Home / Діти / Ангіна лікування у дітей–профілактика, лікування

Ангіна лікування у дітей–профілактика, лікування

Ангіна – це запалення глоткових мигдалин, найчастіше піднебінних, тому більш правильний варіант назви даного захворювання – тонзиліт. У дітей ангіна зустрічається частіше, ніж у дорослих, що пов’язано з особливостями будови і функціонування мигдалин. За останніми даними, захворюваність ангіною серед дитячого населення складає 6%. Ангіна лікування у дітей повинно починатися відразу ж після появи її перших ознак.

Ангіна лікування: патогенез

Ангіна лікування у дітей–профілактика, лікування

Щоб зрозуміти механізм розвитку гострого тонзиліту у дітей, потрібно добре собі уявляти, що таке мигдалини і яку роль вони виконують в організмі.

Мигдалини, розташовані в області ротоглотки (кільце Пирогова), є головним бар’єром на шляху інфекції, яка намагається потрапити в організм при диханні, прийомі їжі. Це одні з найбільш «сильних» лімфатичних органів в організмі людини. У звичайних ситуаціях мигдалини справляються з покладеними на них завданнями, але якщо навантаження на них зростає, тобто збудників багато або вони володіють певною стійкістю до механізмів імунного захисту, в мигдалинах розвивається запальний процес.

Клінічно проявляються всі ознаки запалення:

збільшення в розмірах через набряк,

почервоніння через посилення кровообігу,

хворобливі відчуття,

підвищення температури,

порушення функції.

Організм реагує на ситуацію, що склалася посиленням імунного захисту, направляючи до вогнища запалення резервні потужності, і в ряді випадків йому вдається впоратися з проблемою досить швидко. У процес втягуються розташовані поблизу лімфатичні вузли – розвивається лімфаденопатія.

Особливістю дитячого організму є слабкість і незавершений процес формування багатьох його систем. Те ж саме можна сказати і про мигдалини. Зустріч з інфекцією (найчастіше це стрептокок) з набагато більшою ймовірністю призведе до розвитку важкого захворювання у дитини, ніж у дорослого.

Ангіна лікування у дитини: причини

Найчастіше збудник ангіни потрапляє до миндалин повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою людиною. Але це не єдиний шлях. У деяких випадках причиною захворювання може стати флора, постійно присутня в організмі дитини. Ставлячись до умовно-патогенної, вона може не викликати проблем при нормальному стані організму, але варто тільки йому хоча б трохи ослабнути (в результаті переохолодження, захворювання, порушення харчування), і ці мікроорганізми починають розгортати активну діяльність, що приводить до формування патологічного процесу. У деяких дітей тонзиліт носить хронічний характер, і ангіна є його загостренням.

Ангіна лікування: збудники

У 80-90% випадків збудником ангіни у дітей є бета-гемолітичний стрептокок групи А, і саме з його особливостями пов’язана небезпека розвитку численних важких ускладнень. Справа в тому, що антитіла, що виробляються для боротьби з цим мікробом, дуже часто плутають з ним клітини власного організму, що є причиною запуску складних аутоімунних реакцій. Саме ці реакції лежать в основі формування гломерулонефритів, ревмокардітом, артритів, васкулітів. Стрептокок може викликати скарлатину, пневмонію, бешихове запалення шкіри, менінгіт. У рідкісних випадках вони можуть супроводжувати гострий тонзиліт.

В інших випадках викликати ангіну у дітей може інша коккова флора (стафілокок, стрептокок). Ці мікроорганізми відносяться до умовно-патогенної флори, легко змінюються, стаючи стійкими до антибіотиків, тому ангіна лікування буває складне, особливо якщо має місце мікст-інфекція.

Але не тільки бактерії можуть стати причиною ангіни – вірусна інфекція протікає не менш важко і зустрічається досить часто. Вірусну ангіну називають герпетичною, але не тому, що її викликає вірус герпесу, а по наявності бульбашок на слизових. Збудником герпетичної ангіни (іноді її називають герпесною, це неправильно) є ентеровіруси (ECHO, Коксакі). Найчастіше вона буває у дітей у віці 3-10 років. Ангіна практично не зустрічається при грудному вигодовуванні, поки дитина отримує антитіла від матері, але саме в ранньому віці, до 2-3 років, вона протікає найбільш важко.

Зустрічається в практиці і грибкова ангіна, її викликає Candida albicans, умовно-патогенний мешканець слизових. Активація кандиди і розвиток викликаного нею запалення завжди пов’язане з ослабленням імунітету або прийомом антибіотиків, що порушують співвідношення нормальної і патологічної флори.

Якщо у дитини відзначаються часті ангіни, рекомендується пройти обстеження у імунолога та оцінити ефективність імунного захисту організму.

Ангіна лікування в дітей: класифікація

Тонзиліт може бути гострим і хронічним. На практиці використовується морфологічна характеристика, заснована на варіанті враження мигдалин.

Катаральна. Мигдалини збільшені, на них з’являється білястий наліт, дужки гіперемійовані. Спочатку виникає відчуття сухості і печіння в горлі, потім болі при ковтанні. Попадання в кров продуктів запалення є причиною інтоксикації.

Фолікулярна. На збільшених запалених мигдалинах видно точки жовтуватого або сіруватого кольору, що підносяться над поверхнею – фолікули. Через 2-3 дні фолікули розкриваються, залишаючи після себе ерозії. Збільшуються і стають болючими регіонарні лімфатичні вузли. Інтоксикація при фолікулярній ангіні у дітей може бути дуже значною, аж до менінгеальної симптоматики і втрати свідомості. Самопочуття зазвичай поліпшується після розтину фолікулів.

Лакунарна. Мигдалини покриті нальотом практично повністю, він має жовтуватий колір і щільну консистенцію і тримається 2-5 днів. При лакунарній ангіні у дітей також зазначаються інтоксикація і збільшення лімфовузлів (підщелепних, шийних), зберігаються ці симптоми довше, не слабшаючи навіть при очищенні мигдалин.

Фіброзно-пленчата. Мигдалини покриті білястими напівпрозорими плівками, що дуже схоже на дифтерію. Провести диференційний діагноз допомагає дослідження мазка із зобу. Симптоматика така ж, як при інших видах ангіни: біль при ковтанні, інтоксикація, збільшення лімфовузлів.

Флегмонозна (інтратонзілярний абсцес). У тілі мигдалин відбувається гнійне розплавлення тканин і утворення порожнини. Інтоксикація і болі дуже інтенсивні, але головну небезпеку становить розтин абсцесу і потрапляння його вмісту в навкологлоткову клітковину.

Кандидозна. Ангіна грибкового походження, має характерну морфологічну картину – наліт на мигдалинах сирнистий. Перебіг кандидозної ангіни не важкий, температура тіла рідко піднімається вище 38°С.

Герпетична. Герпетична ангіна має вірусну природу. На дужках і задній стінці глотки видно невеликі червонуваті бульбашки, які, розкриваючись, залишають виразки. Інтоксикація зазвичай виражена, часто бувають болі в животі, блювота, порушення калу.

Ангіна лікування: симптоми

Починається ангіна зазвичай гостро, з підйому температури і погіршання загального самопочуття. Інкубаційний період складає всього 10-12 годин.

Інтоксикація. При вірусній та гнійній ангіні у дітей температура тіла може підвищуватися до 39-40°С, більш низькі цифри відзначаються при грибковій інфекції. Загальний стан порушено значно – турбують головні болі, нудота, іноді до блювоти, знижується апетит. Всі ці явища пов’язані з масивним надходженням в кров продуктів запалення. У міру стихання процесів в мигдалинах проходить і інтоксикація.

Болі в горлі. Зазвичай болі з’являються не відразу, але досить швидко, коли запалення в мигдалинах набирає силу. За винятком катаральної ангіни, можуть бути вираженими. Болі можуть віддавати у вуха, голову. Їх інтенсивність слабшає при очищенні мигдалин від нальотів.

Збільшення регіонарних лімфовузлів. У ангіна лікування  вступають сусідні з мигдалинами лімфатичні вузли, що призводить до їх збільшення і в ряді випадків хворобливості.

Інші симптоми.

Також при ангіні може відзначатися слинотеча, неприємний запах з рота, симптоматика супутніх захворювань (риніт, отит, синусит).

Ангіна лікування у дітей – діагностика

Зазвичай діагностика не представляє проблем – наявність вираженої симптоматики і характерна морфологічна картина запалених мигдаликів дозволяють визначитися з діагнозом на 90%. І все ж до лікаря звернутися необхідно, щоб провести диференційний діагноз з іншими захворюваннями, особливо якщо клінічна картина стерта.

Найважливіше виключити дифтерію – грізне інфекційне захворювання, головною ознакою якого є утворення в горлі плівок, що перешкоджають диханню, які часто призводять до смерті.

Досить часто ангіна лікування проводиться батьками як від звичайної застуди, не звертаючись до лікаря, що загрожує розвитком серйозних ускладнень. Застуда – це зазвичай респіраторні вірусні інфекції, а ангіна в 95% випадків викликається бактеріями, тобто підходи в терапії у них абсолютно різні.

Ангіна лікування – діагностичні заходи при підозрі на ангіну наступні:

Загальний огляд і огляд зобу: дозволяє виявити висип при скарлатині, лимфаденопатію, оцінити функціонування інших систем органів, визначити морфологічний варіант ангіни;

Загальний аналіз крові: демонструє ознаки запалення (лейкоцитоз, підвищення ШОЕ), а також побічно свідчить про причину захворювання (лейкоцитарна формула);

Дослідження мазка із зобу: необхідне для визначення збудника і його чутливості до лікарських препаратів, виключення дифтерії.

Ангіна лікування: ускладнення

Ускладнення тонзиліту можуть бути місцевими, які розвиваються в гострому періоді захворювання або відразу після нього, і відстроченими, що зачіпають віддалені від носоглотки органи і системи.

Найчастішим місцевим ускладненням є паратонзилярний абсцес, що вимагає хірургічного втручання. Запідозрити його можна при різкому посиленні болю і підвищенні температури після поліпшення стану. Іншим варіантом ускладнення гнійної ангіни у дітей при неправильному лікуванні є флегмона. Небезпечний і набряк гортані, який може привести до порушення дихання і летального результату.

Відстрочені ускладнення пов’язані з формуванням аутоімунних реакцій, про які говорилося вище. Їх варто побоюватися тільки в тому випадку, якщо збудник захворювання – бета-гемолітичний стрептокок групи А. Так як саме з ним пов’язано 85-90% випадків, то тривале спостереження після перенесеної ангіни входить у стандарти її лікування.

Захворювання, які часто розвиваються при недолікованій ангіні, можуть зачіпати серце, нирки, суглоби, тому обов’язково потрібно буде зробити ЕКГ і здати аналіз сечі і крові, навіть якщо дитину ніщо не турбує. Ревматичні процеси викликають розвиток міокардиту або рідше ендокардиту із загрозою тромбемболії, а також пошкодження суглобів. У нирках може сформуватися гломерулонефрит, зазвичай з нефритичним синдромом.

Ангіна лікування: профілактика

Профілактика ангіни полягає в зміцненні імунітету і обмеження контакту дитини з інфікованими хворими, так як основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний.

Ангіна лікування у дітей

Ангіна лікування у дітей полягає у постільному режимі, рясному питті (для виведення токсинів) і їжі напіврідкої консистенції, щоб не травмувати запалені мигдалини.

Якщо дитина вміє полоскати горло, потрібно змушувати його це робити як мінімум 5-6 разів на день. Використовуються розчини перманганату калію, соди, фурациліну, відвари лікарських трав. Полоскання сприяють очищенню мигдалин від продуктів запалення і самих мікробів, а також володіють протизапальним ефектом.

Засоби від ангіни для дітей, які допоможуть впорається із захворюванням, залежать від збудника. Найчастіше призначаються антибіотики, оскільки 95% ангін мають бактеріальну природу. Ангіна лікування у дітей полягає у призначені не будь-яких антибіотиків, а тих, до яких чутливий збудник. Зазвичай це захищені пеніциліни (амоксиклав, флемоклав), цефалоспоріни різних поколінь (зиннат, цефалексин), макроліди (кларитроміцин, еритроміцин). Якщо через 2 доби лихоманка зберігається, значить вибраний антибіотик не ефективний, і його потрібно замінити. У цьому випадку бажано зробити мазок і визначити не тільки збудника, але і його чутливість до антибіотика.

При лікуванні герпетичної ангіни в дітей антибіотики марні, але можуть призначатися противірусні препарати. Кандидозна ангіна вимагає використання протигрибкових препаратів.

Для поліпшення ефекту терапії часто призначаються антигістамінні препарати (знижують набряклість і сприяють ліквідації запалення) і антипіретики (при температурі вище 38,5°С).

 


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *