Home / Здоров'я / Вагітність і пологи / Серцебиття плоду по тижням – методи визначення

Серцебиття плоду по тижням – методи визначення

Чітке і ритмічне серцебиття – головний показник здоров’я і правильного розвитку плоду у вагітної жінки. Як тільки з’являється натяк на захворювання, серце дитини повідомляє про це своїм стуком. Саме тому лікарі так уважно ставляться до такого показника, відстежуючи серцебиття плоду  по тижнях. Залежно від терміну вагітності буде змінюватися і частота ударів в хвилину.

Серцебиття плоду – коли можна почути перші стуки?

Серцебиття плоду по тижням - методи визначення

Серцево-судинна система розвивається у дитини з перших днів після зачаття і до дня пологів. Від правильного її формування залежить загальний стан малюка і подальше вдосконалення всіх внутрішніх органів.

З перших тижнів вагітності почути серцебиття плоду  можна тільки за допомогою спеціальної медичної техніки (апарату УЗД, кардіоскопу). Результати цих процедур будуть відчутні лише з 5 тижня. Хоча серце як людський орган закладається з самого народження, тільки до цього часу формується порожниста трубка – зачаток майбутніх передсердь і шлуночків, а УЗД-апарат може зафіксувати перші слабкі удари.

У світі гінекології та акушерства існують суперечки щодо того, на якому тижні прослуховується серцебиття плоду. Деякі лікарі радять робити УЗД після 7 тижня, коли трансвагінальний датчик може абсолютно точно заміряти частоту ударів. До цього часу показники можуть виявитися неточними.

У домашніх умовах можна почути серцебиття плоду  тільки у другому триместрі вагітності, на 5-му місяці.

Як змінюється серцебиття плоду по тижнях?

Вивчати биття серця малюка можна, починаючи з першого місяця. Однак до шостого, а по деяких рекомендаціях, до 10-го тижня цього краще не робити. Ультразвукове дослідження не настільки безпечне для плоду, як його іноді підносять пацієнтам медики. Занадто часті огляди можуть нашкодити формуванню життєво важливого органу у дитини.

На 6-8 тижні кількість серцебиття зародка становить близько 120 ударів в хвилину. У цей період для гінеколога буде важлива якість скорочень. Стуки повинні бути гучними, чіткими. Глухі і насилу прослуховуючі удари можуть бути симптомом гіпоксії або інших аномалій розвитку.

На третьому місяці у майбутніх дівчаток биття серця за частотою відрізняється від хлопчиків і становить близько 170-180 ударів в хвилину. Стуки при цьому повинні бути ритмічними і повторюватися через певну кількість часу.

У першому триместрі дуже важливо, щоб формування серцевої системи йшло в руслі норми, про що свідчать ритми серця. Якщо кількість ударів перевищує 200 ударів за хвилину, лікар може запідозрити тахікардію у дитини. Якщо, навпаки, частота падає нижче показника 100 ударів в хвилину, можлива патологія або якесь інфекційне захворювання, що потребують відповідного лікування.

Починаючи з 13-го тижня частота серцевих ударів стабілізується і вже не залежить від статі дитини, складаючи близько 150 скорочень в хвилину. Якщо присутня киснева недостатність або порок серця, виникає аритмія, що також діагностується лікарем за ударами.

Як проконтролювати серцебиття плоду?

Визначити частоту биття серця без застосування спеціальної техніки не представляється можливим. Медики пропонують вагітним кілька варіантів діагностики за допомогою різних приладів і апаратів.

Стетоскоп. Це пристрій у формі навушників, яким терапевти зазвичай прослуховують своїх пацієнтів при огляді. Даний метод діагностики називається «аускультація» і проводиться з 20 тижня. Один кінець приладу гінеколог приставляє до живота вагітної і рахує частоту ударів, які сприймаються на слух як подвійні. При аускультації нормальним серцебиттям вважається 40-60 ударів в хвилину.

УЗД. Призначати позапланове обстеження ультразвуком можна тільки з 6 тижня, але в разі благополучного перебігу вагітності УЗД робиться лише на 10-12 тижні. Вже на ранніх термінах лікар може визначити частоту скорочень серця. Якщо є патологія, він обов’язково зверне на це увагу.

Кардіографія. Даний метод дослідження дозволено проводити тільки на 28 тижні лише 1 раз за всю вагітність. Оскільки діагностика може надати на плід негативний вплив, кардіографію призначають тільки за показаннями: інфекційна хвороба, гестоз, старіння плаценти, рубці на матці, проблеми з навколоплідними водами. Вся процедура триває близько години. Частота ударів в нормі становить 140-160 ударів в хвилину.

Ехокардіографія. Це сканер на основі ультразвуку. Він хороший тим, що фіксує не тільки скорочення серця, але і будову судин. Найкраще проводити діагностику в другому триместрі. Ехокардіографія призначається у виняткових випадках: при інфекційних хворобах, пороці серця, цукровому діабеті, якщо підозрюється затримка у формуванні плоду.

Детектор серцебиття. Це безпечний для матері і дитини ультразвуковий прилад. Його можна застосовувати навіть в домашніх умовах. Для діагностики досить 10 хв. При цьому пристрій не тільки фіксує частоту ударів, але і «показує» їх.

Серцебиття плоду по тижнях хлопчик чи дівчинка?

Знання частоти серцевих стукотів плоду може допомогти майбутній мамі дізнатися стать дитини. Існує метод, в якому кількість і якість скорочень серцевого м’яза з деякою часткою ймовірності говорить про те, хто народиться, хлопчик чи дівчинка. Проводити дослідження необхідно точно на 12-му тижні. До цього терміну і після нього серцебиття плоду  у представників чоловічої і жіночої статі вже не буде відрізнятися.

Серцебиття плоду  в 12 тижнів буде характеризуватися такими особливостями:

У дівчаток: кількість скорочень – 140-160, ритм хаотичний, тони приглушені, чуються на правій стороні живота.

У хлопчиків: кількість скорочень – 130-140, ритм чіткий, гучний, збігається з материнським; більше чуємо в лівій частині живота.

Достовірність цього способу з’ясування статі майбутньої крихти досить сумнівна: медики не визнають його, а результативність становить 50 на 50%. І все ж це ще одна можливість для матусі відкрити таємницю майбутнього народження.

Серцебиття плоду  по тижнях під час вагітності – важливий показник здоров’я, на який і лікар, і пацієнтка повинні звертати пильну увагу. При найменших відхиленнях необхідно проконсультуватися з гінекологом. Тільки регулярне планове обстеження дозволить виключити аномалії і народити фізично повноцінного малюка.


Check Also

Як зробити дитину дівчинку – найкращі дієві способи

Більшість потенційних батьків запевняють, що для них важливо лише щоб дитина була здоровою, і вони …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *