Home / Дозвілля / Як вишивати гладдю малюнки за півгодини?

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини?

На просте запитання: «Як вишивати гладдю?» є логічна відповідь – цього виду рукоділля можна навчитися буквально за 1 вечір! Ознайомтеся з простими техніками вишивки гладдю, щоб зрозуміти, наскільки просто з її допомогою створювати цікаві картини і візерунки.

Як вишивати гладдю. Підготовка до роботи

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини

Назва техніки відповідає зовнішньому вигляду отриманої вишивки – якщо ви проведете по своїй роботі рукою, то відчуєте, якими гладкими у вас вийшли щільно прилягаючі один до одного стіжки.

Щоб вишивати гладдю, вам знадобляться стандартні матеріали і пристосування для шиття з певними характеристиками. Наприклад, найкраще в цій техніці працювати по розправленому натягнутому матеріалу – в цьому вам допоможуть пяльци.

Як і при техніці вишивки хрестиком, кращими нитками для даного виду вважаються муліне завдяки своїм якостям:

ви можете самостійно регулювати товщину нитки;

волокна в муліне не закручені туго, завдяки чому малюнок роботи не деформується;

в магазинах рукоділля представлена найширша палітра ниток даного виду.

Новачкам найкраще вчитися вишивати гладдю саме цим матеріалом. Професіонали ж можуть спробувати вишивку шовковими, лляними або вовняними нитками.

Зверніть увагу на голку – вибирайте тонкі короткі види з великим вушком для зручності заправки нитки.

При бажанні як вишивати гладдю  можна використовувати будь-який тип тканини. Але початківцям радять використовувати бавовну, льон і шерсть. Згодом ви можете також перейти до витонченої роботи на шовку.

Як вишивати гладдю. Види вишивки

Завдяки тому, що вишивка гладдю  присутня в звичаях різних народностей світу, в цій техніці оформилося кілька способів виконання. Їх легко відрізнити за зовнішнім виглядом вишивки і ниткам, які використовуються в процесі.

Як вишивати гладдю простою

Найпростіший різновид гладді, на основі якої формуються інші способи вишивки. Все, що вам потрібно, – позначити на тканині узор за допомогою графітового олівця або змилка.

Тепер починайте вишивати: виведіть нитку знизу тканини вгору на самому початку візерунка і вставте в кінці. Ту саму дія повторіть із зворотного боку в зворотному порядку: нитку потрібно протягнути від кінця до початку.

Навчившись вишивати гладдю таким способом, ви отримаєте виріб з двосторонньою вишивкою. Техніку краще використовувати для оформлення великих, не надто складних елементів.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 1

Як вишивати гладдю контурною

Вишивка контурною гладдю існує як підвид простої. Відмінність полягає в тому, що ви не заштриховуєте стіжками всю область малюнка, а лише формуєте його контур.

Наприклад, таким способом часто формують пелюстки квітів, залишаючи порожні серединки, які можна заповнити, використовуючи іншу техніку рукоділля. Вишивка гладдю контурною також виходить двосторонньою.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 2

Як вишивати гладдю тіньовою

Якщо ви вже освоїли прості види і способи, можете вчитися вишивати тіньовою гладдю. Вона дозволяє створити на картинах цікавий ефект переходу одного кольору в інший – градієнта. Так ви досягнете більшої натуральності картинки.

Наприклад, вам потрібно вишити пелюстки. Від одного кута почніть робити темно-рожеві стіжки різної довжини. Середину деталі заповніть світло-рожевими швами різного розміру. Завершіть пелюстку білими стіжками. Так ви змішаєте кольори між собою, створивши більш плавний, практично непомітний перехід.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 3

Як вишивати гладдю. Техніки вишивки

Різні деталі одного узору вимагають від вас майстерного виконання різних технік коли створюється вишивка гладдю. Наприклад, великі деталі можна вишивати протяжними стібками різної довжини, тоді як вузькі смуги потрібно оформляти короткими маленькими швами.

Техніки вишивки часто можуть плутати з її видами. Щоб їх розрізняти, запам’ятайте – один вид вишивки може виконуватися декількома техніками одночасно.

Як вишивати гладдю. Прямий стібок

Початківцю майстру досить розучити цей шов, для створення найпростіших малюнків.

Саме від нього пішла назва простого виду вишивки. За допомогою простого шва можна вишивати великі фонові деталі і товсті контури. Але дрібні деталі і тонкі лінії з прямим стібком будуть виглядати неакуратно.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 4

Як вишивати гладдю. Вперед голку

Найелементарніший спосіб, як вишивати гладдю, яким володіють навіть ті, хто не вміє ні шити, ні вишивати. Його часто використовують, щоб приметувати деталі ще незавершеного виробу.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 5

За допомогою вишивання голкою вперед можна позначити умовні кордони малюнка без окреслення ескізу візерунків олівцем.

Як вишивати гладдю. Рядковий шов

Рядковий шов прекрасно підходить для формування тонких ліній візерунка – стебел рослини, маточок, тичинок. З його допомогою також окреслюють контур вишивки вже після зняття умовного шва вперед голкою.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 6

Різновидом сатиричного шва можна назвати стебельчатий – стіжки в ньому йдуть не один за одний, а навскоси, злегка торкаючись один одного однієї зі сторін.

Як вишивати гладдю. Тамбурний шов

Сама по собі ця техніка не відноситься до вишивки гладдю. Але з її допомогою ви можете створювати декоративні елементи на зразок цікавої окантовки загального візерунка.

Тамбурний шов являє собою виконання послідовності петельок.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 7

Як вишивати гладдю. Домашня фіалка: майстер-клас

Даний майстер-клас розповість вам, як вишивати гладдю  елементарні візерунки у вигляді фіалки. Такими квітами можна прикрасити кишеньку блузки, куточок наволочки або підодіяльник. З даними ескізом ви зможете впоратися всього за півгодини!

Підготуйте жовті нитки 2-3-х відтінків – від світло-лимонного до пшеничного, 3 відтінку блакитних ниток, 1 фіолетових і 2 зелених кольори. Натягніть чисту розгладжену тканину на п’яльці. Простим олівцем нанесіть ескіз зображення.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 8

Вишивати почніть з верхньої пелюстки. Рядковим швом виконайте верхню частину деталі. Тепер як вишивати гладдю  у вигляді простого стібка різної довжини заповнюйте пелюстку до середини. Прості шви повинні перекрити рядковий, щоб його не було видно.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 9

Частину заповніть блакитним відтінком темного кольору. Цим же кольором почніть оформляти верх пелюсток зліва і праворуч від верхнього.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 10

Завершіть роботу над верхніми деталями за допомогою ниток світло-блакитного відтінку.

Ніжно-жовтим кольором прошийте контур нижньої пелюстки рядковим швом. Почніть заповнювати порожній простір цим же кольором від низу до верху.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 11

Опрацювати верх нижньої пелюстки і серединку жовтим кольором більш темного відтінку. Поверх серединки пройдіться контурним рядковим швом.

Від серединки фіалки до середин пелюсток зробіть кілька рідкісних стібків гладдю темно-фіолетового кольору.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 12

Листя потрібно вишивати в тій же техніці, що і пелюстки: права їх половинка виконується світло-зеленими відтінками, ліва – більш приглушеними тонами. Рідкісні прожилки потрібно вишивати темно-зеленим кольором.

Як вишивати гладдю малюнки за півгодини 13


Check Also

Місячний календар фінансів на липень 2022 року

Це здається містикою, але астрологія — наука, побудована на офіційних і достовірних цифрах. Місячний календар фінансів …

One comment

  1. Микита

    Що таке “гладдю” ? Це з французьської ,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *