Home / Кулінаріні рецепти / Випічка / Дріжджове тісто на пиріжки – опарне і безопарне

Дріжджове тісто на пиріжки – опарне і безопарне

Дріжджове тісто  на пиріжки  можна приготувати опарним і безопарним способом. У чому ж полягає основна відмінність між цими двома варіантами? Все досить просто: готова випічка на опарному дріжджовому тісті виходять більш повітряною і пухнастою, так як деяка частина борошна починає виробляти клейковину раніше в порівнянні з приготуванням тіста без опари.

Безопарне дріжджове тісто на пиріжки

Дріжджове тісто на пиріжки – опарне і безопарне

Дріжджі за рецептом приготування дріжджового

тіста можна використовувати не тільки свіжі (пресовані), але і сухі. Тоді кількість останніх скорочується рівно в три рази.

Дріжджове тісто на пиріжки, приготоване безопарним способом за цим рецептом завжди виходить вдалим: добре і швидко підходить, вироби виходять пишними і довго не черствіють. Несолодке і нездобне безопарне дріжджове тісто відмінно підходить для приготування смажених і печених пиріжків, пирогів з солодкою і несолодкою начинкою, простих булочок з різними посипаннями (кмин, кунжут, мак, насіння) а також піци.

Тісто по цьому рецету замішується в один прийом, без попереднього приготування опари. На відміну від здобного тіста, в яке додають багато яєць, масла і цукру, це дріжджове тісто на пиріжки  не вимагає великої кількості інгредієнтів: борошно, водичка, рослинна олія і дріжджі. Цей рецепт підходить для Великого Посту, а якщо ви готуєте тісто, не дотримуючись жодних обмежень, водичку можна замінити молочком, тоді тісто буде трохи м’якшим, а замість рослинного масла можна використовувати розтоплене вершкове.

Але саме в якості продуктів криється запорука успіху. Використовувати варто свіжі дріжджі: в роботі вони не менш зручні, ніж сухі, а ось життєвої сили в них набагато більше. Тісто на сухих дріжджах підходить 2-3 рази, і далі з ним потрібно бути дуже обережним – «запас міцності» навіть дуже якісних сухих дріжджів може вичерпатися і випічка вийде не дуже повітряною.

А ось свіжі дріжджі поводяться бездоганно: тісто відмінно підходить, випічка слухняно роздувається в духовці, а якщо його виявиться занадто багато, безопарне дріжджове тісто можна заморозити: навіть після декількох тижнів в морозилці його потрібно всього лише розморозити при кімнатній температурі, і ви побачите, як в теплі дріжджі «оживуть» і почнуть працювати, тісто знову підніматиметься. А якщо приготування пиріжків та інших виробів з нездобного дріжджового тіста ви вирішили відкласти на завтра, його потрібно загорнути в поліетіеновий пакет і помістити в холодильник, воно може без шкоди для себе зберігатися там добу.

Дріжджове тісто на пиріжки – інгредієнти

30 г свіжих дріжджів

500 мл водички

5 склянок борошна

4 столових ложечок рослинної олії

1 столову ложечку цукру

1 / 3 чайної ложечки солі

Приготування безопарного дріжджового тіста на пиріжки

Борошно просіяти. Водичку підігріти до 38-40 градусів за Цельсієм.

Дуже важливо дотримуватися правильної температури водички: в занадто холодній водичці дріжджі не “прокинуться», а в занадто гарячій – загинуть. Якщо не має кулінарного термометра, визначити потрібну температуру не так вже й складно. Як відомо, температура людського тіла – 36,6С, значить, опустивши палець у водичку, ви повинні відчути, що вона трохи тепленька.

Готувати безопарне дріжджове тісто  на пиріжки найзручніше у великій каструлі (3 – 5 л). Налити в неї тепленьку водичку, розкришити дріжджі, додати цукор і розмішати до повного розчинення.

Всипати 2/3 борошна в каструлю з дріжджами, додати сіль і розмішати до однорідності. Олію додають в дріжджове тісто в останню чергу, щоб воно не утворювало плівку навколо дріжджів, що уповільнює їх зростання. Коли дріжджі надійно змішані з борошном, потрібно додати рослинну олію і ще раз перемішати.

Борошно, що залишилося висипати на чистий стіл, викласти на неї напіврідке тісто і вимішувати до повної однорідності. Не поспішайте додавати борошно: спочатку тісто липне, але в міру вимішування воно стає більш слухняним, а надлишок борошна зробить дріжджове тісто надмірно жорстким.

Дріжджове тісто, як опарне, так і безопарне, любить вимішування: чим довше ви будете його місити, тим краще воно вийде.

Дно і стінки каструльки присипати борошном. Викласти в неї дріжджове тісто, приготоване безопарним способом, змастити його зверху рослинною олією, щоб не підсихало, накрити каструлю чистим бавовняним рушничком і поставити в тепленьке місце на 1-1,5 годинки.

Каструлю з тістом можна поставити біля батареї, в розігріту до 45 градусів духовку (але не більше гарячу, інакше дріжджі загинуть!) або помістити в ємність ще більшого об’єму, наповнену тепленькою водичкою.

За цей час тісто збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази. Його потрібно помнути, не дістаючи з каструлі, знову злегка змастити олієб, накрити і залишити ще на півгодини-годинку.

Далі ще раз вимісити дріжджове тісто. Тепер воно готове до використання!

Незалежно від того, робите ви безопарне дріжджове тісто на пиріжки, булочки, піци або інші вироби, принципи роботи з ним однакові. Коли ви приготуєте з нього вироби: зліпіть пиріжки, розкотіть піцу або сформуєте пиріг – їх потрібно накрити рушничком і залишити щоб виросло на 15-25 хвилинок. За цей час вони злегка піднімуться і приймуть потрібну форму. Тільки після цього їх потрібно помістити в попередньо розігріту до потрібної температури духовку або смажити в добре розігрітій олії.

Опарне дріжджове тісто на пиріжки

Опара буває рідкою (як в даному рецепті) і густою. Другий варіант вважається найкращим в разі, коли борошно слабке. Отже, готуємо дріжджове тісто опарне, за яким ви зможете підібрати собі рецепти смачної домашньої випічки на будь-який смак.

Дріжджове тісто на пиріжки – інгредієнти

Борошно пшеничне – 500 грамів

Молочко – 250 мілілітрів

Масло вершкове – 100 грамів

Дріжджі пресовані – 20 грамів

Яйця курячі – 1 штука

Цукор – 15 грамів

Кухонна сіль – 0,5 чайної ложечки

Дріжджове тісто на пиріжки. Приготування страви по кроках

Крок 1. Щоб приготувати дріжджове тісто на пиріжки на опарі передбачає такі продукти: борошно пшеничне (як правило, використовується борошно вищого сорту), молочко, масло вершкове, сіль, цукор, дріжджі свіжі (відмінно замінюються сухими), яйце куряче.

Крок 2. Отже, трохи підогріваємо молочко (воно повинно бути трохи теплішим температури тіла людини) і додаємо в нього цукровий пісок. Далі кришимо свіжі дріжджі (або насипаємо сухі) і посипаємо близько 5 столових ложечок просіяного борошна. Все перемішуємо і залишаємо в теплі на 20 хвилинок.

Крок 3. Тісто піднімається і утворюється піна, а потім багато маленьких лопаючих бульбашок – опара готова до роботи.

Крок 4. Якщо ви спочатку взяли досить велику миску, продовжуємо заміс тіста в ній. Додаємо яйце і все перемішуємо.

Крок 5. Потім потрібно всипати практично всепросіяне борошно – трохи залишаємо на всякий випадок, може мука надто волога і візьме менше рідини.

Крок 6. Замішуємо тісто, щоб мука ввібрала в себе рідкі компоненти.

Крок 7.  Потім частинами додаємо в тісто м’яке вершкове масло.

Крок 8. Заміс дріжджового тіста повинен тривати поки воно не стане однорідним, гладким і не липким. Особливо це важливо, коли в рецепті приготування дріжджового тіста значиться чимала кількість жирів. Прикриваємо миску з тістом рушничком або затягуємо харчовою плівочкою і залишаємо її в теплі на годину.

Крок 9. За цей час дріжджове опарне тісто має збільшитися в 2-3 рази.

Крок 10. Обминаємо його акуратно формуючи кулю. Відправляємо тісто на повторне наростання ще на одну годину.

Крок 11.Тісто виростає ще більшим – воно точно збільшується в три рази.

Крок 12.Дріжджове тісто опарне повністю готове до роботи.


Check Also

Новорічне меню на 2021 рік. Корисна підбірка страв

Хочете застілля на Новий рік придумувати в останній момент? Чому не можна заздалегідь продумати і …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *