Home / Діти / Нежить у дитини: як допомогти при риніті?

Нежить у дитини: як допомогти при риніті?

Найпримітивніша хвороба новонародженого немовляти, може вибити його маму з колії і змусити серйозно хвилюватися. Такий вже материнський інстинкт: ми оберігаємо своє потомство практично від будь-якого «шереху», аби тільки йому було добре і комфортно. Нежить у дитини  – проблема досить поширена, і її не можна назвати потенційно небезпечною. Але все ж, дуже неприємно спостерігати, як дитина мучиться від неможливості нормально дихати. Що ж робити в цьому випадку, і як допомогти своєму малюку?

Нежить у дитини – з чого почати?

Нежить у дитини як допомогти при риніті

Перше, що ви повинні зробити – звернутися за кваліфікованою педіатричною допомогою. Врахуйте, що народні рецепти лікування хороші лише в комбінації зі стандартною медикаментозною терапією. Крім того, більшість з них бувають потенційно небезпечними для настільки ніжного і слабкого організму. Тому самодіяльність в даному випадку недоречна.

Слід також розуміти, що нежить у дитини  зовсім необов’язково пов’язана з початком респіраторного захворювання.

Носик малюка, а точніше його слизова, зараз не цілком розвинена, і може виділяти секрет в надмірній кількості лише тому, що її нормальна, доросла робота ще недостатньо врегульована. Це явище називається фізіологічною нежиттю новонароджених.

Що робити, якщо почалася нежить у новонародженого? Як допомогти своїй дитині і полегшити її страждання? Адже вам напевно відомо, скільки дискомфорту приносить риніт навіть дорослій людині. Постійне виділення секрету, пересихання слизових, закладеність носа. Все це сильно знижує якість життя нас з вами, що вже казати про малюка. Ми розповімо вам, що робити, якщо ваш малюк вперше в житті зіткнувся з «дорослою» нежиттю.

Нежить у дитини – причини і особливості

Найбанальнішу і поширеною причиною виникнення риніту у немовляти стає, звичайно ж, застуда. Малюк може заразитися нею в поліклініці або на вулиці. Крім того, ви можете передати йому інфекцію, якщо хворі самі (як відомо, існує інкубаційний період, в якому ви можете і не помічати, що «підхопили» респіраторне захворювання).

Вірусна інфекція чи грип провокує не тільки виділення слизу з носа, але і великий набряк самої слизової оболонки. В результаті дихання малюка сильно ускладнюється. Зазвичай при паразитуванні бактерій, нежить у дитини  жовта або зелена, але може бути і прозорою.

Алергічна реакція – ще один привід для риніту. При цьому дитина може не контактувати з потенційним подразником безпосередньо. Сенсибілізуюча реакція може виникнути на тлі несприятливої екологічної обстановки в місці вашого проживання. Також варто звернути увагу на якість побутової хімії, якою ви миєте посуд новонародженого (якщо він знаходиться на штучному вигодовуванні). При алергічній нежиті у дитини відзначається чхання, набряк слизової носоглотки, рясне виділення слизу з носових пазух. І, як ми вже згадували, риніт може бути чисто фізіологічним, пов’язаним з тим, що слизова носоглотки малюка ще недостатньо розвинена, і не може працювати в стабільному, нормальному режимі.

Трапляється і так, що ніс у малюка закладений, а нежиті і зовсім немає. В цьому випадку впоратися з ринітом самостійно практично неможливо.

Переконливо просимо вас звернутися до педіатра за з’ясуванням причин нежиті у вашого малюка. Особливо це стосується тих випадків, коли дитина захворіла вперше. Якщо дитину мучить тільки нежить, ви можете піти в поліклініку на прийом самостійно. Якщо ж при цьому відзначається підвищення температури, а також занепокоєння дитини, млявість, відмова від грудей – викликайте педіатра додому. Особливо не слід відкладати виклик лікаря, якщо до нежиті додалося сильно утруднене дихання, кашель і сльозотеча.

Нежить у дитини – потенційні небезпеки

Не хотілося б лякати вас, але риніт у новонародженої дитини далеко не завжди так нешкідливий, як видається нам, дорослим. Медицині відомі випадки раптової смертності дітей, які тривалий час страждали нежиттю і не отримували належної допомоги.

У разі нестачі носового дихання, малюк інстинктивно переходить на дихання ротом. Затяжний риніт, пов’язаний з закупоркою густого слизу носових ходів, приводив навіть до удушення. Однак не варто лякатися подібних історій – вони мали місце, але скоріше як виняток. Адекватні батьки завжди звертаються до фахівця, в результаті чого малюк своєчасно отримує медичну допомогу.

У разі наявності зеленої нежиті у новонародженого, педіатр запропонує вам м’які противірусні препарати, якщо у малюка немає конкретних протипоказань. Жовта нежить у дитини , у новонародженої крихітки також є серйозним приводом для занепокоєння. Носові ходи в даному випадку дуже швидко закупорюються, що обумовлено їх вузькістю в цьому віці. Все це призводить до зупинки дихання. Також у малюка може розвинутися синусит, тонзиліт і фарингіт.

Будь-які ускладнення в перші роки життя вкрай згубно позначаються на подальшому здоров’ї і життєдіяльності організму.

В цілому, риніт у дітей протікає практично так само, як і у дорослих.

Ви можете відзначити його за такими симптомами:

Безпричинне занепокоєння і примхливість;

Відмова від грудей або штучного харчування (втрата апетиту, пов’язана з дискомфортом під час годування і ковтанні);

Чхання;

Утруднення носового дихання;

Виділення з носових ходів різної в’язкості і інтенсивності;

Сопіння і хлюпання носом.

Врахуйте, що при великому скупченні слизу в носоглотці, вона може транспортуватися в бронхи, провокуючи ускладнення у вигляді бронхіту. При попаданні в Євстахієву трубу, у малюка може розвинутися отит – запалення вуха. Поставтеся до симптомів нежиті у малюка з усією серйозністю і відповідальністю, властивою добросовісній і уважній мамі.

Нежить у дитини – лікування

Отже, що ж робити, якщо ви виявили риніт у свого малюка? В першу чергу, слід ретельно прочистити носові ходи від відокремлюваного слизу. Адже задумайтеся: ваша дитина навіть не може вишморгнути носа, а значить, нежить у дитини  доставляє сильний дискомфорт.

Як правильно прочистити ніс новонародженому від нежиті:

Придбайте в аптеці спеціальний прилад, який називається аспіратор;

Якщо це не представляється можливим, використовуйте маленьку грушу-клізму;

Гранично обережно введіть прилад в ніздрю малюка і зберіть з ходу слиз;

Якщо слизу мало, можна використовувати звичайний ватяний джгутик:

заженіть його в ніздрю і прокрутіть, в результаті чого нежить залишиться на ватному диску. Але не перестарайтеся і не проштовхуйте ватний диск занадто глибоко!;

Судинозвужувальні краплі вкрай небажані, однак якщо ваш малюк зовсім відмовляється від грудей і не з’їдає навіть 1/3 стандартної порції молока, такий метод буде порятунком. Але використовувати їх можна тільки з дозволу лікаря.

У разі якщо у новонародженого закладений ніс, але при цьому немає нежиті, має сенс проконсультуватися з педіатром на предмет призначення судинозвужувальних препаратів місцевої дії, які боряться з закладенням носа. Також слід з’ясувати точну причину і боротися безпосередньо з нею. Врахуйте, що боротьба з закладенням носа за допомогою застосування судинозвужувальних крапель досить небезпечна, особливо якщо використовувати їх протягом тривалого часу. Подібні препарати можуть спровокувати так звану «залежність», яка в клінічній практиці іменується токсико-алергічний риніт.

Якщо у малюка спостерігається висока температура, не слід організовувати йому прогулянки на свіжому повітрі. Від купання також варто утриматися до поліпшення загального стану.

Лікар може порадити вам такі варіанти лікування:

Закапування носа м’якими фітотерапевтичними і олійними краплями;

Застосування судинозвужувальних препаратів;

Активне зволоження (оскільки відомі зволожуючі спреї на основі морської водички протипоказані немовлятам за віком, варто подбати про зволоження повітря в самій квартирі);

Противірусна і імуномодулююча терапія;

Використання крапель з антисептиками.

До народних засобів лікування варто ставитися з особливою обережністю. Наприклад, нешкідливий сік алое або каланхое, приготований неправильно (листя повинні пролежати кілька днів в прохолодному місці), при закапуванні в ніс може викликати сильне подразнення слизової. А улюблене багатьма закапування грудного молока в ніс може не тільки не допомогти, а й нашкодити дитині.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *