Home / Діти / Як робити інгаляції дітям

Як робити інгаляції дітям

Безсумнівно, всім батькам хочеться вберегти своїх дітей від усіх можливих захворювань. Однак подібне майже ніколи не вдається. На жаль, діти не мають достатньо розвинутий імунітет, тому, стикаючись з вірусами і бактеріями, а також при переохолодженні, хворіють. Малюки нерідко хворіють, включаючи і респіраторні захворювання, що супроводжуються такими проявами як кашель, нежить, біль у горлі. І в подібних ситуаціях, для того, щоб полегшити стан малюка, крихті можна зробити інгаляції. Але, звичайно ж, попередньо необхідно з’ясувати, як робити інгаляції  дітям правильно.

Як робити інгаляції та чим?

Як робити інгаляції дітям

Інгаляція – це процедура по введенню лікарських препаратів в організм через дихальні шляхи. Вона здатна допомогти вилікувати кашель і нежить. Крім того, інгаляцію використовують при захворюванні на ангіну, на астму, бронхіт і пневмонію.

До плюсів інгаляції, безсумнівно, можна віднести той факт, що лікарський засіб надходить в дихальні шляхи безпосередньо, не потрапляючи при цьому в кров або інші органи.

Якщо ви вирішили проводити дану процедуру самостійно, вам доведеться подбати про наявність інгалятора. Коли ж він з якихось причин не доступний, можна скористатися чайником.

Перш ніж робити інгаляції дітям, з дитиною необхідно поговорити і пояснити дитині сенс даної процедури. Вкрай важливо, щоб у малюка не розвинулося почуття страху перед процедурою, в іншому випадку, це може вплинути і на її ефективність.

Як робити інгаляції  за допомогою чайника, то необхідно налити в нього водичку, температура якої дорівнює 30-40 градусів, далі налити невелику кількість відвару з трав (добре підходять ромашка і календула), після цього поставити в носик чайника воронку з картону і дайте дитині обережно подихати паром. Якщо дитина ще зовсім маленька – воронку краще зробити довшою.

Інгаляції протипоказані в тому випадку, коли у дитини підвищена температура, так як вона сама по собі підвищує температуру організму.

Як робити інгаляції – плюси небулайзера

Використання небулайзера набагато зручніше, ніж робити інгаляцію дитині за допомогою чайника, адже саме цей прилад спеціально призначений для цієї процедури і дозволяє істотно заощадити сили і час.

При використанні приладу, ліками заповнюють спеціальний резервуар, і згодом вони трансформуються в аерозоль. Маску, якою забезпечено пристрій, поміщають дитині на обличчя, з таким розрахунком, щоб вона закрила ніс і рот. В результаті дитина зможе як слід вдихати препарат.

Процедура не повинна тривати більше п’яти хвилинок. А частота проведення залежить від віку дитинки. Так, наприклад, якщо дитина вже досягла дворічного віку, інгаляцію можна робити двічі на добу, приблизно через годинку після їжі.

Як робити інгаляції, то можна використовувати як різні масла, трави, мед, так і медикаменти. Не всі розчини можуть бути використані в інгаляторі.

Перед проведенням інгаляції необхідно порадитися з лікарем. Але в більшості випадків найбільш простим і безпечним засобом для процедури є хлорид натрію, який прекрасно сприяє очищенню дихальних шляхів.

Як робити інгаляції  з застосуванням ефірних масел, то для цьго необхідно попередньо не тільки дізнатися думку фахівця, але і зробити дитині тест на наявність алергічних реакцій.

Якщо малюк поки ще перебуває на грудному вигодовуванні, проводити йому інгаляцію слід вкрай обережно. Перш за все, необхідно обговорити доцільність процедури як робити інгаляції  з лікуючим лікарем.

Крім цього, важливо розуміти, що в такому віці інгаляції за допомогою чайника досить скрутні, швидше за все, у вас просто не вийде змусити малюка правильно дихати. Саме тому необхідно придбати в аптеці спеціальний пристрій, причому необхідно звернути увагу на те, щоб його, по-перше, можна було використовувати, коли малюк лежить, а по-друге, щоб він працював якомога тихіше. При дотриманні цих двох умов ви, швидше за все, зможете зробити малюкові інгаляцію навіть тоді, коли він спить.

Незалежно від корисних властивостей інгаляцій, вони, як і лікарські засоби та процедури, мають деякі протипоказання, які необхідно уточнити перш, ніж робити інгаляції дитині. Наприклад, процедура протипоказана при підвищеній температурі, алергічних реакціях на препарати.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *