Home / Твоя краса / Тіло / Родимки на тілі людини: причини появи та їх види

Родимки на тілі людини: причини появи та їх види

Від появи родимок не застрахований ніхто. У одних людей вони є з самого народження, а в інших вони виникають протягом усього життя. Так, чому з’являються родимки на тілі людини і що робити з ними надалі?

Родимки на тілі людини: загальні відомості

Родимки на тілі людини причини появи та їх види

Родимки на тілі людини являють собою доброякісні утворення. Фахівці називають їх невусами. Дуже великі утворення загальноприйнято називати «родими плямами». Родимки з’являються на тілі практично у всіх людей на Землі. Родимки на тілі людини не так нешкідливі, як може здатися на перший погляд. Існують різновиди невусів, які можуть завдати здоров’ю людини непоправної шкоди. Так, все пігментовані плями на тілі поділяють на дві основні групи:

   Меланомобезпечні, які вкрай рідко перероджуються в злоякісні утворення і практично не приносять шкоди здоров’ю. Але і вони можуть доставляти дискомфорт і становити небезпеку, якщо знаходяться в місці дії деяких елементів одягу (пояс, бретельки, комір). Також небезпечні великі родимки на тілі людини та обличчі. Їх можна пошкодити механічно, наприклад, при голінні. У цьому випадку через постійне тертя і травмування можливе їх переродження в злоякісну пухлину.

   Меланомонебезпечні, які можуть переродитися у форму злоякісної пухлини – меланому.

Звідки з’являються злоякісні новоутворення? Самі по собі клітини шкіри, що утворюють невуси, не вважається небезпечним, оскільки вони є доброякісними. Тільки під впливом одного або відразу декількох провокуючих чинників вони можуть переродитися в злоякісну пухлину.

Основні причини трансформації звичайних родимок в меланомонебезпечні:

   Травмування, до якого відносять механічні пошкодження, радіаційні та хімічні травми.

   Припікання і косметичне лікування родимок у поганих фахівців або народними засобами.

   Біопсія, яку може провести недобросовісний лікар. Навіть частковий забір матеріалу з родимки може привести до її переродження в меланому.

Родимки на тілі людини: види

Родимки на тілі людини причини появи та їх види 1

Родимки на тілі людини бувають різними за формою, розміром і кольором.

Багато людей вважають, що з’являються тільки червоні й коричневі родимки на тілі людини. Насправді фахівці розрізняють такі види утворень на шкірі:

   Дермальні нарости, що мають жовтувато-коричневий колір. Найчастіше вони мають опуклу форму через те, що під шкірою збирається кров і елементи видозміненої дерми. Їх розмір не перевищує 1 см. Найбільш часто вони зустрічаються в області кінцівок і статевих органів.

   Лентиго, яке являє собою пігментну пляму коричневого кольору.

   Червоні Родимки на тілі людини, що мають опуклу форму і виникають при травмуванні капілярних судин у товщі шкіри. Їх розмір може коливатися в діапазоні від 0,1 до 5 см.

  Родимки на тілі людини блакитні, що досягають 2 см в розмірі. Вони мають напівсферичну форму і гладку поверхню. Найчастіше вони зустрічаються на обличчі і сідницях.

   Власне невуси, які поділяються на кілька видів.

Родимки на тілі людини: види невусів

Фахівці розрізняють наступні види невусів:

   Складні, що представляють собою піднесення. Вони мають великий розмір. Їх колір може бути темно-коричневим або майже чорним. Ці родимки мають рельєфну поверхню, тому часто турбують свого власника.

   Інтрадермальні, що мають невеликий розмір і коричневий колір. Іноді прямо з них ростуть волоски.

   Диспластичні, що відрізняються великими розмірами. Їх найчастіше називають родимими плямами. Вони малоактивні навіть при не великому механічному травмуванні.

   Пігментовані, схожі на диспластичні. Такі родимки на тілі людини найчастіше є вродженими.

   Соттона, що представляють собою цятки на шкірі, що з’являються непередбачувано і мають світле забарвлення. Фахівці досі не виявили необхідних параметрів і причин їх появи.

Родимки на тілі людини: причини появи

Родимки на тілі людини з’являються з різних причин. Невуси з’являються на тілі людини під дією гормонів, званих мелатропінами. Вони в різних кількостях містяться в різних частинах тіла. При цьому, де вищий вміст цих гормонів, тим більша кількість родимок на цих ділянках. Горбисті утворення, що мають опуклу поверхню, беруть свій початок в нижніх шарах дерми, а плоскі – формуються у верхніх шарах шкіри.

Поява родимок може бути обумовлена генетичною схильністю. Так, часто відзначаються випадки появи родимих плям у дітей на тих же місцях, де є невуси у матері. Причому вони можуть виникати, як в дитинстві, так і в підлітковому віці.

Родимки на тілі людини з’являються при гормональному збої (сплеск або спад). Ці перепади гормонів провокують утворення родимок на тілі.

На вище перераховані причини появи невусів людина практично не може впливати, але багато допускають серйозну помилку в поведінці, яка може призвести до плачевних результатів, а саме – до меланоми. Мова йде про часте перебування під сонцем або в солярії. Ультрафіолетові промені не тільки опромінюють тіло, надаючи йому приємну засмагу, а й стимулюють появу і швидкий розвиток новоутворень.

Найчастіше така стимуляція закінчується їх переродженням в злоякісну меланому. Найбільш небезпечні “сонячні ванни” для володарів світлої шкіри і великої кількості родимок. Існують і інші причини, по яким з’являються родимки на тілі людини, але вони відзначаються дуже рідко.

Багатьох хвилює питання, коли найчастіше з’являються такі утворення? Більшість людей вважають, що вони є вродженими, але фактично тіла новонароджених ніколи не мають багато родимок, а з часом їх стає все більше і більше. Так перші невуси можуть з’явитися в дитинстві. У підлітковому віці в період статевого розвитку під дією гормонів їх кількість значно збільшується.

Багато утворень з’являється у вагітних жінок, в організмі яких відбувається гормональний збій. Запобігти їх утворенню можна шляхом прийому спеціальних препаратів, що вирівнюють гормональний фон.

Лікування родимки на тілі людини

Лікування родимки на тілі людини передбачає тільки їх повне видалення за допомогою сучасних методів. Незважаючи на небезпеку їх переродження, досвідчені фахівці не завжди рекомендують видаляти ці новоутворення. У більшості випадків, якщо невуси дуже дрібні або їх занадто багато на тілі й обличчі, їх взагалі не чіпають. Рекомендації по кожній конкретній родимці може дати тільки кваліфікований лікар. Існують декілька приводів для звернення до фахівця через невуси.

Симптоми, що говорять про необхідність звернення до лікаря:

   пошкодження цілісності родимки;

   невуси змінюють колір, розмір, форму, структуру і щільність;

   хворобливість;

   виділення рідини і крові.

Якщо лікар після огляду утворення на шкірі наполягатиме на видаленні невуса, пацієнту необхідно буде здати аналізи. Після цього фахівець порекомендує медичні засоби для висічення утворення. Найчастіше його видаляють хірургічним шляхом з місцевим наркозом.

Родимки на тілі людини – це не привід для серйозного занепокоєння. У більшості випадків при дотриманні певних правил і відповідному ставленні до них такі утворення на шкірі не приведуть до плачевних наслідків. Якщо ж у людини з’явився якийсь з вище перерахованих симптомів зміни утворення, потрібно відразу звернутися до кваліфікованого фахівця, який порекомендує найкращий спосіб його видалення.


Check Also

Привітання з днем Святого Миколая. Корисна підбірка

Святого Миколая люблять всі діти і чекають його не менш Санта Клауса. Саме він є …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *