Home / Діти / Психічний розвиток дитини – вікові особливості

Психічний розвиток дитини – вікові особливості

Психічний розвиток дитини – розвиток психічних процесів і психічних властивостей особистості під впливом навчання і виховання; психічний розвиток дитини  протікає за певними стадіями (етапами), відповідним певному віковому періоду.

Психічний розвиток дитини: вікові етапи і особливості

Психічний розвиток дитини - вікові особливості

Вікові особливості психічного розвитку діток характеризується змінами в психоемоційній сфері. Більшість змін пов’язане з розвитком мозку дитини – мовленнєве і інтелектуальне становлення, а також соціальна адаптація. Але багато залежить і від навколишнього середовища, виховання, індивідуальних особливостей. Батьки повинні знати, як і чому змінюється їхня дитина.

Тоді вони зможуть допомогти йому подорослішати і вирости впевненою у собі, доброю і успішною людиною. Важливо розбиратися, що відбувається з тілом і внутрішньою сферою дитини. Тоді батьки зможуть підтримати маленьку людину і допомогти їй безболісно переходити від одного етапу дорослішання до іншого, накопичуючи позитивний життєвий досвід.

Психічний розвиток дитини до 2 років

Для молодих батьків, особливо тих, у кого народилася перша дитина, це цікавий і одночасно складний час. Уже в цьому віці у малюка починають закладатися якості, які вплинуть на все його життя.

У цей час батьки починають дізнаватись про свою дитину, малюк вже проявляє індивідуальність, несхожість на інших. Батьки повинні навчитися розуміти, поважати, підтримувати і заохочувати унікальність своєї дитини.

У дитини до 2 років дуже важливо не розривати емоційний і фізичний зв’язок малюка і мами. Тільки поруч з рідною людиною дитина буде відчувати себе добре і спокійно.

Психічний розвиток диини від 2 до 5 років

Психічний розвиток дитини  від 2 до 5 років проявляється в активному освоєнні світу навколо себе. Вона самостійно пересувається, починає говорити і розуміти, як називаються речі, котрі оточують. У цьому віці дитинка починає розділяти себе і маму. Цьому віку характерна поява в лексиконі малюка слова «ні». У маленької людини починає формуватися емоційна регуляція. Батькам важливо допомогти дитині навчитися правильно реагувати на зміни навколо – дивуватися, радіти, лякатися.

Дитина повинна не просто вміти говорити «ні», але й приймати «ні» від оточуючих. Батькам варто заохочувати прагнення дитини до пізнання світу, тоді він буде активно формуватися і фізично та інтелектуально. Малюкові необхідно спілкування з ровесниками, але на першому плані взаємовідношення з близькими. У цей час вже починається підготовка до школи, дитина повинна вчитися конкурувати з ровесниками і фізично, й інтелектуально. Важливо розвивати комунікативні навички. Батьки повинні забезпечити оптимальну комбінацію підбадьорення, підтримки та батьківського керівництва.

Психічний розвиток дитини від 6 до 12 років

Це час пізнання, перших серйозних перемог і перших невдач. Діти в цьому віці реалізують себе у спорті, навчанні або творчості. Дитина повинна зрозуміти, що розчарування може бути черговим кроком до майбутнього успіху. Вона вчиться знаходити свої сильні і слабенькі сторони. У школі у дитини з’являються нові обов’язки, зростає навантаження. Вона вчиться самодисципліні, вмінню приймати рішення. Батьки повинні надати школяреві трохи більше самостійності, при цьому невпинно стежити за ним. Близьким важливо надати дитині підтримку, якщо у неї щось не виходить. Обов’язково потрібно хвалити молодшого школяра за його перші досягнення. Це дозволить дитині сформувати адекватну самооцінку, вона навчиться аналізувати свої помилки, щоб не допускати їх у майбутньому.

Психічний розвиток дитини в підлітковому періоді від 13 до 18 років

Психічний розвиток дитини в підлітковому періоді є справжнім випробуванням не тільки для батьків, але і для самих дітей. На період навчання в середній школі доводиться час активних змін в організмі підлітка. Гормональні сплески накладаються на нерозуміння з боку однолітків і старших. Психічний розвиток дитини  у підлітковому віці виявляється в прагненні до незалежності, яка іноді проявляється в агресивній формі.

Підлітковому періоду властиві крайнощі – невпевненість і замкнутість або, навпаки, надмірна бравада. Якщо ви допоможете дитині подолати цей період, у старшій школі його поведінка почне змінюватися. Соціальні навички стануть закріплюватися, будуть удосконалюватися таланти підлітка. Саме в цей час йому належить визначитися, куди піти вчитися після школи, ким бути в майбутньому.

Однолітки в цей час як і раніше є авторитетом для дитини. Батьки в цей період повинні дати зрозуміти діткам, що вони улюблені, незважаючи ні на що. Дуже важливо залучати підлітка в сімейні заходи, зробити атмосферу будинку теплою і позитивною, відкрито і на рівних спілкуватися з ним. Тоді дитина переживе цей складний період без негативних наслідків.

 


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *