Home / Дозвілля / Вязання крючком – плед з квадратів. Схеми вязання

Вязання крючком – плед з квадратів. Схеми вязання

Скільки необхідних і красивих речей можна створити, вміючи в’язати спицями або крючком! Це можуть бути як шапочки та шкарпетки, так і більші вироби – светр або шаль. Одним з таких виробів може стати вязання крючком  пледу з квадратів, схема в’язання якого не представляє особливої складності і доступна навіть починаючим умільцям.

Вязання крючком пледу з квадратів: поради рукодільниць

Вязання крючком – плед з квадратів. Схеми вязання

Вязання крючком  з квадратів передбачає дотримання деяких правил:

Основне правило в’язання полягає в тому, щоб квадрати були однакового розміру. Для цього користуйтеся сантиметровою стрічкою.

При виборі ниток для в’язання зверніть увагу на їх структуру і товщину. Для пледа розміром 90 × 140 см буде потрібно до 1700 г пряжі.

Використовуйте нитки декількох відтінків – це додасть вашому пристрою неповторність.

Початківцям рукодільницям краще в’язати крючком №4 або 5.

Якщо ви в’яжете плед для дитини, вибирайте натуральні ниточки з бавовни і шерсті.

Орнаменти можна в’язати по прямій лінії або по колу. При в’язанні по прямій лінії на ланцюжку з необхідної кількості повітряних петель в’яжуть стовпці з накидом або без них. В кінці кожного ряду повертають виріб і так в’яжуть до отримання квадрата. Можна використовувати пряжу різних кольорів. При в’язанні по колу початкові повітряні петлі замикають в колечко і в’яжуть стовпчики по спіралі. Квадратна форма вийде шляхом додавання повітряних петель в передбачуваних кутах квадрата.

Виміряйте довжину сторони квадратів і порахуйте необхідну їх кількість для отримання пледа потрібного розміру.

Готові квадрати проутюжте і приготуйте для зшивання, не забудьте вибрати перехід колірної гами для вашого пледа.

При зшиванні квадратів голкою шов буде майже непомітний, якщо останні їх ряди вив’язані однаково і одним кольором.

Всі зшиті заготовки обв’яжіть гачком ниточкою контрастного кольору – це додасть вашому виробу закінчений вигляд.

Бабусин квадрат вязання крючком: схеми для пледів

Одним з поширених варіантів вязання крючком  великих виробів є «бабусині квадрати», які останнім часом використовують знамениті дизайнери в своїх творіннях. Розглянемо схему класичного «бабусиного квадрата», що застосовується для в’язання пледів.

Принцип вязання крючком

Квадрат вив’язують стовпцями з одним накидом, починаючи з центру;

Центром квадрата служить змінна петля або колечко з 3-ьох повітряних петельок;

В процесі роботи квадрат не перевертається;

перехід на наступний ряд здійснюється в кутку квадрата.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 1

Опис схеми вязання крючком:

1-й ряд: 3 повітряних петельки підйоми, 2 стовпця з одним накидом в’яжуть в колечко, 2 повітряних петельки, 3 стовпця з одним накидом в колечко, раппорт повторити три рази, 1 повітряна петелька підйому, 1 напівстовпчик з 1 накидом в останню повітряну петельку підйому для замикання рядка.

2-й ряд: 3 повітряні петельки підйому, 2 стовпця з одним накидом в арку, отриману напівстовпчиком, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку з 2 повітряних петельок нижнього рядка, 2 повітряних петельки, 3 стовпця з одним накидом в ту ж арку, 1 повітряна петелька, повторити ще 3 рази, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряну петельку, 1 повітряна петелька, ряд замикається напівстовпчиком з одним накидом в останну повітряну петельку підйому.

3-й ряд: 3 повітряні петельки підйому, 2 стовпця з одним накидом в арку з напівстопчиком з 1 накидом, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним неакидом в арку повітряної петлі нижнього рядка, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку з двох повітряних петельок нижнього ряду, 3 повітряних петельки, 3 стовпця з одним накидом в ту ж арку, 1 повітряну петелькую, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряної петлі, 1 повітряна петелька – раппорт повторюємо ще 3 рази, 3 стовпця з одни накидом в арку повітряної петлі, ряд замикаємо напівстовпчиком з 1 накидом в останню повітряну петельку підйому.

4-й ряд: 3 повітряні петельки підйому, 2 стовпця з одним накидом в арку з напівстопчиком з 1 накидом, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряної петлі нижнього рядка, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряну петельку, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку з 3-ьох повітряних петельок нижнього рядка, 3 повітряних петельки, 3 стовпця з одним накидом в ту ж арку, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряну петельку, 1 повітряна петелька, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряну петельку, 1 повітряна петелька, далі раппорт повторюємо ще 3 рази, 3 стовпця з одним накидом в арку повітряної петлі, 3 повітряних петельки, квадрат замикаємо столиком в останню повітряну петельку підйому.

Ви можете освоїти і інші схеми вязання крючком  «бабусиного квадрата» для пледів, все залежить від вашої майстерності та посидючості.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 2

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 3

Вязання крючком плед з квадратів: схема

А тепер порадуємо дорогих нашому серцю людей пов’язаним своїми руками подарунком – пледом з квадратів.

Вязання крючком – необхідні матеріали:

пряжа різних кольорів близько 1800 г однієї структури і товщини;

гачок №3,5;

ножиці;

голка.

Для пледа розміром 1,30х1,10 м потрібно зв’язати 221 квадрат. Довжина сторони квадрата залежить від товщини ниточки і дорівнює 7-8 см. Схема в’яжеться стовпцями з одним накидом  і повітряними петлями.

Покроковий опис схеми вязання крючком по рядах

Вязання крючком кільце з 4-ьох  повітряних петельок. В’яжемо раппорт через центр кільця 3 стовпця з одним накидом, 2 повітряні петельки, раппорт повторюємо ще 3 рази, з’єднуємо останню повітряну петлю з першим стовпцями з одним накидом.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 4

Вив’язувати 3 стовпцями з одним накидом над стовпцями з одним накидом нижнього рядка, 2 стовпця з одним накидом в першу повітряну петлю нижнього рядка, 2 повітряну петлю, 2 стовпця з одним накидом в другу повітряну петлю – раппорт повторюємо ще 3 рази.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 5

В’яжемо 5 стовпців з одним накидом над стовпчиком з одним накидом нижнього ряду, 2 стовпця з одним накидом в першу повітряну петлю нижнього рядка, 2 повітряну петлю, 2 стовпця з одним накидом в другу повітряну петлю, 2 стовпця з одним накидом над стовпчиком з одним накидом нижнього ряду – раппорт повторюємо ще 3 рази.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 6

Пров’язуємо 7 стовпців з одним накидом над стовпчиком з одним накидом нижнього рядка, 2 стовпця з одним накидом в першу повітряну петлю нижнього рядка, 2 повітряні петельки, 2 стовпця з одним накидом в другу повітряну петлю, 4 стовпця з одним накидом над стовпчиком з одним накидом нижнього ряду – раппорт повторюємо ще 3 рази.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 7

Всуньте нитку в голку і з’єднайте кінцеву петельку і початок ряду, як показано на малюнку. Квадрат готовий.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 8

Готові квадрати зв’яжіть разом гачком, як показано на малюнку.

Вязання крючок – плед з квадратів. Схеми вязання 9

Щоб виріб мав закінчений вигляд, обв’яжіть його гачком будь-яким візерунком.

Коли ми в’яжемо теплий плед для близької людини, вкладаємо в виріб свою любов, ласку і тепло, адже інакше немає сенсу займатися рукоділлям. Такий плед довгими зимовими вечорами буде зігрівати, випромінюючи енергію люблячих рук, не гірше спекотного вогнища.


Check Also

Місячний календар фінансів на липень 2022 року

Це здається містикою, але астрологія — наука, побудована на офіційних і достовірних цифрах. Місячний календар фінансів …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *