Home / Діти / Лікування кашлю у дітей ефективними засобами

Лікування кашлю у дітей ефективними засобами

Домашні засоби для лікування кашлю у діток можна давати тільки після консультації з лікарем. Неправильно підібраний домашній засіб від кашлю діткам може завдати шкоди. Ефективні домашні засоби від кашлю представлені в даній публікації. Однак, перш ніж починати домашнє лікування кашлю у діток, необхідно переконатися у відсутності серйозної інфекції та наявності алергії.

Зволоження повітря і народні рецепти від лікування кашлю

Лікування кашлю у дітей ефективними засобами

Домашні рецепти від кашлю дітям зможуть допомогти, якщо створити сприятливу обстановку в приміщенні, де знаходиться хворий малюк. Намагайтеся, щоб повітря в будинку не було сухим, особливо в холод. Сушіть на батареях білизну, заведіть акваріум, зволожуйте повітря пульверизатором, включайте зволожувач повітря. У будинку, де повітря досить зволожене, рідко чути кашель.

Лікування кашлю у дитини домашніми методами

Якщо з’явився кашель у дитини, народні методи дозволяють вжити швидкі заходи реагування, такі як гарячі ножні ванни. Як тільки дитинка промерзла, або почала покахикувати, починайте робити йому ножні ванночки з добавлянням гірчиці. Налийте в таз гаряченької водички, насипте гірчиці і попарте ноги малюкові 15 хвилинок, періодично додаючи гарячу водичку. Надіньте йому вовняні шкарпетки, намастіть п’яти бальзамом «Зірочка», і відразу в ліжко. Якщо у дитини вже підвищена температура тіла, гріти ноги не можна.

«Морський рецепт» та інші народні способи лікування кашлю

Існують різні народні способи лікування кашлю, серед яких особливою ефективністю виділяється «Морський рецепт». Звичайну морську сіль без ароматичних добавок (1 кг) розведіть у великій каструлі. Водичка повинна бути досить тепленькою. Покладіть в каструлю іграшки, нехай малюк грає з ними 30 хвилинок. Якщо розчин морської солі потрапить в очі, відразу промийте їх тепленькою проточною водичкою.

Пари морської солі, вдихувані малюком, допоможуть позбутися від кашлю, зміцнять його імунну систему.

Отриманий солоний розчин можна використовувати багаторазово, періодично доливаючи водичку. Тривалість циклу – три тижні. Після «морської інгаляції» – душ, а потім потрібно лягти спати. З метою підвищення імунітету дитині можна проводити такі курси кожні два-три місяці. Таку процедуру можна робити і при невисокій температурі у малюка, оскільки водичка не гаряча.

Інгаляції парами картоплі. Можна провести інгаляцію над парами звареної в мундирі картоплі. Поставте каструлю з гарячою картоплею на підлогу, сховайтеся під ковдрою і активно дихаєте. Можна погратись з малюком у «будиночок», якщо він ще досить малий, щоб терпіти таку процедуру.

Після інгаляції малюка потрібно відразу переодягнути в суху білизну. Також після процедури необхідно рясне пиття.

Всі зігріваючі процедури – інгаляції над гарячою парою, розтирання, прогрівання, гаряча ванна для ніг – протипоказані, якщо у дитини навіть незначне підвищення температури тіла.

Лікування кашлю у дітей народною медициною

Народна медицина рекомендує лікування кашлю з мінімальним ризиком негативного впливу на організм дитини.

Коржі з картоплі. Коли у дитини починається кашель можна зробити картопляні коржики: відваріть картопельку в мундирі, потовчіть її виделкою, добавте по 1 столовій ложечці сухого порошку гірчиці, рослинної олії і звичайного оцту (або горілки). Все ретельно перемішайте. Отриману масу розділіть на дві частини і зробіть два коржі. Один покладіть на груди малюка, інший – на спину, підклавши під них 2-3 шари марлі. Зверху обв’яжіть дитину пелюшкою, потім тепленькою хусткою і покладіть спати.

Можна приготувати і такі коржі: змішайте по 1 столовій ложечці борошна, сухої гірчиці, меду і рослинної олії. Далі за аналогією приготування коржів з картоплі.

Картопляні прогрівання. Відваріть в мундирі 2 кг картоплі. Постеліть на ліжко дитини велику клейонку, зверху покладіть простирадло у два шари. На простирадло покладіть гарячу картоплю, розімніть її виделкою тут же, поки не охолола. На розім’яту картоплю покладіть ще два шари простирадла, а зверху складену вчетверо ватяну ковдру. На ковдру вкладіть дитину, ретельно вкриваючи його з усіх боків, і залиште так на 2 години (або на всю ніч). Таку процедуру потрібно проводити кілька днів поспіль. Це ефективний спосіб, допомагає навіть при запаленні легенів.

Прогрівання з маслом (для найменших). Намастіть груди і спинку малюка тепленьким вершковим маслом, далі укутайте дитинку в тепленьку пелюшку, хустку і покладіть в ліжко під ковдру.

Лікування кашлю у дитини народними засобами

Сік редьки з медом – підходить для лікування кашлю у діток домашніми засобами, в тому числі і при кашлю. З ретельно вимитої чорної редьки потрібно зрізати верхівку, вирізати серцевину – вийде як би «чаша», заповніть її медом. Зверху накрийте зрізаною верхівкою і дайте настоятися ніч. Вже через кілька годин ви побачите всередині редьки сік. Давайте дитинці сік редьки по 1 чайній ложечці три рази на день натщесерце. Якщо йому більше трьох років, то дозу можна збільшити до 1 столової ложечки. Мед можна замінити цукром.

У колишні часи лікарі для лікування застуди та кашлю завжди використовували мед і лимон. Наведемо кілька варіантів такого складу:

   на склянку меду візьміть один лимон, натертий на тертці, і 2 чайні ложечки аптечного гліцерину. Перемішайте, через деякий час можна давати дитині по 1 чайній ложечці за 15 хвилинок до їжі;

   прокрутіть лимон в м’ясорубці, добавте 1 столову ложечку меду. Суміш повинна настоятися 2-3 год, далі можна давати дитині по 1 чайній ложечці два-три рази на день.

Лікування кашлю масажем

Ранковий масаж. Вранці сядьте з дитиною разом на край ліжка. Покладіть малюка животиком вниз до себе на коліна так щоб він упирався головою в м’яку поверхню ліжка, а попка його розташовувалася вище голови. Надайте долоні форму човника і легенько постукуйте нею вздовж по всій спинці. За ніч накопичується багато мокроти, після такої процедури вийде її значна кількість, і дитині стане легше дихати.

Вечірній масаж проти кашлю: щоб лікувати кашель ввечері, також варто робити дитинці спеціальний масаж. Покладіть дитину на живіт, намажте його спинку злегка розігрітим розтопленим медом, зверху посипте звичайною дрібною сіллю. Ніжно і акуратно, торкаючись долонями спинки малюка, робіть йому масаж по всій спині до тих пір, поки вся сіль не розчиниться. Мед при цьому повинен біліти. Ваші руки під час масажу будуть насилу відлипати від спинки малюка. Тривалість масажу – близько 5 хвилинок. Після цього видаліть мед з сіллю бавовняною ганчірочкою, змоченою в тепленькій водичці. Потім спинку дитини ретельно витріть, укутайте його і покладіть спати.

Народні відхаркувальні засоби лікування кашлю

Далі пропонуються народні відхаркувальні засоби лікування кашлю у вигляді відварів, сиропів і напоїв.

«Бананова настоянка». Покладіть в гарячий чай (або окріп) дрібно нарізаний стиглий банан і 1 чайну ложечку цукру. Закрийте і дайте настоятися в теплі від 30 хвилинок до 2 годинок. Далі процідіть. Цю «бананову настоянку» потрібно приймати в тепленькому вигляді по третині склянки тричі на день після їди. Кашель швидко мине.

Вівсяний відвар. Вівсяний відвар ефективний як при звичайному кашлі, так і при алергічному. У 1 л окропу насипте один стакан вівса і тримайте на слабкому вогні 2 годинки. Потім процідіть. Давайте пити теплим по півсклянки з медом три рази на день натщесерце: вранці, за 30 хвилинок до обіду і ввечері перед сном через 2 годинки після вечері.

Пиття на молоці. Якщо кашель дитинки супроводжує сильний нежить, краще не застосовувати суміші на молоці, тому що молоко посилює виділення слизу в організмі.

Молоко з шавлією. Перед сном дайте випити малюкові чашку молока з шавлією: в одній склянці молока проваріть 2 хвилинки чайну ложечку шавлії. Дайте відвару настоятися 10-15 хвилинок, процідіть, додайте для смаку мед або цукор.

«Кедрове молоко». Дуже ефективний засіб проти кашлю у дітей – відвар горіхів кедра в молоці. Візьміть склянку неочищених кедрових горіхів і залийте їх 1 л молока. Доведіть суміш до кипіння і тримайте 5 хвилинок на повільному вогні. Дайте настоятися в теплі, потім процідіть. Нехай дитина п’є це «кедрове молочко» потроху кілька разів на день.

Молочко з медом і олією. Це всім відомий засіб: в гаряче молоко кладемо шматочок вершкового масла і додаємо чайну ложечку меду. Дати дитині випити на ніч.

«Інжирне молоко». Перевірений поколіннями засіб від кашлю – «інжирне молоко». В одній склянці молока варіть інжир (одну штуку) на повільному вогні протягом 5 хвилинок. Потім процідіть і дайте дитині випити на ніч.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *