Home / Діти / Раціон харчування дитини в рік – меню

Раціон харчування дитини в рік – меню

Повноцінний раціон дитини в рік включає в себе найрізноманітніше харчування, багате вуглеводами, білками, мікроелементами і вітамінами. Однак цей раціон харчування все ж таки суттєво відрізняється від загального столу дорослих. Меню для однорічного малюка будується, враховуючи всі правила дієти дитячого столу. І такий раціон харчування слід дотримувати до трьох років. Дотримання рекомендацій педіатрів і дієтологів, правильний раціон харчування дитини у рік і так далі, а також турбота батьків допоможуть дитині вирости здоровою і уникнути хронічних захворювань органів ШКТ, ожиріння, діабету, порушення обміну речовин.

Раціон харчування – меню дитини в рік

Раціон харчування дитини в рік - меню

Молочні каші, сир і кисломолочні продукти є основними компонентами меню, складовими раціону дитини в рік. Кисломолочні продукти дуже добре впливають на процеси травлення. Так як в кислому середовищі молоко легко розщеплюється ферментами ШКТ, кисломолочні продукти відмінно засвоюються і перетравлюються навіть в ранньому віці. Також вони забезпечують зростаючий організм необхідними вітамінами, залізом і кальцієм.

Невід’ємна частина дитячого раціону, – кефір, який може надавати як проносне (свіжий одноденний), так і закріплюючу дію (триденний). Тому вибирати цей продукт слід, враховуючи особливості калу малюка, щоб він був корисний, а не нашкодив. Також можна давати кисле молоко, ряжанку, ацидофілін, йогурт. Термін придатності їх повинен бути не більше 7-10 днів.

А ось сметану необхідно обмежувати в раціоні дитинки. Вона повинна бути невеликої жирності. Нею можна заправляти супи, додавати при приготуванні соусів і підлив.

У рік можна включити в раціон харчування і твердий сир (5-10 г на день). Його можна натерти на дрібній тертці або використовувати як приправу до макаронних виробів або запіканці.

Раціон харчування та режим дитини в рік

Раціон харчування дитини в рік повинен бути збалансованим і різноманітним. Це досягається завдяки присутності в раціоні і режимі харчування дитини різних страв (кисломолочні, м’ясо-овочеві супи і пюре, каші, пудинги, соки). Відрізняється харчування від більш ранніх місяців густотою і твердістю їжі, яка збільшується пропорційно кількості зубів і розвитку жувальної здібності. Дуже важливо постаратися відучити малюка від пустушки, так як вона може стати причиною відмови від будь-якої їжі, крім рідкої, і привести до труднощів при пережовуванні.

Дитина в рік повинна їсти п’ять разів на день. У перервах між прийомами їжі мама може дати дитині трохи яблука або печиво. У середньому однорічному малюку необхідно вживати їжі в день до 1000-1200 мл. Крім цього, дитина повинна пити рідину – водичку, чай, сік – десь 200 мл на день.

Раціон харчування щодня повинен включати рибу чи м’ясо. Постарайтеся не включати в раціон ковбасу або сосиски. У цих продуктах багато консервантів і мало міститься натурального м’яса. У добу зростаючому дитячому організму в один рік необхідно 70-100 г м’яса або 30 г риби. У рибі міститься багато кальцію, який дуже корисний і необхідний однорічній дитині. Також добре включити до раціону дитини яйце. Його можна просто зварити або робити з яєць омлети. Але дивіться, щоб у малюка на цей продукт не було алергії.

Дуже важливо, щоб у раціоні однорічної дитини були присутні овочі та фрукти. Ці продукти багаті мікроелементами, вітамінами, мінеральними речовинами, клітковиною. Бажано, щоб овочі та фрукти включалися в раціон дитини щодня. Раціон харчування і режим на рік повинні бути добре продумані. З овочів однорічній дитині можна їсти картоплю, моркву, капусту, гарбуз, кабачок. А з фруктів – яблука, банани, персики, абрикоси. Головне, щоб на овочі та фрукти у малюка не було алергії. Не забувайте, що також корисно буде ввести в раціон дитини одного року кріп, селеру, шпинат, цибулю, петрушку.

У разі погіршення апетиту рекомендується виключити з раціону харчування нелюбимі дитиною страви на якийсь час, замінивши їх рівноцінними. Намагайтеся привчати дитину до самостійності в їжі, терпляче показуйте, як користуватися ложкою. Не квапте його і не лайте, а направляйте ложку, щоб більша частина їжі потрапляла в рот. Весь процес годування може займати до 30 хвилинок (більше небажано).


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *