Home / Кулінаріні рецепти / Шашлик рецепт по-грузинськи з свинини і баранини

Шашлик рецепт по-грузинськи з свинини і баранини

Ця страва має на Кавказі дуже давню традицію. У кожному будинку є свій традиційний шашлик рецепт  зі свинини або баранини по-грузинськи. Заради шашлику зупинялися протистояння, і починалося свято, на якому до цієї страви подавали вино або коньяк. Ключем, щоб приготувати хороший шашлик рецепт приготування маринаду і спосіб приготування. М’ясо повинно смажитися на невеликому вогні. Воно повинно бути злегка запеченим, підсмаженим зовні, щоб не витік сік, який повинен бути заблокований всередині кожного шматочка. Тільки тоді це буде дійсно смачний шашлик рецепт!

Шашлик рецепт  – як правильно вибрати м’ясо

Шашлик рецепт по-грузинськи з свинини і баранини

Якість цієї страви багато в чому залежить від віку тварини, соковитості і розмірів шматочків, а також від тривалості перебування в маринаді. Хороший результат виходить з молодої та свіжої баранини або свинини. Народи Кавказу, перш ніж убити тварину, організовують мангали і готуються до його смаження.

Ми, звичайно, не можемо дозволити собі такої розкоші, тому бажано знайти магазин, в якому продається свіже, не морожене м’ясо – це дуже важливо і суттєво відіб’ється на смаку готової страви. Ідеально підходить на грузинський шашлик рецепт  по якому потрібно взяти м’якоть свинини або баранини зі спини тварини і шиї. І що ще більш важливо, було б добре, якщо м’якоть мала б трохи більше жиру. Тоді запечені шматочки будуть більш ніжним і соковитим, а не сухими.

Шашлик рецепт – маринад або соус для шашлика по-грузинськи

Найбільш поширений варіант маринаду на Кавказі – це соус на основі оцту. Проте, дуже часто використовуються такі варіанти основи для маринаду, як:

гранатовий сік;

сухе червоне вино;

мінеральна водичка;

натуральний йогурт.

Ви також не повинні шкодувати спеції. Оригінальний маринад приправлений з великою кількістю спецій, серед яких найпопулярніші:

мелений перець чорний;

кмин;

чебрець.

Дуже добре підходить для грузинського шашлику з баранини маринад на основі йогурту. Це може бути йогурт в чистому вигляді або змішаний зі свіжим лимонним соком і спеціями. Цим маринадом потрібно залити м’ясо і залишити на декілька годин. Дуже хороший маринад з вином, перцем, паприкою і коріандром.

Також за основу простого маринаду можна використовувати невелику кількість лимонного соку. Крім того, для більш жорсткої м’якоті – це може бути яловичина або немолода свинина, можна приготувати маринад на основі злегка підсоленої газованої водички. Газові бульбашки зроблять продукт ніжнішим і м’якішим.

Шашлик рецепт по-грузинськи з свинини

Інгредієнти: 1 кг свинини без кістки, краще брати ниркову частину для любителів нежирного м’яса і шийну частину для тих, хто любить жирніше і посочніше;

500 г помідорів;

6 цибулин;

6 зубчиків часнику;

1 гранат;

2 чайні ложечки насіння коріандру;

4-5 лаврових листків;

2/3 склянки оцту;

10 столових ложечок рослинної олії;

2 столові ложечки вершкової олії;

сіль, перець – на ваш смак.

Як приготувати крок за кроком грузинський шашлик рецепт

М’якоть потрібно нарізати великими кубиками, якщо побажаєте, то можете очистити зайвий жир, але дуже смачно, коли жир топиться на вогні і стікає по шматочках, утворюючи смачну засмажену і соковиту корочку з прекрасним ароматом;

Нарізавши свинину, перекладаємо її в глибоку миску;

Маринад, щоб приготувати шашлик рецепт для грузинської страви. Цибулю необхідно нарізати скибочками досить товстими, при цьому краще вибирати цибулини середнього розміру, щоб кільця зручно нанизувалися на шампур і не були надто великими. Дрібно нарізаємо зубчики часнику і змішуємо з м’ясом. М’ясо і цибулю з часником, заливаємо оцтом, добавляємо товчений лавровий лист, коріандр, олію і перемішуємо;

Залиште заготовку маринуватися під кришкою в холодильнику протягом 2-3 годин. Можна накрити все плоскою кришечкою і поставити зверху вантаж, щоб м’ясо було занурене в маринад;

Перед смаженням нанизуємо шматочки на шампури поперемінно з шматочками цибулі. Смажимо до золотисто-коричневого кольору зовні, щоб усередині м’ясо залишалося м’яким. Під час приготування поливаємо його водичкою, змішаної з олією оливи;

Подається грузинський шашлик на великому блюді. Перед подачею його потрібно посипати нарізаною зеленою цибулею і зернами граната.

Шашлик рецепт – вибір вугілля

Те, що ми використовуємо в якості вугілля, також має велике значення. Якщо ви можете собі дозволити розвести багаття або барбекю, тоді пошукайте деревину від листяних дерев, переважно фруктових. Виключено в приготуванні шашлику використання деревини хвойних порід з високим вмістом смоли. Така деревина може зіпсувати смак страви. Деревина абрикоса або сливи одна з кращих, вона додасть страві ніжний і солодкий смак. Однак найкраще підійде деревина вишні. Просто кидайте у вогонь дрова і почекайте, поки вони прогорять і перетворяться на вугілля. Підготовлене деревне вугілля повинно горіти без диму. Ми печемо м’ясо, а не обкурюємо його. Шампури з м’ясом повинні бути на 5 сантиметрів вище вугілля.

Шашлик рецепт – що подати до шашлику

Традиційно подається шашлик рецепт до грузинської страви червоне сухе вино або зелений чай. Ви можете подати до нього також свіжі овочі, за традицією – це помідори, можна приготувати теплий салат з томатів, спеціальний соус, який можна легко зробити в домашніх умовах, або варення з вишні змішане з базиліком і перцем. У гірських районах м’ясо подають з простим соусом з йогурту, червоного перцю, кінзи і часнику.


Check Also

Новорічне меню на 2021 рік. Корисна підбірка страв

Хочете застілля на Новий рік придумувати в останній момент? Чому не можна заздалегідь продумати і …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *