Home / Діти / Алергія у дітей на харчі – способи лікування

Алергія у дітей на харчі – способи лікування

Алергія у дітей  на харчі є широко поширеною і серйозною проблемою. Запущене захворювання важко лікується, погіршує якість життя і вимагає постійного дотримання певної дієти. Тому першочерговим завданням батьків і лікаря є виявлення продуктів, що викликають симптоми алергії і відповідно з цим коригування харчування, що є основним у лікувальному процесі. Крім дотримання дієти присутнє і призначення специфічного лікування. Шанси на повне позбавлення від алергії на їжу дуже високі в тому випадку, якщо захворювання діагностоване і проліковано на перших стадіях розвитку. У свою чергу відсутність спеціально підібраної дієти і лікування призводять до посилення тяжкості захворювання і до ускладнень, лікувати які набагато важче і триваліше.

Алергія у дітей: механізм розвитку і симптоми

Алергія у дітей на харчі - способи лікування

Діагноз харчової алергії ставиться лікарями – алергологами при високій сприйнятливості  імунної системи організму людини до окремих компонентів їжі, які в тій чи іншій мірі містяться в продуктах.

При підвищеній чутливості білок імунної системи – імуноглобулін Е вступає в хімічну реакцію з алергеном і викликає виникнення зовнішніх і внутрішніх симптомів.

Основні симптоми харчової алергії специфічні і можуть легко визначатися батьками навіть без медичних знань.

Алергія у дітей – симптоми

Алергія у дітей – основні симптоми:

Шкірні реакції. Різні висипання на шкірі найчастіше є ознакою, що алергія у дітей  на харчі. Зовнішній вигляд висипки різний, це можуть бути бульбашки, вузлики, червоні або рожеві плями від точкових до зливаючих у великі бляшки.

До висипу на тілі приєднується свербіж, що посилюється в нічні години. У дитини порушується сон, він стає примхливим, погіршується апетит.

Розлад травлення.Харчова алергія у дітей  може проявитися розладом травлення. Це кишкові коліки, нудота, блювання, нерідко приєднується пронос і больові відчуття.

Ознаки розладу кишечника можуть з’явитися як по одному, так і відразу великою групою. Це залежить від кількості отриманих алергенів в організм з їжею, від індивідуальних особливостей імунної системи і від того скільки часу пройшло з моменту прийняття продукту.

Набряки. У важких випадках розвитку хвороби до шкірних і кишкових симптомів можуть приєднуватися набряки на різних частинах тіла.

У дитини може набрякати практично все, починаючи від очей, вух, кистей рук і закінчуючи статевими органами. Нерідко спостерігається набряк слизової носоглотки. При появі набряку будь-якої інтенсивності батьки повинні негайно звернутися за допомогою до найближчого медичного закладу.

Батьки повинні пам’ятати і про те, що схильність до виникнення різного роду алергії передаються у спадок. Тому якщо у тата з мамою чи у інших найближчих родичів є алергічні недуги, то дитина вже потрапляє в групу ризику.

Це не означає, що алергічна реакція у малюка обов’язково з’явиться, але його організм завжди готовий відповісти на вторгнення чужорідних організмів специфічною імунною реакцією.

Знаючи це, батьки зможуть приділяти підвищену увагу підбору продуктів з найперших днів появи дитини на світ і при перших симптомах алергії звернутися до лікаря.

Алергія у дітей: причини

При схильності до алергії її перші симптоми починають проявлятися в перші місяці після появи дитини на світ.

Основні симптоми у немовлят, це висипання на шкірі та свербіж. Лікарі – алергологи звертають увагу на кілька головних причин, які здатні викликати алергічні прояви.

Неправильне харчування вагітної жінки.

На здоров’я майбутньої дитини певною мірою впливають продукти харчування, які вживає жінка при вагітності. З меню жінка повинна виключити цитруси, полуницю, морепродукти, обмежити рибу і продукти з неї.

В останні місяці вагітності потрібно відмовитися від вживання незбираного коров’ячого молочка, його доцільніше замінити кефіром та іншими кисломолочними продуктами.

Раніше введення в прикорм штучних сумішей.

Часто ранній прояв алергії пов’язаний  з введенням в раціон штучних сумішей, це може відбуватися навіть у тому випадку якщо грудне молоко дитина продовжує отримувати.

Більшість сумішей готують з коров’ячим молочком, білок якого провокує алергічну реакцію. Саме тому грудне годування потрібно зберігати як можна довше.

Грудне вигодовування захистить дитину від багатьох захворювань в перший рік життя і допоможе подолати йому хвороби надалі. Якщо грудне вигодовування неможливе, то слід проконсультуватися у лікаря з приводу підбору гіпоалергенних сумішей відповідно до віку дитини.

Неправильне харчування годуючої мами.

Годуюча мама повинна постійно приділяти увагу не тільки раціону дитини, а й своєму харчуванню. Всі мами інформовані про те, які продукти потрібно повністю виключити з раціону, але іноді ця заборона все-таки порушується.

При грубих погрішностях в дієті харчова алергія у дитини, що вживає грудне молоко, не змусить себе чекати. Тому лікування алергії у дитини, що знаходиться на грудному вигодовуванні, полягає в основному в коригування харчування матері.

Алергія у дітей – неправильне введення прикорму

Вперше харчова алергія може виникнути при введенні прикорму. Основні причини цього – занадто раннє введення незнайомої їжі, перший прикорм, що складається з декількох продуктів, великий об’єм їжі.

Алергія у дітей: продукти

Лікування алергії буде успішнішим  в тому випадку, якщо вдасться точно визначити продукт, який її викликає. Ніхто не зможе точно сказати, який продукт впливає на появу симптомів захворювання, особливо це стосується маленьких дітей.

Алергія у дітей  першого року життя може виникнути при вживанні:

Білка коров’ячого незбираного молока. Це може проявлятися і при вживанні інших молочних продуктів.

Білка яєць, в основному курячих  або перепелиних. Жовток яєць також може викликати реакцію організму, хоча це відбувається значно рідше.

Риби, особливо морської. Тому вводити в раціон харчування дитини її рекомендується після року.

Глютену, він міститься в білках злаків – жита, рису, вівса, пшениці.

Фруктів, овочів, ягід червоного і яскраво – жовтого забарвлення.

Вводити  в харчування дитини потрібно не більше одного продукту за два тижні. Це допоможе точно визначити чи є на нові компоненти харчування якась реакція. І в разі її виникнення для виключення подальшого розвитку захворювання досить буде виключити даний продукт з раціону.

Потрібно дотримуватися і дозування при введенні прикорму – перший раз це має бути абсолютно незначний об’єм, збільшувати який необхідно малими порціями.

Алергія у дітей  старшого віку визначається набагато складніше. Пов’язано це з вживанням дітьми великої кількості різної їжі.

Харчова алергія у дтей  після року може виникнути при вживанні:

Горіхів і навіть в незначній кількості.

Морепродуктів – кальмарів, устриць, крабового м’яса і паличок.

Цитрусових фруктів, ківі, слив, з ягід – полуниці.

Харчових добавок – фарбників, консервантів, підсилювачів смаку.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *