Home / Здоров'я / Хвойні ванни – цілюща процедура для організму

Хвойні ванни – цілюща процедура для організму

Як можна поправити своє здоров’я і поліпшити самопочуття, приймаючи хвойні ванни? Чи справді за допомогою цих ефективних процедур можна позбутися багатьох захворювань? Так, це дійсно так. Про це свідчать численні відгуки фахівців і людей, що спробували хвойні ванни. А що вони собою являють, дізнаємося з нашої статті.

Чим корисні хвойні ванни?

Хвойні ванни – цілюща процедура для організму

Повсякденне життя сучасної людини просто кишить згубними факторами. Неконтрольований життєвий ритм, всілякі стресові ситуації, неправильне і нерегулярне харчування, неякісна їжа, несприятлива екологічна ситуація – все це призводить до погіршення здоров’я і появи хронічних захворювань. А щоб це виправити, слід докласти безліч зусиль. На допомогу приходять різноманітні методи лікування. Дуже корисними для підтримки і поліпшення здоров’я є хвойні ванни, які не тільки допоможуть повернути гарне самопочуття, але і позбавитися від усякого роду захворювань. Що ж собою являють хвойні ванни, які їхні свідчення і чи є у них протипоказання?

Практично всі косметологи в один голос стверджують, що користь хвойних ванн для людського організму величезна. Адже хвоя володіє великою кількістю вітамінів, мінералів, мікроелементів, антиоксидантів, ефірних олій, смол.

Ванни із застосуванням хвої надають цілющу дію на дихальну, серцево судинну і нервову системи, покращують роботу внутрішніх органів, роблять благотворний вплив на організм, завдяки своїм заспокійливим, тонізуючим, омолоджуючим і розслабляючим властивостям.

Дана процедура надає допомогу і при простудних захворюваннях (наприклад, інгаляції з застосуванням хвойного концентрату). Завдяки таким ваннам можна підвищити імунітет, поліпшити обмін речовин, вивести токсини з організму, позбутися від подразнень і почервонінь на шкірі. Прекрасно підходять такі процедури і для ніг, наприклад, при болях і варикозному розширенні вен.

Людям, схильним до надмірної ваги, хвойні ванни допоможуть позбутися від шлаків, токсинів і отрут, а також прискорити розщеплення жирів.

Для людей, що ретельно стежать за станом своєї шкіри, хвойні ванни також необхідні. Завдяки цим процедурам шкіра стає пружною, поліпшується водний баланс, а також відбувається стимуляція регенеративних функцій покривів шкіри.

Хвойні ванни корисні при мігрені, перевтомі, безсонні. Після проведення процедури значно поліпшується апетит, усувається безсоння, знижується артеріальний тиск. Саме тому гіпотонікам доцільніше даною процедурою не захоплюватися. Про це йдеться і в протипоказання.

Також хвойні процедури досить корисні для ніг, зокрема, при мозолях, тріщинах і натоптишах.

Хвойні ванни – у чому полягає ця косметична процедура?

При прийнятті хвойних ванн відбувається хімічний вплив на нюхові центри, а також температурний вплив, який чинить благотворний вплив на кровообіг і обмінні процеси. При цьому відбувається прискорення процесу регенерації клітин, а також активізація кровотоку в капілярах через безліч нервових закінчень.

Для поліпшення інтенсивності дії процедури можна застосовувати хвойно-сольові ванни. Показань в даному випадку буде ще більше.

Процедури в більшості своїй проводяться в косметичних салонах, проте вдома ефективність її не гірша. Але перед тим як приймати хвойні ванни вдома, необхідно в обов’язковому порядку звернутися до фахівця, щоб виключити можливі протипоказання.

Хвойні ванни – показання

Показання до застосування хвойних ванн численні. До них відносяться:

нервові розлади;

ожиріння;

серцево судинні захворювання;

подагра;

різні запальні захворювання;

обмороження;

шкірні виразки і нариви;

неврози;

ревматизм;

захворювання дихальної системи;

хвороби нирок;

запалення сечового міхура;

гіпертонія;

знижений імунітет;

відновлення сил після перенесення важких захворювань;

для ніг (венозне розширення вен, мозолі, тріщини).

Показання даних процедур повинен визначати тільки фахівець, особливо щодо дітей.

Хвойні ванни – протипоказання

Не дивлячись на те, що дана процедура досить нешкідлива, протипоказання до неї все-таки існують. Це:

атеросклероз;

онкологічні захворювання;

з обережністю також слід приймати хвойні ванни гіпотонікам.

Як правильно приймати хвойні ванни?

Перед тим, як приймати хвойні ванни, варто гарненько помитися. Водички повинно бути рівно стільки, щоб покрити тіло, крім області серця. Температура повинна становити 35-370С. Процедура здійснюється не менше 15 хв.

Існують свідчення, при яких тривалість повинна бути меншою – це гіпотонія або захворювання в гострій стадії. Курс лікування становить 10-15 процедур. Процедури повинні проводитися щодня, або через день. Після прийняття хвойних ванн необхідно обполоснутися під прохолодним душем і лягти в ліжко. Якщо процедура проводиться для ніг, то після її проведення слід надіти махрові шкарпетки і постаратися не напружувати ноги ходьбою.

Хвойні ванни – засоби для прийняття

Для даних процедур застосовують хвойний екстракт або концентрат, хвойний бальзам для ванн, таблетки, краплі, брикети. На потрібний об’єм (200-220 мл) водички – використовують 2 таблетки, 100 мл рідкого хвойного екстракту або 100 гр концентрату.

Хвойний екстракт має здатність заспокоювати нервову систему, завдяки його складу сосново олії. Концентрат і екстракт також корисні при перевтомі, стресових ситуаціях, депресіях, м’язовому тонусі.

Хвойний концентрат також збільшує стійкість дихальних шляхів і легенів до впливу шкідливих речовин, що витають в повітрі.

Хвойні ванни з додаванням солі

Хвойно-сольові ванни готуються на основі морської солі і натуральної хвої. Які покази існують для проведення даних процедур? Такі ванни слід приймати при шкірних захворюваннях, стресах, екземі, рахіті у дітей, суглобових хворобах, нейродермітах. Але знову ж, необхідно докладно вивчити протипоказання, особливо якщо передбачається застосовувати хвойні ванни для дітей.

Отже, щоб приготувати хвойно-сольові ванни вдома, слід придбати такі інгредієнти:

Екстракт хвої сосни – 60 гр.;

Сухі частинки сосни – 700 гр.;

Хвою свіжу – 500 гр.;

Сосновий екстракт в таблетках – 2 шт.;

Морську сіль – 400 гр.;

Екстракт сосни рідкий – 100 мл.

Якщо планується приготувати хвойні ванни для дітей, або для немовлят, то кількість запропонованих інгредієнтів і час процедури слід зменшити вдвічі.

Хвойні ванни для дітей

Показання до застосування таких ванн для дітей численні. Це:

Рахіт;

Порушення сну;

Гіперактивність;

Простудні захворювання;

Гіпотрофія;

З метою профілактики.

Якщо плануються хвойні ванни для немовлят, то перед цим слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, щоб виключити можливі протипоказання.

Хвойні ванни – протипоказання

Процедури слід проводити тільки в сидячому положенні, краще з використанням стільчика.

Купувати хвойний концентрат, або засіб, для дітей і для немовлят доцільніше в аптеці.

Не варто годувати дитину за 40 хв. до їжі і після.

Немає необхідності примушувати малюка приймати хвойні ванни.

Рівень водички не повинен перевищувати рівень пояса дитини.

Процедура повинна тривати не більше 7 хв.

Хвойний концентрат, або засіб, що купується для дітей, має обов’язково перевірятися на термін придатності.

Після хвойних ванн малюка слід прополоскати під душем.

Дані процедури можна проводити і вдома, але тільки якщо існують свідчення лікаря.

Хвойні ванни для ніг. Чим Корисні?

Чим корисні такі процедури для ніг? Тим людям, які цілий день проводять на ногах, хвойні ванни просто необхідні. Також дані процедури надають допомогу при варикозному розширенні вен, надмірній пітливості, поганому кровообігу. Косметологи і травники рекомендують проводити хвойні процедури для ніг регулярно, щоб уникнути більш серйозних проблем.

Отже, як приготувати хвойні ванни? Для цього знадобляться:

Склянка окропу;

2 столові ложечки соснової хвої.

Остання складова засипається вранці в термос і заливається окропом. Увечері відвар проціджують і виливають в таз, куди опускаються втомлені ноги. Після цього слід надіти махрові шкарпетки і лягти в ліжко. Приймати хвойні ванночки для ніг можна хоч кожен день. На 4 день проведення даної процедури зникне втома і пітливість, пропадуть мозолі і натоптиші.

В даному випадку можна застосувати і хвойний концентрат. Для цього в таз слід добавити 20 гр. Засобу і розбавити його в тепленькій водичці.

Як приготувати хвойні примочки для ніг, на яких присутні мозолі?

У 3 літри тепленької водички додають хвойний концентрат (10 гр.), сіль (3 чайних ложечки), сік лимону (2 столові ложечки) І тримають в цьому розчині ноги близько 15 хвилинок. Це відмінні ліки для ніг, адже вже після 3 процедури нарости значно зменшаться.

Хвойні ванни: примочки для ніг при тріщинах і натоптишах

Хвойний екстракт слід нагріти до 40 градусів. Змочити в ньому шматочок марлі і тримати на хворому місці 20 хвилинок. Хвойний екстракт не слід нагрівати занадто сильно, щоб не втратити корисні властивості даного засобу. Проводити процедури слід не більше 20 разів через день.

Успіху і міцного здоров’я!


Check Also

Привітання з днем Святого Миколая. Корисна підбірка

Святого Миколая люблять всі діти і чекають його не менш Санта Клауса. Саме він є …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *