Home / Твоя краса / Догляд за волоссям / Алергія лікування: на засоби для фарбування волосся

Алергія лікування: на засоби для фарбування волосся

Хвороблива, дуже неприємна і завжди по-різному виявляється на фарбу для волосся алергія лікування, яке часом не рятують навіть такі багатообіцяючі написи на упаковках, як «гіпоалергенна», «не викликає алергії», «натуральна», «протестовано дерматологами» тощо. Що ж робити, якщо після використання фарби для волосся проявилися яскраво виражені симптоми алергії? Перш ніж приступити до лікування захворювання, розберіться в його причинах.

Алергія лікування: причини алергії на фарбу для волосся

Алергія лікування на засоби для фарбування волосся

Чому алергія після фарби для волосся може початися раптово, навіть якщо ви раніше регулярно користувалися нею? Основна причина цього неприємного явища – реакція організму на речовини, які містяться у фарбі. У певний момент коріння, шкіра голови і саме волосся просто виявляються ними перенасиченими.

Чийсь організм може відреагувати на них миттєво: вже через 5-10 хв. після фарбування. Все це дуже індивідуально. Але в магазинних фарбах достатню кількість шкідливих речовин в їх складі, які можуть бути потенційними алергенами.

Парафенілендіамін (найчастіше на упаковці позначається як PPD) – найалергенніша і дуже шкідлива речовина, основна функція якої – якраз те саме «стійке фарбування», якого всі так жадають.

Він є практично у всіх фарбувальних засобах для волосся. Якщо ви не знайдете його в складі, колір недовго протримається на ваших локонах, а сама фарба напевно буде коштувати на порядок дорожче. Варто зауважити, що в більшості європейських країн парафенілендіамін або зовсім заборонений, або його концентрація обмежується всього 6%.

На фарбу, яка містить дану речовину виникає алергія лікування – проводиться найчастіше у жінок, які обирають для фарбування темні тони. Це легко пояснити: у світлих фарбах концентрація PPD рідко перевищує 2%, а значить – безпечна. А ось в темних відтінках його частка не тільки досягає, але і значно перевищує ті найзаповітніші 6%.

p-Methylaminophenol;

6-hydroxyindole;

Isatin.

Це найпотужніші та поширені речовини-алергени, що містяться в сучасних фарбах для волосся. Якщо вони присутні і у вашому засобі, ви ризикуєте якось прокинутися з шкірним свербінням на голові або набряками по всьому обличчю.

Причому ознаки алергії не обмежуються цими двома симптомами, тому що їх набагато більше. Ступінь тяжкості захворювання залежить від концентрації шкідливої речовини у фарбі та індивідуальних особливостей організму.

Алергія лікування: симптоми алергії на фарбу для волосся

Коли на фарбу для волосся виникає алергія лікування не завжди виявляється успішним лише з тієї причини, що занадто довго виявляють речовину-алерген. Спочатку під підозру потрапляють продукти харчування, і лише потім з’ясовується, що провиною всьому – фарба для волосся. Щоб ви вчасно змогли розпізнати цю недугу, потрібно знати симптоматику, яка зазвичай проявляє себе або відразу ж після нанесення засобу на шкіру, або через добу або двоє після фарбування. До типових ознак алергії відносяться:

шкірний свербіж і відчуття печіння починаються зазвичай з тих місць, які стикалися з фарбою: це можуть бути руки, якщо ви працювали без рукавичок; можливо, ненавмисно засіб капнув на руку, на обличчя; часто починає свербіти кромка чола на межі з волоссям; і, звичайно ж, свербіж охоплює шкіру голови;

роздратування на тих же самих місцях у вигляді червоних, нерівномірно забарвлених плям;

колір шкіри в цих місцях стає гіперемійованим, нездоровим, відрізняється від решти ділянок шкіри;

набряклість обличчя: найчастіше страждають верхні повіки, щоки і губи;

лущення: приблизно (все дуже індивідуально в кожному конкретному випадку) через добу після перших тривожних симптомів алергії червоні плями починаються тріскатися і лущитися;

різного роду висипання, які можуть являти собою як дрібні вузликові утворення, так і великі пухирі на все обличчя, що нагадують сліди після опіків;

алергія на фарбу для волосся може бути у вигляді кропивниці, дерматитів, екзем;

у багатьох починається сильна сльозоточивість, яка заважає працювати;

і ще один постійний супутник алергії – нежить.

Варто також відзначити, що алергія на фарбу починається у всіх по-різному. У деяких сильно роздуває обличчя так, що ставлять діагноз набряк Квінке. Хтось відчує лише легке шкірне роздратування і цілком терпимий свербіж при нанесенні фарбувального крему. Багато терплять і не звертають на ці незначні симптоми уваги, помилково думаючи, що так і повинно бути. Але насправді не можна так ставитися до власного організму, це неправильно.

Як показує практика і стверджують дерматологи, з кожним наступним фарбуванням пасом стан шкіри голови (а також обличчя) все погіршується.

Не можна закривати на це очі, тому що коли виникає алергія лікування в такому випадку в майбутньому обіцяє бути дуже важким і тривалим.

Алергія лікування медикаментозними засобами

Якщо ви розпізнали, що у вас алергія на фарбу для волосся, що робити? Незначні симптоми, які можна стерпіти, можна зняти за допомогою народних засобів. Однак в корені цю проблему не виправити. Наступного разу при фарбуванні своїх локонів ви потрапляєте в групу ризику. навіть якщо ви купите іншу фарбу, в ній все одно будуть міститися подразнюючі речовини, на які так негативно реагує ваш організм. Тому найправильніше рішення в даній ситуації – звернення за допомогою до фахівця – алерголога.

По-перше, він допоможе вам зрозуміти, на який саме компонент фарби для волосся у вас алергія. Після цього ви зможете підібрати для себе той засіб, у складі якого цієї речовини вже не буде. По-друге, він призначить грамотне, правильне і безпечне лікування. Найчастіше коли виникає на фарбу для волосся алергія лікування здійснюють такими медикаментозними препаратами.

Антигістамінні препарати: кларитин, діазолін, тавегіл, супрастин, феністил, димедрол, зіртек. Вони мають широкий спектр дії: протизудну (шкіра голови перестане свербіти і горіти), протинабрякову (спадуть набряки на обличчі, що утворилися внаслідок алергії на фарбу для волосся), антиспастичну (знімають спазми), антихолінергічну (загальне самопочуття поліпшиться), седативну (шкіра заспокоїться), місцевоанестезуючу (разом з сверблячкою піде і біль).

 Мазі: антибактеріального впливу не дадуть розвинутися інфекції та погіршитися загальному стану (левосин, фуцідін, левоміколь); гормональні відмінно справляються із зовнішніми проявами алергії на фарбу для волосся, але викликають звикання, тому ними користуватися тривалий час не можна (адвантан, елком); негормональні (відестім, радевіт, солкосерил, актовегін); різні гелі місцевої дії (феністил-гель, псило-бальзам).

Ополіскування голови відварами настоями з лікарських трав: ромашки аптечної, череди, календули, кори дуба, шавлії. Можна купити вже готову сировину в аптеці. Деякі вважають за краще займатися збором трав самостійно. Робляться лікувальні відвари легко. Одна столова ложечка подрібненої рослини (хоч сухої, хоч свіжої) заливається склянкою окропу. Якщо ви готуєте відвар, його потрібно прокип’ятити протягом 7-10 хв., далі процідити. Якщо вам потрібен настій, досить закрити розчин кришкою, настояти протягом години, процідити і потім вже використовувати. Безпосередньо для ополіскування склянку отриманого рятівного зілля розбавляється в 500 мл звичайної водички.

Часто при алергії на фарбу для волосся в якості допоміжних засобів призначаються лікувальні шампуні. Вони знімають свербіж, заспокоюють роздратовану, постраждалу шкіру голови. На сучасному ринку їх дуже багато. Перед застосуванням того чи іншого шампуню потрібно обов’язково порадитися з лікарем. Це можуть бути такі марки, як Нізорал, Себозол, Дермазол, Сульсена, Vichy.

Всі ці медикаментозні препарати дуже ефективні для лікування алергії на фарбу для волосся. При цьому потрібно розуміти, що самостійно їх приймати і використовувати не рекомендується. Для початку потрібна консультація у алерголога, який вже зможе індивідуально підібрати вам ті або інші ліки. Якщо ж з якоїсь причини можливості звернутися до лікаря найближчим часом немає, незначні зовнішні симптоми (свербіж шкіри голови, набряклість обличчя) можна зняти за допомогою народних рецептів.

Алергія лікування народними засобами

Народних рецептів для боротьби з алергією на фарбу для волосся достатньо. Однак потрібно мати на увазі, що їх застосування дуже індивідуальне і багато в чому залежить від ступеня тяжкості протікання захворювання. Якщо до зовнішнім симптомів приєдналися нежить і сльозоточивість, то дія домашніх засобів не допоможе в їх усуненні. Вони лише полегшують загальний стан і зовнішні прояви алергії.

Алергія лікування ромашкою аптечною

Якщо перші зовнішні симптоми алергії почалися вже в процесі фарбування (після нанесення складу голова стала нестерпно свербіти, ви відчули сильне відчуття печіння на шкірі), фарбу рекомендується негайно змити. І найкраще це зробити свіжозавареним настоєм (можна відваром) ромашки аптечної, яка відома своїми протизапальними властивостями. Можна активно використовувати як сухі подрібнені, так і свіжі квітки. Їх в кількості 1 столової ложечки потрібно залити склянкою киплячої (можна просто гаряченької водички) і настоювати близько півгодини, а потім отриманий настій розводиться в 500 мл води для ополіскування.

Алергія лікування: тестування на алергію

Можна навіть вдома попередньо (перед процедурою фарбування) дізнатися, чи не викличе у вас фарба для волосся алергію. Є дуже простий і всім доступний тест для цього. Засіб потрібно нанести на зап’ястя на 10 хвилинок, змити, а потім простежити реакцію шкіри на це дійство. Якщо не виникне ніяких неприємних відчуттів, які є симптомами алергії (заду, печіння, гіперемії), Можете сміливо фарбувати волосся даними засобом.

Алергія лікування: перерва у фарбуванні

Це не рецепт, але дуже дієва рекомендація. Поки ви не пролікуєте алергію на фарбу для волосся зсередини, не пройдете необхідний курс терапії у фахівця, відмовтеся від процедури фарбування взагалі. Не сподівайтеся навіть на зміну засобу – від алергенних речовин вам все одно нікуди не сховатися.

Алергія лікування борною кислотою

Якщо одним із симптомів алергії на обличчі є висипання, можна зробити вдома слабкий розчин борної кислоти (півчайної ложечки на склянку водички). У ньому потрібно буде змочити ватний диск або марлю і прикласти на 10 хвилинок на запалену ділянку.

Алергія лікування кефіром

Коли виникає на фарбу для волосся алергія лікування здійснюється щоденно незадовго до сну: споліскуєте голову свіжим (бажано домашнім) кефіром.

Алергія лікування: ополіскування травами

Запасіться лікарськими травами і після кожного миття голови обполіскуйте голову настоями з них: Протиалергенними вважаються все та ж ромашка аптечна, череда, кора дуба, календула, шавлія. Відвари з цих же самих рослин можна пити всередину – теж прекрасний засіб від алергії.

Потрібно бути готовими до того, що коли виникає алергія лікування, яке проводиться вдома не завжди буває ефективним. Це обумовлено тим, що це захворювання дуже примхливе, неоднозначне і непередбачуване. Справитися з ним може тільки досвідчений, а головне – кваліфікований лікар-алерголог. Якщо подразнюючу речовину виявлено правильно, лікування призначене фахівцем медикаментозними препаратами надасть швидку дію на організм і вирішить дану проблему.


Check Also

Місячний календар стрижки на березень 2021 року

Як відомо, місячний календар  стрижки на березень 2021 відрізняється від сонячного, до якого звикла більшість …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *