Home / Здоров'я / Сонячна алергія у дітей – як боротися?

Сонячна алергія у дітей – як боротися?

Батьки намагаються, щоб у дитини все було найкраще. Іграшки – тільки нові і найсучасніші, одяг – «як у дорослих» – тільки дорожче і красивіше, відпочинок – на морі в будь-яку пору року. А дитина, отримуючи цей відпочинок на морі – особливо коли в основному місці проживання, холод – на пляжі покривається незрозумілимю висипом і боліє. Так проявляється сонячна алергія у дітей, яка виникає набагато частіше, ніж у дорослих. Які причини алергії на ультрафіолет у дітей, як уникнути захворювання

Сонячна алергія у дітей: причини фотодерматозу

Сонячна алергія у дітей - як боротися

Фотодерматоз – це медична назва виникнення подразнення від попадання ультрафіолетового випромінювання на шкіру. Реакція організму на ультрафіолетове опромінення називається фотосенсибілізацією. Під дією опромінення проявляються наступні роздратування:

фототравматичні – тобто з’являються опіки при перевищенні часу перебування на сонці;

фототоксичні – роздратування у вигляді опіків або висипань виникають тільки при особливих умовах – при прийомі лікарських препаратів, що змінюють сприйняття опромінення. Зазвичай в інструкції зазначено: «при вживанні даного лікарського засобу слід уникати прямих сонячних променів». Приклад – препарати з групи тетрацикліну; фотоалергічні – організм реагує на ультрафіолетове випромінювання, як на чужорідний агент – при його впливі на тілі утворюються папули, прищі, мокнучі ділянки роздратованої шкіри.

В дермі дорослої людини міститься достатня кількість захисних елементів: меланін, порфирин, кератин – випромінювання поглинається, колір тіла змінюється, і роздратування відбувається в рідкісних випадках. Шкіра дитини ніжніша, ніж у дорослого, адаптація до зовнішніх умов відбувається протягом життя. Чим молодший вік дітей, тим в хромофорах накопичується більше випромінювання, а значить, сильніше виражені симптоми фотодерматозу.

Сонячна алергія у дітей посилюється під дією зовнішніх факторів – якщо вже спостерігається харчова або лікарська алергія, роздратування викликано контактом з хімічними речовинами або одягом. Тобто до вже наявного прояву алергічної реакції додається фотодерматоз.

Сонячна алергія у дітей: ознаки і ступінь її вираженості

Лікується сонячна алергія у дітей в залежнгості від симптомів, які викликані її появою. Якщо причини роздратування – тривале перебування на сонці і недотримання батьками техніки безпеки, то в більшості випадків симптоматика – поява почервонілих ділянок шкіри. Надалі вони будуть свербіти і облазити, але сильних травм при цьому не виникає. Характеризується як 1 ступінь опромінення.

При 2 ступені травми шкірних покривів більш серйозні. На почервонілій шкірі з’являються бульбашки з серозною рідиною, дотики стають болючими. Виникає свербіж – коли дитина здирає роздратування, утворюються дрібні гнійники, які можуть зливатися у великі ділянки. Такі пошкодження зазвичай діагностуються на найбільш ніжних місцях – шиї, верхній третині спини, плечах.

При 3 ступені може розвинутися некроз дерми – лікування проводиться тільки в умовах стаціонару. Цікаво, що на ногах, які в більшості випадків відкриті сонячним променям, сонячна алергія у дітей проявляється рідко, так як у маленьких дітей виражений підшкірний жировий шар.

Симптоми алергії 1 ступеня – почервоніння, невиражена хворобливість при дотику, набряк. При 2 ступені з’являються такі симптоми:

сонячна еритема – дрібні бульбашки;

сонячна кропив’янка – великі папули з серозним вмістом. Може підвищитися температура.

Коли проявляється сонячна алергія у дітей 3 ступеня – симптоми більше нагадують клінічну картину звичайного опіку – на шкірі виникають пухирі з геморагічним вмістом. На вираженість симптомів впливає спадковий фактор. У білошкірих рудоволосих дітей роздратування від сонця діагностуються частіше, ніж у смаглявих малюків. Зустрічається і рідкісна форма захворювання, яка з’являється після фотодерматозу – літнє пруриго Гетчінсона. Під цим терміном об’єднані синдроми, викликані ультрафіолетовим опроміненням.

Роздратування на шкірі не зникає. На тілі утворюються маленькі вузлики, наповнені серозним вмістом, які інтенсивно сверблять. Простонародна назва хвороби – річна почесуха. Лікувати її доводиться всю зиму.

Сонячна алергія у дітей: лікування

Від сонячної алергії рятує тільки профілактика – дозоване перебування на сонці, захист дитини за допомогою спеціальних засобів, панамки і легкі кофтинки з натурального матеріалу, що не знімаються навіть на пляжі.

Коли має бути тривале перебування на відкритій місцевості в сонячний день, з собою обов’язково слід брати ліки антигістамінні засоби.

Якщо вберегти малюка не вдалося, терапевтичні заходи проводяться в залежності від ступеня ураження шкіри. Як тільки помічається почервоніння, тіло накривається вологою тканиною. Для запобігання загостренню фотодерматозу дитині дають антигістамінний засіб.

При появі еритеми рекомендується використання бовтанок і спеціальних кремів – полегшують стан вологі компреси. Основні складові бовтанок – розчини срібла і таніну – 0,25% і 2%. В якості знеболюючого на шкіру наносять 2% розчин анестезину – попередньо його слід охолодити.

При появі папул і вазікул рекомендується застосування гормональних кремів: «Елокому», «Локоїду» або «афлодерм». Не рекомендується в якості знеболювального застосовувати нестероїдні засоби – вони мають фотосенсібілізуючі властивості і підсилюють сприйнятливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання. Прискорюють загоєння дитячої шкіри застосуванням таких препаратів: антиоксидантів – альфа-токоферолу, токоферолу ацетату, метіоніну, бета-каротину; вітамінотерапії – призначаються вітаміни групи В, аскорбінова і нікотинова кислоти;

десенсибілізуючої терапії – ін’єкцій хлористого кальцію і кальцію глюконату.

Якщо у дитини шкіра чутлива, не варто їй дозволяти перебувати на сонці без одягу. Після купання в морі тіло не розтирають, а промокають, засіб від засмаги наносять не тільки перед пляжем, але й перед виходом на вулицю в сонячний день.


Check Also

Що таке коронавірус – ознаки захворювання, ефективні рекомендації

Коронавіруси – це родина  вірусів, які можуть викликати звичайну застуду, важкий гострий респіраторний синдром (SARS) …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *