Home / Здоров'я / Вагітність і пологи / Прищі на обличчі при вагітності: як їх усунути

Прищі на обличчі при вагітності: як їх усунути

Під час вагітності жінку очікують глобальні зміни в зовнішності, і, як правило, більшість з них носить негативний характер. І якщо зростаючий животик, збільшення грудей або розширені стегна можна прийняти за цілком типові симптоми, які потім або усунуться самі, або за допомогою занять спортом, то прищі на обличчі при вагітності – це несподіваний «подарунок» природи, змушує майбутню матусю сильно переживати, комплексувати і всіляко намагатися виправити ситуацію.

Прищі на обличчі при вагітності: провокуючі фактори

Прищі на обличчі при вагітності як їх усунути

Наскільки небезпечні ці ненависні прищики, і чому вони з’являються саме в найрадісніший період життя жінки? Насправді, прищі на обличчі при вагітності на ранніх термінах, турбують від 7% до 18% всіх дам, що у “цікавому” положенні. Нерідко проблема проходить сама собою, як тільки малюк з’явиться на світ, а організм породіллі переживе масштабний гормональний струс. Але є й ситуації, в яких подібні зміни шкірного покриву вважаються симптомами досить серйозних захворювань, що вимагають лікарської участі

Щоб провести адекватне і результативне лікування, потрібно зрозуміти, чому саме з’являються ці ненависні прищі на обличчі при вагітності. Причин може бути безліч, але основні з них виглядають наступним чином:

Різкі і постійні коливання гормонального фону, коли концентрація тих чи інших гормонів може ставати критично високою.

Приміром, прогестерон, який вважається гормоном, відповідальним за успішне виношування, здатний підвищувати щільність і сальність шкірного покриву, приводячи до утворення запальних вогнищ і пустул – «прищиків». Як тільки організм усвідомлює, що всередині нього відбулося запліднення, і пора братися за виношування потомства, показники прогестерону починають інтенсивно рости. Тому з’являються прищі на обличчі при вагітності починаючи з ранніх термінів виношування;

Різке зростання концентрації гормону прогестерону.

У мінімальних кількостях він самостійно виробляється жіночим тілом. Але, як тільки відбувається зачаття дитини, її об’єм повинен знизитися ще більше. Якщо цього не відбувається, то виникає істотна загроза викидня, перша ознака якої – ті самі прищики; Природна схильність шкірного покриву до поразок різними інфекціями.

У такому випадку прищі на обличчі – це не тільки ознака вагітності, а й привід зміцнити імунітет, вилікувати приховані захворювання ШКТ і відвідати дерматолога. У більшості ситуацій все це робиться вже після дозволу від тягаря.

Прищі на обличчі при вагітності: основні симптоми

Те, що у неї з’явилися прищі, помітить будь-яка жінка, і тут немає необхідності в специфічних знаннях або методах діагностики. Подібні новоутворення є горбки, в хаотичному порядку розташовані по шкірному покриву, з червоною і запаленою основою і жовтуватою вершинкою, наповненою гноєм. З’являються вони на тих зонах тіла, на яких шкірний покрив має максимальну кількість сальних залоз, тобто на обличчі, між лопатками, декольте і навіть на животі.

Виявлення справжніх причин того, чому з’являються прищі, можуть провести тільки лікарі вузької спеціалізації. У більшості випадків справа обмежується отриманням консультації косметолога або дерматовенеролога, гінеколога або акушера. Набагато рідше лікувати вагітну беруться ендокринологи, що відбувається після встановлення різких гормональних стрибків, здатних спровокувати викидень.

Прищі на обличчі при вагітності: терапевтичні заходи

На жаль, у жінки досить обмежений вибір того, чим лікувати прищі на обличчі при вагітності й тілі.

Справа в тому, що більшість існуючих медикаментів, що дають швидкий і очевидний результат, мають у своєму складі гормони й антибіотики, які проникають в організм, і можуть завдати шкоди плоду. Саме тому на всіх термінах виношування рекомендується використовувати ліки на базі азелаїнової кислоти. Остання приводить в норму відновно-окисні процеси, що протікають в шкірних клітинах, і знижують концентрацію насичених жирних кислот, що робить секрет сальних залоз більш рідким і добре видільним.

Стандартно, ліки від висипу є мазі або креми, які потрібно наносити дуже тонким шаром, тільки на чисту шкіру, і пару разів на добу. Доведено, що позитивні результати застосування медикаментів на базі азелаїнової кислоти досягаються через пару місяців регулярного використання. В іншому ж, медики не рекомендують втручатися в гормональне буйство, і просто перечекати, попутно практикуючи рецепти народної медицини. Зокрема, вони радять вмиватися ромашковою настойкою або відваром нагідок (календули).

Незважаючи на те що обидва засоби сушать шкірний покрив, їх протизапальний, антибактеріальний і заспокійливий вплив відчутний майже одразу. Аналогічний вплив роблять змішані маски з блакитної і чорної глини, замішані на все тому ж зіллі з квіток ромашки або календули.

Прищі на обличчі при вагітності: профілактичні заходи

Щоб саме вам не довелося шукати причину того, чому обличчя і тіло покриваються запаленими горбиками з гнійним вмістом, дотримуйтесь кількох примітивних правил:

Оновіть набір повсякденної косметики, і купіть засоби, що враховують ваше «цікаве» положення. Краще це зробити в компанії з косметологом або дерматовенерологом;

Страви елементарної гігієни;

Споживайте багато очищеної водички, звичайно ж, якщо немає набряклості і ниркової дисфункції;

Дотримуйтеся здорового харчування та активного (наскільки дозволяє становище) образу існування; Відстежуйте безперебійність роботи ШКТ, регулярність випорожнень і проблеми з переварюванням їжі.

Під кінець хочеться розвіяти міф більшості матусь, які стверджують, що прищі на обличчі при вагітності – це можливість визначити стать дитини без всякого УЗД. Якщо вони є – потрібно готувати посаг блакитного кольору, і вибирати хлопчакове ім’я.

В іншому випадку доведеться народити дівчинку. У реальності, проблема жодним чином нездатна навіть натякнути на стать плоду, що можна помітити по факторам, що провокує їх появу.


Check Also

Кращі засоби для засмаги – цікаві питання і відповіді

Ця стаття – для тих, хто вважає засмагу найпереконливішим доказом вдалої відпустки. Ми навчимо вас …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *