Home / Твоя краса / Тіло / Ячмінь на оці лікування традиційними методами

Ячмінь на оці лікування традиційними методами

Якщо несподівано підхопився ячмінь на оці лікування потрібно починати відразу, а інакше інфекція пошириться далі. Щоб терапія була максимально ефективною, щоб запобігти в подальшому повторної появи ячменю, потрібно спробувати зрозуміти причину захворювання.

Ячмінь на оці лікування: можливі причини

Ячмінь на оці лікування традиційними методами

Основна причина появи хворобливого ячменю на оці – золотистий стафілокок. Ця бактеріальна інфекція активізується в організмі людини і проявляє себе подібним запаленням в ряді випадків:

Ослаблений імунітет (особливо в період після простудних захворювань);

Загальне переохолодження організму;

Авітаміноз, гіпервітаміноз;

Недотримання правил гігієни: забруднення очей, незмивання косметики перед сном, неякісна туш для вій або тіні, попадання дрібних чужорідних частинок або пилу;

Фурункульоз;

Захворювання ШКТ (хронічний коліт, гастрит);

Ендокринні порушення (у тому числі цукровий діабет);

Інфекції повік: демодекоз (активізація війкового кліща), блефарит (запалення внутрішнього або зовнішнього краю повіки), кон’юнктивіт (гостре запалення всієї слизової оболонки очей);

Стресові ситуації;

Фізичне і нервове виснаження;

Післяопераційний період;

Анемія (недокрів’я);

Спадкова схильність.

Причин, чому появляється ячмінь на оці – безліч, тому потрібний ретельний аналіз свого способу життя і загальної картини всіх своїх нездужань, щоб визначити провокуючий фактор.

До групи ризику потрапляють насамперед жінки: саме вони страждають від ячмінної хвороби найчастіше, оскільки зараження шляхом неправильного використання косметики – одна з найпоширеніших причин.

Після них найбільше схильні до даного захворювання діти, які труть брудними руками очі і заносять таким чином інфекцію. Всі свої міркування з приводу причин ячменю на оці необхідно буде повідомити лікаря, оскільки без медикаментозного лікування процес одужання може істотно затягнутися, можуть виникнути різні ускладнення. Відвідання лікарні обов’язково ще й для уточнення діагнозу, тому що дуже часто ячмінь на оці плутають з іншими захворюваннями очей. Тому так важливо мати хоч якесь загальне уявлення про симптоми захворювання.

Ячмінь на оці лікування: симптоматика хвороби

Захворювання протікає в декілька етапів, і спочатку досить важко визначити, що невелике почервоніння на краю повіки і є той самий горезвісний ячмінь на оці. Симптоматика може бути різною, але загальні моменти медики все ж виділяють:

свербіж і печіння в області ока – найперші провісники появи ячменю на оці;

хвороблива, чітко обумовлена припухлість на самому краєчку повіки;

набряк;

почервоніння;

головний біль;

через кілька днів (2-4) утворюється жовтувата головка на верхівці припухлості, при розтині якої витікає гній з ледве помітними частинками омертвілої тканини;

підвищення температури;

збільшення лімфатичних вузлів, розташованих максимально близько до ячменю.

Багато спочатку (у перші два дні) навіть не замислюються про те, що завтра невелике почервоніння і легка припухлість вибухне болючим і гнійним ячменем. Ті, хто періодично страждають від такого новоутворення, вже знають, чим це загрожує і своєчасно намагаються вжити відповідних заходів. Незважаючи на різноманітність народних засобів лікування ячменю, найбільш правильним рішенням буде звернення до лікаря.

Ячмінь на оці лікування медикаментозне

При самостійному лікуванні ячменю народними засобами вдома є ризик не тільки не позбутися від нього, але ще й спровокувати цілий ряд ускладнень. Інфекція може поширитися по всьому оці і обернутися флегмоною очниці (коли обширне гнійне запалення тканин обмежує рухливість і функціональність обох повік), тромбозом кавернозного синуса мозку, менінгітом аж до смертельного результату. Природно, це крайні і рідкісні випадки, але про них потрібно знати, щоб максимально виключити подібні наслідки. Досвідчений лікар зможе побачити всі особливості протікання захворювання і індивідуально призначити відповідне лікування.

Зовнішня обробка ячменю етиловим спиртом (70% -ним), йодом, зеленкою, настоянкою календули до 5 разів на день. Такі заходи призначаються зазвичай на самому початку захворювання і дозволяють призупинити його хворобливий розвиток.

Очні мазі протизапальної дії: тетрациклінова, гідрокортизонова, сульфаніламіди, антибіотики, жовта ртутна мазь (1%);

Очні краплі антибактеріальні: левоміцитин, ціпромед, сульфацил-натрію (20-30%), сульфапіридазин-натрію (10%), пеніцилін (1%), еритроміцин (1%), дексаметазон (0,1%), преднізолон (0, 3%), гідрокортизон (1%), альбуцид (30%), гентаміцин. Закопування проводиться 3-4 рази на день.

Вітамінотерапія зміцнює імунітет і є супутнім пунктом загального курсу лікування або ж профілактичним заходом.

УВЧ, кварцування здатні зупинити рецидиви, коли спостерігається постійне утворення нових ячменів.

При утворенні абсцесу (гнійника) лікар може прийняти рішення про хірургічне втручання. Але в більшості випадків все-таки при такому відношенні і професійному підході прогноз сприятливий. Ячмінь на оці лікування професійно призначеною терапією дозволяє уникнути ускладнення. З дозволу лікаря можна попутно користуватися народними засобами, але з ними потрібно бути гранично акуратними і діяти строго за інструкцією.

Ячмінь на оці лікування: поради та рекомендації

Щоб не ускладнити перебіг захворювання, кожний з народних засобів проти ячменю, кожна процедура попередньо повинні ретельно перевірятися і вивчатися. При самолікуванні на дому потрібно дотримуватися цілого ряду правил, ігнорування яких може затягнути одужання і спровокувати ускладнення.

Видавлювання гною категорично протипоказано, тому що дана маніпуляція може привести до обширного поширення інфекції по всьому оці.

Необхідно найсуворіше дотримання всіх правил своєї особистої гігієни: не чіпати, що не чесати, не терти очі руками; припинити використання декоративної косметики.

Потрібно швидко налагодити повноцінне харчування, щоб у щоденному раціоні було багато свіжих фруктів і овочів: це зміцнить імунітет і сприятиме швидкому одужанню.

Не рекомендується робити всілякі компреси і вологі примочки, так як багато медиків вважають, що змочування шкіри в такій ситуації веде до мацерації (розм’якшення, відшарування шкірного покриву), проникненню інфекції в інші тканини.

Тепло може бути корисним тільки на початковому етапі, коли ще немає гнійної білої головки. Нагрівання хворої ділянки не вилікує ячмінь на оці, а тільки прискорить його дозрівання. Як тільки гнійник став видний і виявив своє вогнище з гноєм, всякі спроби його теплової обробки повинні бути зупинені.

Займаючись приготуванням народних засобів, рекомендується чітко дотримуватися пропорції, зазначені в рецептах, а також забезпечити всім домашнім процедурам повну стерильність.

Внутрішній ячмінь часто абсолютно не реагує на домашнє лікування, так як тут вже потрібна медикаментозна терапія, і без лікаря не обійтися.

Незважаючи на всі застереження медиків про небезпеку домашнього лікування ячменю на оці народними засобами, в більшості випадків люди так і не звертаються за допомогою до лікаря. По-перше, через брак вільного часу. По-друге, через загальний підсвідомий страх перед лікарнями. По-третє, через помилкову думку, що ячмінь на оці лікування – занадто легке, звичне та швидко прохідне, яке не вимагає втручання професіоналів.

Не варто забувати про близькість очей до мозку і інфекційної природи даного захворювання. Якщо ці два факти з’єднаються, ускладненням може стати зараження оболонок мозку.

Тому, вибираючи один із способів домашнього лікування ячменю, варто серйозно задуматися про його наслідки.

Ячмінь на оці лікування народними засобами

Вивчаючи рецепти народних засобів проти ячменю, не варто покладати на них занадто великі надії.

Потрібно розуміти і пам’ятати, що засоби народної медицини лише полегшують зовнішні симптоми, але не усувають саме захворювання.

Дуже часто при домашньому лікуванні спостерігаються рецидиви, так як подавляюча інфекція все одно шукає нові виходи, і таким чином ячмінь утворюється заново.

Ячмінь на оці лікування яйцем

Поспішіть з використанням даного засобу, так як воно виявляється ефективним лише на початковій стадії хвороби, до утворення гнійника. Потім вже хвору ділянку гріти буде не можна. Потрібно зварити круто яйце. Не остуджуючи і не очищаючи його, покласти в носовичок (або чисту тканину), прикласти до ока до його повного охолодження.

Ячмінь на оці лікування сіллю

Так як лляне насіння є далеко не у всіх вдома, замість них можна точно так само використовувати для сухого компресу морську або звичайну кухонну сіль.

Ячмінь на оці лікування пижмою

Народні засоби пропонують не тільки зовнішнє лікування, але і прийом всередину деяких настоїв і відварів з лікарських трав. Якщо схопився влітку ячмінь на оці лікування можна здійснити зібравши кілька суцвіть пижми, промити їх, висушити від вологи і з’їдати по 8-10 маленьких квіточок до 5 разів на день, запиваючи звичайною водичкою. Застосовувати протягом усього захворювання, поки ячмінь повністю не зійде з ока.

Ячмінь на оці  лікування календулою

Квітки календули в сухому або свіжому вигляді заливаються кип’ятком. На 1 склянку водички рекомендується використовувати 1 столову ложечку лікарської сировини. Кип’ятити 10 хвилинок, накрити кришкою, обмотати посуд тепленькою хусткою, рушником або шарфом, залишити в такому стані на годину. Далі процідити, змочити у відварі марлю, складену в 3-4 рази, робити холодні примочки по 3 рази на день.

Ячмінь на оці лікування алое

Лікувальні властивості алое дозволяють використовувати його для лікування ячменю вдома. Нижній, м’ясистий лист подрібнюється, заливається склянкою холодної водички (краще фільтрованої) і настоюється в темному місці протягом доби при кімнатній температурі. Після цього можна робити прохолодні примочки на проблемне, хворе око кілька разів на день.

Ячмінь на оці лікування подорожником

Антибактеріальну та протизапальну дію має лист подорожника, який потрібно подрібнити (хоч сухий, хоч свіжий), залити окропом, тримати на вогні 10 хв., залишити остуджувати, процідити, використовувати 3-4 рази на день як компрес. На 3 столових ложечки сировини йде склянка водички.

Ячмінь на оці лікування трав’яними настоями

Лікарські трави проти очного ячменю – найкорисніші та ефективні засоби. Компреси можна робити з відварів ромашки, березових бруньок, квіток черемхи, багна. Склянка водички – на 1 столову ложечку сухої або свіжої сировини.

Ячмінь на оці лікування і попередження його подальшого утворення сягають корінням углиб організму. Це вимагає обов’язкового звернення до лікарів і медикаментозного, а не тільки домашнього лікування. Якими б ефективними були народні засоби, вони усунуть лише зовнішні симптоми хвороби, і то ненадовго.


Check Also

Привітання з днем Святого Миколая. Корисна підбірка

Святого Миколая люблять всі діти і чекають його не менш Санта Клауса. Саме він є …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *