

Таким чином, були розроблені спеціальні таблиці, які містять норми показників співвідношення ваги і росту  дитинки.

Однак зазначені співвідношення можуть змінюватися протягом декількох рочків, причому істотно, що є особливо характерним для дітей у віці 5-15 рочків, які можуть бути низькорослими і худенькими від народження. Так, в старшому віці у них може різко розпочатися набиратися ріст і вага.

Співвідношення для чоловіка

Як всім давно відомо, здоров’я – це не тільки гарне фізичне самопочуття, але і злегка піднесений настрій, позитивний життєвий настрій, гармонійний розвиток особистості, радість свого життя і сімейного щастя. Додатковими параметрами здоров’я людини вважається його вага, яка, як не дивно, впливає і на настрій, і на самопочуття.

Так, головний регулятор ваги – це харчування, внаслідок чого можна зробити проміжний висновок: здоров’я і харчування повинні бути пов’язані одне з одним нерозривно. Як і слід було очікувати, з часом ми не помічаємо, як звички в харчуванні впливають на наше життя і настрій в цілому. Не забувайте, що харчування може стати винуватцем надмірної ваги.

Співвідношення ваги і росту. Як грамотно обчислити ідеальну вагу чоловікам?

Для цього нижче буде викладено метод розрахунку, який заснований на визначенні коефіцієнта співвідношення ваги і росту  чоловіка. Що цікаво, існують деякі формули, які були розроблені півтора століття назад і вони широко використовуються досі.

Дана формула – одна з найстаріших, найпростіша і загальноприйнята формула. Потрібно всього лише від свого росту в сантиметрах відняти 100. Так у чоловіків при рості 175 сантиметрів, нормальна вага має дорівнювати 75 кілограма. Якщо ж норма перевищена більше, ніж на 20%, вважається, що вагу потрібно скидати.

Однак майте на увазі один нюанс, з якою б формулою ріст і вага  не розраховувалася, потрібно завжди пам’ятати про співвідношення м’язової і жирової маси. Так, якщо ви набрали вагу в тренажерному залі, то причин для паніки бути не повинно, адже ви набрали м’язову масу, а не жири, що, безсумнівно, позитивно вплине як на самопочуття, так і на здоров’я.

Таблиця співвідношення ваги і росту

Далі будуть представлені загальновизнані таблички співвідношення ваги і росту. Однак існує ще ціла купа різноманітних таблиць для даних підрахунків, кожна з них є індивідуальною і відмінною від усіх інших систем підрахунків.

Співвідношення ваги і росту - яким повинно бути 2


Check Also

Що таке коронавірус – ознаки захворювання, ефективні рекомендації

Коронавіруси – це родина  вірусів, які можуть викликати звичайну застуду, важкий гострий респіраторний синдром (SARS) …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *