Home / Здоров'я / Темні круги під очима- дефект або ознака хвороби?

Темні круги під очима- дефект або ознака хвороби?

Шкіра людини виконує багато функцій. Крім захисних функцій, вона також бере участь в процесах обміну. Тому по її кольору і властивостями можна судити про здоров’ячко людини. При бесіді з друзями, ми, часто дивимося співрозмовнику в очі. Вони можуть багато чого розповісти про людину. У нинішній час можна часто зустріти людей у яких темні круги під очима, це явище, від якого страждає жіноча стать, чоловіки і навіть діти. Темні круги виникають несподівано, і цей стан носить тимчасовий або постійний характер.

Темні круги під очима – причини появи

Темні круги під очима- дефект або ознака хвороби

Причиною темних кругів може бути як перевтома, так і серйозне захворювання. Божевільний життєвий ритм, нездоровий раціон харчування, нікотинова і алкогольна залежність, систематична втома і порушення сну – все це не може не відкладати негативний відбиток. Темні круги під очима вкрай старять обличчя, підкреслюють виснаження і роблять людину непривабливою. Щоб правильно встановити причини темних кругів під оченятами і вибрати методи лікування потрібно уважно прочитати наступне.

Чому виникають темні круги під очима?

  • через спадкову схильність;
  • через раптову втрату ваги;
  • через систематичну перевтому;
  • через порушення сну;
  • через нездорове харчування;
  • через систематичні стреси;
  • через надмірне вживання кавових напоїв;
  • через залежність від куріння, а також залежність від алкоголю;
  • внаслідок проведення пластики на обличчі;
  • внаслідок розвитку гіпоксії;
  • внаслідок алергії;
  • внаслідок системних захворювань.

Кожна людина неповторна і індивідуальна, кожен володіє своїми генетичними особливостями. Очі, товщина і пігментація шкіри під ними – все це залежить від особливостей нашого організму. При дотриманні здорового способу життя, рідко хворієте, але у вас все ж є круги під очинятами, причина, можливо, в генетиці. Цю неприємну особливість є можливість виправити косметичними засобами. Люди, що мають смагляву і сухувату дерму під очима, частіше стикаються з дефектом дерми під очима, ніж інші.

Як забрати темні круги під очима?

Коли етіологія кругів під очима прихована в елементарному порушенні сну і систематичній перевтомі, усунути цей прикрий дефект нескладно. Як усунути темні круги під очима в даній ситуації? Потрібно, спробувати, захистити себе від нервових переживань і стресів. Саме вони можуть бути першопричиною. Невід’ємною частиною вашого розкладу повинні стати прогулянки на повітрі. Особливу увагу зверніть на сон, адже для нормальної роботи організму, людині обов’язково потрібен здоровий сон (8 годин). Перегляньте харчування, додайте в раціон фрукти і овочі.

Темні круги під очима – усуваємо фруктами

Добавивши в свій раціон фрукти і овочі, ви можете позбутись темних кругів, викликаних нездоровим способом життя

Від чого потрібно відмовитися? Потрібно відмовитися від паління і алкогольної залежності, добре б припинити пити каву в великих кількостях і вживати гостру їжу, і тоді темні круги під очима  щезнуть. Згубні звички відкладають свої відбитки на організмі, особливо на обличчі. Круги під очима у чоловіків, нерідко трапляються саме через паління і вживання алкоголю.

Якщо причиною кругів під оченятами є алергічна реакція, потрібно терміново почати лікування алергії. Якщо круги утворилися без видимих на те причин, без зволікання вирушайте до лікаря, можливо, це симптом розвитку системного захворювання. У дитини круги під очима можуть бути ознакою надмірного психологічного напруження, також можуть виникнути з анатомічних причин. Іноді синенькі круги під очима у діточок є наслідком довгого перегляду телевізора. Якщо вам не зрозуміла причина виникнення кругів під очима у діточок, без уповільнення зверніться до педіатра, ймовірно, це прояв гіпоксії або інших захворювань.

Найчастіше поява під очима синіх кругів пов’язана з розвитком серйозних патологій нирок, серця і печінки. Якщо під очима синюваті круги виникли через розвиток системних захворювань потрібно негайно їх лікувати, і тоді темні круги під очима  пропадуть.

Темні круги під очима – різновиди

Колір шкіри біля очей розповість багато про що, наприклад про те, які саме хвороби у вас можуть бути.

  • Чорні круги. Якщо ви виявили чорні круги під очима, причина утворення яких вам не відома, не ламайте голову над тим, як замаскувати круги косметикою, вирушайте на прийом до лікаря. Темна дерма під очима може бути ознакою розвитку системних захворювань. Брак заліза і дефіцит водички в організмі теж можна назвати причиною темних кругів під очима.

Ще можуть утворитися через надмірне захоплення кавою. Отже, пристрасним любителям кави потрібно подумати про ту шкоду, яку вони завдають своєму організму.

  • Жовті круги. Жовтуваті круги під очима – причиною виникнення яких є збільшення білірубіну в крові, а це означає розвиток жовтяниці. Відмінною особливістю жовтяниці є те, що жовтіє шкірний покрив не тільки біля очей, а й в інших місцях, змінюється колір і склери очей, також стаючи жовтими. Найчастіше всі ці симптоми супроводжуються нудотою, загальним нездужанням, відчуттям важкості в животі і слабкістю. Якщо ви побачили у себе під очима жовтуваткі круги, подивіться на склери, в разі якщо вони теж жовті, вам потрібно екстрено звернутися до лікаря і почати лікування з прийомом необхідних таблеток і препаратів.

Крім цього, існує помилкова жовтяниця, вона характеризується наявністю в організмі великої кількості жовтого харчового пігменту. Коли ви переборщили з мандаринами або морквяним соком і у вас з’явилися жовтуваті круги під очима. Коли склери при цьому не жовті і відчуваєте ви себе прекрасно, значить ліки вам не потрібні, а жовтяниця помилкова.

  • Сині круги. Чому під очима синюваті круги? Причин багато. Недосипання і хронічна втома є основною причиною. У цьому випадку цілком достатньо відрегулювати режим неспання і сну і щодня прогулюватися на повітрі, бажано перед сном. Коли ви почнете виконувати ці нескладні правила, сині круги під очима зникнуть безслідно.

Існують і інші причини появи синяви під очима. Гіпоксія, про яку вони сигналізують, тобто недолік надходження кисню в тканини, може викликати неполадки в роботі серця і судин, а темно сині або фіолетові круги можуть вказувати на негативні зміни в роботі нирок. Всі ці патології вимагають точної діагностики і лікування.

  • Червоні круги. Найчастіше під час алергії у людей з’являються червонуваті круги під очима. У такому випадку потрібно звернутися до фахівця для з’ясування причин і призначення лікування алергії.

обстеження при кругах під очима

При генетичній схильності до появи кругів під очима, звертатися до лікаря не має сенсу

Якщо такі круги з’явилися через хворобу нирок, потрібно не відкладати візит до фахівця і як найшвидше почати лікування хвороби. Також потрібно негайно відрегулювати об’єм вживаної рідини, поміняти раціон харчування і дотримуватися всіх приписів лікаря.

Можливою причиною появи червонуватих кругів може бути генетична схильність, тоді ніяке лікування вам не потрібне. Найчастіше червоні круги бувають у людей з тонкою шкірою, в такому випадку лікування і таблетки не допоможуть.

Вам прийде на допомогу декоративна косметика – коректори і консілери для обличчя, які здатні виправити цей неприємний недолік. Для профілактики і запобігання проблеми утворення червоних кругів під очима, можна застосовувати програми релаксації. Вельми дієвими вважаються в таких випадках народні методи-заспокійливі збори, ароматерапія.

  • Коричневі круги. Як правило, коричневі круги під очима це неспокійний дзвінок організму, який вказує на порушення роботи його органів. Дерма навколо очей обезжирюється і стає до того тонкою, що при кожній зміні з боку судин, вона негайно ж змінює свій колір. В такому випадку, при появі кругів під очима, можна стверджувати про наявність хвороб печіночки або жовчного міхура. Це означає, що потрібно відвідати лікаря і почати серйозне лікування.
  • Білі круги. Зазвичай біленькі круги під очима говорять про розвиток хвороби вітіліго. Характерною рисою вітіліго є плями на шкірі білого кольору. Якщо ви побачили у себе на тілі багато білих плям, ймовірно, у вас діагностують хворобу вітіліго. І хоч особливої шкоди організму вітіліго не завдає, зовнішній вигляд вона псує сильно. Своєчасна діагностика вітіліго, підвищує шанси на повне одужання. Для лікування цієї хвороби з успіхом використовуються, як медикаменти і ліки, так і народні методи.
Темні круги під очима – домашні засоби лікування

Народні методи лікування дефектів шкіри біля очей часом мають більш потужний ефект ніж медикаментозні і косметичні препарати, ми наведемо тут найпростіші і популярні народні методи:

Темні круги під очима  – це не тільки дефект шкіри обличчя, а й ознака можливого розвитку захворювань внутрішніх органів. Але часом, позбутися від неприємних кругів під очима потрібно швидко, буквально в лічені години. Якщо виникнення темнуватих кругів не пов’язане з розвитком захворювань, можна спробувати використання чудодійної маски, за допомогою якої можна усунути темні круги дуже швидко.

Темні круги під очима – масочка з хлібом

Рецепт маски з хліба на рідкість простий: потрібно вимочити білий хліб без кірки в молочці, до кашоподібної маси. Акуратно покласти цю хлібну масу під очі на 20 хвилинок. Через деякий час, спонжем з вати, змоченим в молочці зняти маску.

Темні круги під очима – рецепти з використанням картоплі

Цей простий рецепт допоможе усунути темні круги під очима. Картопельку використовують як в сирому, так і у відварному вигляді. Можна просто покласти на очі два кружечка картоплі на 20 хвилинок. Або приготувати пюре з відвареної картопельки, добавивши молочко, викласти картопляну масу під очі на 20 хвилинок. Змити водичкою.

Темні круги під очима – картопляна маска.

Маска, приготована з картоплі, допоможе зняти круги під очима. Щоб приготувати потрібно змішати (2 чайні ложечки.) сирої картоплі, натертої на тертці з оливковою олією (1 чайна ложечка). Перед тим, як наносити приготовлену масу, необхідно попередньо намазати дерму під очима олією (оливковою або рослинною). Протримавши маску чверть години, її потрібно змити заваркою чаю, розведеної 50/50 з водичкою.

Вівсяне борошно і картопля. Зняти круги під очинятами  можна таким рецептом. Приготування: необхідно перемішати ½ столової ложечки вівсяної муки і стільки ж натертої на тертці картоплі, залити цю суміш молочком. Потім нанести картопляно-вівсяну масу на шкіру біля очей на 20 хвилинок. Після цього все змивають водичкою.

Темні круги під очима – сирна маска.

Сир відмінно допомагає видалити дефекти шкіри біля очей. Його потрібно розтерти і викласти отриману масу під очі. Сирну суміш тримають 20 хвилинок, далі видаляють, змоченою в чаї ватою. Чайні компреси теж відмінно прибирають темні круги під очима. Допускається застосування зеленого і чорного чаю. Дуже зручно просто прикладати пакетики чаю під очі.

Темні круги під очима – поживна горіхова маска.

Приготування маски: в суміш з 1 столової ложечки олії (вершкової), подрібнені волоські горіхи, капають 2-3 крапельки соку лимона. Маску наносять на шкіру біля очей на 20 хвилинок і змивають водичкою.

Темні круги під очима – огіркова маска.

Вельми ефективною вважається маска з огірків. Приготування: натирають на терці огірок, в огіркову масу додають однакову кількість подрібненої петрушки і сметани, далі все ретельно перемішують. Маску з огірків намазують на 15 хвилинок на зону навколо очей.  Далі все змивають водичкою. Якщо приготування маски здасться комусь занадто складним, покладіть на очі огірок (кружечки) і залиште на чверть години. Цей дієвий спосіб теж допоможе усунути дефекти дерми під очима.

Живить шкіру крем з подрібненої петрушки. Приготування крему: беремо суміш зелені петрушки подрібненої (1 столову ложечку) і олію вершкову (2 чайні ложечки). Крем живить шкіру і вирівнює її колір, усуває дефекти шкіри біля очей. Його м’яко намазують, на шкірний покрив навколо очей, краще робити це на ніч.

Темні круги під очима – косметичний лід.

Також ефективним і дієвим від темнуватих кругів вважається використання косметичного льоду. Його застосовують щодня, протираючи шкірний покрив в області очей. Рецепт дуже простий: 1 столову ложечку суміші трав (петрушки, шавлії і ромашки) заливаємо склянкою окропу, замість трав можна використовувати чай.

Темні круги під очима – мед і мигдаль.

Суміш, що складається з меду і мигдалю, намазують навколо очей і втирають м’якими рухами, переважно перед сном. Мед і мигдаль допоможе зняти навколо очей темні круги і мішечки.

Косметологічна продукція також допомагає прибрати прикрий дефект шкіри. Зазвичай для корекції застосовують креми з тоном. У кремах міститися колаген, еластин, олії і біоактивні добавки. Головні інгредієнти кремів: кропива, іглиця. Застосовують їх на ніч.

Темні круги під очима – масаж і вправи

Масаж під назвою палацовий «душ». Масаж з оригінальною назвою палацовий «душ», роблять кінчиками пальців, масажуючи дерму навколо очей. Масажні рухи спрямовані від скроні в бік перенісся. Тривалість масажу 3 хвилинки.

Вправи для профілактики:

– Виконуємо обертання очима (очі закриті). За 4 рази в кожну сторону. Піднімаємо очі вгору (очі закриті), потім різко опускаємо їх вниз. Після чого відкриваємо очі і моргаємо ½ хвилинки. Відпочиваємо і повторюємо вправу.

– Креслимо очима (очі відкриті) латинську букву V, повторюємо вправу 7-8 разів.

– Потрібно широко розкрити очки і спрямувати погляд вперед перед собою на кілька секунд.

– Потрібно притиснути долоні до очей (закритих) на 1 хвилинку.

Яким методом для вирішення даної проблеми скористатися, вибирати вам, в будь-якому випадку проконсультуйтеся з лікарем. У дітей і у дорослих темний колір шкіри біля очей може виявитися симптомом серйозного захворювання. Якщо першопричини зміни кольору шкірного покриву навколо очей полягають в неполадках в організмі, їх необхідно лікувати, щоб уникнути важких наслідків. Будьте здорові! Нехай ваші гарні очі світяться від щастя.


Check Also

Як поширюється коронавірус. Головні питання про COVID-19

Ми підготували масштабну візуалізацію даних про те, як поширюється коронавірус  і способи боротьби з ним. …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *