Home / Діти / Виховання дітей дошкільнят: особливості

Виховання дітей дошкільнят: особливості

Виховання дітей – це досить складний і комплексний процес, до якого варто підходити з повною віддачею і відповідальністю. Кожен батько бажає тільки блага своїй дитині. Бажання бачити наших дітей щасливими, розумними і здоровими спонукає нас до дій. Адже очевидно, що все це можливо при правильному вихованні та розвитку дитини. Але перш ніж розглядати конкретні методи застосовні в процесі виховання дітей раннього віку поговоримо про те, як контролювати фізичний розвиток дітей.

Виховання дітей: основні фактори і ознаки фізичного розвитку

Виховання дітей дошкільнят особливості

Розглядаючи фізичний розвиток дитини, слід згадати основні фактори, які чинять на нього вплив. До них відносяться:

   Спадковість, основна роль в якій відведена генам батьків, а також расовій приналежності;

   Харчування дитини. Відомий факт, що незбалансоване харчування сприяє розвитку різних захворювань за рахунок дефіциту або ж надлишку певних речовин в організмі;

   Умови навколишнього середовища;

   Спадкові хвороби, перенесені важкі травми, інфекційні або хронічні захворювання;

Фізичне навантаження дитини, яке повинне бути правильно розподіленим. Сюди ж відноситься емоційний та психологічний його стан.

Всі перераховані вище фактори роблять вагомий вплив на організм дитини. Не рідко через незнання батьків відбуваються порушення розвитку дітей, які можна було б виправити, виявивши дану проблему на перших її стадіях. Тому щоб не допустити подібних помилок слід регулярно проводити стандартну оцінку фізичного розвитку своєї дитини.

Основними ознаками фізичного розвитку є вага, зріст, окружність грудної клітки і голови. Існують спеціальні таблиці, які дозволяють зробити оцінку зросту і ваги дитини, які будуть нормальними в тому чи іншому віці. Приміром, згідно подібним таблицями середній показник зростання хлопчиків у три роки становить від 92,3 до 99,8 сантиметрів. При цьому зростанні маса тіла дитини повинна складати приблизно 13,8-16 кілограм.

Отже, з фізичними особливостями ми визначилися. Тому зараз самий час поговорити про те, що слід робити батькам у вихованні дітей дошкільнят.

Виховання дітей: що зробить вашу дитину тямущою і грамотною?

Розвиток дітей раннього віку припускає, що в першу чергу дитини слід навчити мислити правильно, прислухатися до старших і при цьому робити свої висновки. Дуже важливо прищепити дані звички дітям, оскільки практика показує, що більшості першокласникам все це важко дається, якщо раніше не були закладені відповідні навички. Тому батькам дійсно доцільно застосовувати різні методики виховання дітей дошкільнят.

Напевно, багато хто зараз подумають, що за даною методикою правильного виховання дітей стоїть щось складне, яке потребує спеціальних навичок і знань. Але насправді все досить просто, так як методика виховання дітей дошкільників в основному базується на розвитку дрібної моторики. Тобто, іншими словами розвиток дітей дошкільнят просто немислимий без тренувань пальців і рук.

Так, надайте дітям можливість перебирати невеликі предмети, наприклад, кубики, рахункові палички, іграшковий конструктор. Таким чином, включивши в роботу пальчики рук, дитина активізує відділи мозку і центри, які відповідають за розвиток мови.

До слова, ще одним важливим моментом, якому варто приділяти чималу увагу є розвиток мови у дітей. Напевно, кожен батько в міру дорослішання дитини починає задаватися питаннями про те, наскільки правильно його дитина вимовляє слова, не відстає він у розвитку від однолітків. У пошуках відповідей на дані питання слід чітко розуміти, що дитина повинна вміти вимовляти в певний період свого розвитку.

Приміром, перші лагідні голосні звуки від малюка ви повинні почути вже на третьому місяці. У рік ваше чадо вже вимовляє прості слова, наприклад, мама, тато, ляля. У три роки малюк стає справжнісіньким говоруном, так як його словниковий запас становить приблизно 1000 слів, з яких він може будувати примітивні пропозиції. І ось саме з цього періоду слід допомагати малюкові в розвитку грамотної мови.

Щоб ваша дитина говорила правильно, потрібно робити наступне:

   стежте за власною мовою, бо дошкільнята нерідко копіюють манери дорослих;

   більше спілкуйтеся з дитиною, тим самим розширюючи його словниковий запас;

   вчіть з дитиною вірші та пісні. До того ж це не тільки розвиває мову дитини, але і його пам’ять;

   читайте з ним книги і казки, просіть його переказувати їх.

Таким чином, на розвиток дитини раннього віку впливає безліч чинників. Всі їх слід враховувати у вихованні дітей. Так, щоб ваша дитина була здоровою, слід стежити за його фізіологічним розвитком. Розумові здібності дитини розвиваються за рахунок наполегливої роботи відразу в декількох напрямках, під якими мається на увазі розвиток дрібної моторики, грамотної мови, логічного мислення.

Ну а щоб дитина була не тільки здоровою і розумною, але і відчувала себе щасливою, не обділеною батьківською любов’ю, варто завжди йому нагадувати про це. Чим більше ви даєте любові дитині в ранньому віці, тим краще. Прояв щирих батьківських почуттів ніколи не буде зайвим.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *