Home / Діти / Фізичний розвиток дитини – норми, основні види

Фізичний розвиток дитини – норми, основні види

У перший рік життя для малюка дуже важливі такі показники, як щомісячна надбавка росту, ваги, окружність голови і грудної клітки, а так само розміри джерельця, які й визначають наскільки фізичний розвиток дитини по місяцях, відповідає нормам. Для цього педіатр заносить в картку показники фізичного розвитку діток в сантиметрах і грамах і вираховує, наскільки прибавка відповідає певному віку. Така таблиця, де вказується фізичний розвиток дитини індивідуальна для кожного малюка і залежить від початкових параметрів, які були при народженні. У разі сильної динаміки відхилення в ту чи іншу сторону є привід додатково обстежити малюка на предмет різних порушень пов’язаних з патологією новонародженого або захворюваннями. Іноді затримка фізичного прогресу у дітей з’являється внаслідок поганого догляду за малюком.

Фізичний розвиток дитини до року: норми

Фізичний розвиток дитини - норми, основні види

Розумовий і фізичний розвиток дитини тісно взаємопов’язані один з одним, тому, що відділи головного мозку, що відповідають за рухові функції і мову, розташовані поруч. При обмеженнях новонародженого, пов’язаних з його активністю сповільнюється його інтелектуальне зростання і, навпаки, при вроджених патологіях, що відбиваються на інтелекті, його становлення в плані фізичному відстає за багатьма показниками.

Крім основних показників, які зазвичай заносяться в таблиці і дають уявлення про загальну тенденцію набору ваги і зросту, є ще й інші критерії, з їх допомогою педіатри, та й самі батьки можуть зрозуміти, наскільки крихітка відстає, відповідає або випереджає норми фізичного розвитку діток.

Фізичний розвиток дитини до року: основні види та критерії

Антропометричні показники. Збільшення у зрості і вазі по місяцях.

Статика. Уміння малюка тримати рівновагу, управляти власним тілом. У новонароджених рухи хаотичні, до другого місяця немовля може управляти рухом рук, до трьох тримає голову з положення лежачи. Чотиримісячний малюк намагається піднятися з положення лежачи на спинці, задирає ноги, може руками ловити ступні і підносити до рота, в тому випадку якщо рухи малюка з дорослішанням продовжують бути хаотичними необхідно перевірити його органи слуху і зору, а так само зробити томограму головного мозку. Координація рухів залежить від вестибулярного апарату, що знаходиться у вусі, порушення цього, або прилеглих органів може вплинути на фізичний розвиток діток.

Моторика. Рухова активність, як окремих органів, так і їх сукупність для виконання якої-небудь дії – переворотів, повзання, ляскання в долоні, ходьба. Становлення моторики відбувається зверху вниз, тобто спочатку немовля вчиться керувати головою, руками, ногами і потім усім тілом. Фізичний розвиток дитини в 6 місяців передбачає вміння малюка перевертатися з животика на спинку і навпаки, сидіти без підтримки, впевнено тримати середні предмети в долоньках.

Розрізняють ще й дрібну моторику рук за допомогою, якої малюк може тримати ложку, ручку, вчиняти будь-які дії.

Сенсорні реакції. Цьому критерію особлива увага приділяється на першому місяці життя, оскільки при відсутності реакції на звук, світло, рух говорить про можливі вроджені патології.

Розвиток мови. Мовний апарат малюка вдосконалюється з народження, спочатку немовля вчиться, не збивати дихання при плачі, і цим тренує легені, потім починається період агукання, гуління, перших складів, і слів. Фізичний розвиток діток в 8 місяців за відсутності порушень інтелекту передбачає вміння вимовляти односкладові слова, а так само сприйняття мови зверненої до нього.

Сприйнятливість до емоцій і виховання. На першому році життя, говорити про будь-які соціальні поняття рано, тим не менш, маля живе інстинктами та емоціями і рефлексами які проявляються в страху, радості, голоді, цікавості. Відсутність одного з цих реакцій може говорити про психоемоційні порушення.

Фізичний розвиток дитини: затримка розвитку

Фізичний розвиток дитини до року оцінюється в першу чергу за антропометричними показниками. При відхиленнях від норми можна говорити про відставання легке, помірне або важке. Види порушень фізичного розвитку у діток поділяються залежно від причини на:

органічні – обумовлені захворюваннями, недоношеністю, ендокринними порушеннями.

психосоціальні – затримка в рості при недостатньому догляді, поганих умовах проживання, напруженій обстановці в сім’ї.

Діагностика фізичного розвитку діток раннього віку, при якій порівнюються показники приросту маси тіла і росту у відсотках з діаграмами відповідного віку, допомагають визначити ступінь відставання. При цьому показники дітей народжених недоношеними зіставляються не з даними діаграм, тут головне наявність позитивної динаміки приросту ваги та зросту. Як правило, до двох років такі малюки наздоганяють однолітків за всіма показниками.

Фізичний розвиток дітей дошкільного віку

Раніше фізичний розвиток дитини грунтувався на зміцненні імунітету шляхом гартування, гімнастичних вправ, удосконалення дрібної моторики, спритності і психологічної рівноваги.

Фізичний розвиток дитини в 3 рочки залежить від його активності, тому дітям необхідно надавати можливість бігати і гратися. Крім того дітям потрібно забезпечитипрогулянки на свіжому повітрячку, здоровий сон не менше 9 годин вночі і денний протягом 2 годин, а так само фізичне виховання, яке не відноситься до виснажливих спортивних навантажень.

Фізичний розвиток діток дошкільного віку передбачає інтеграцію в плані всебічного виховання. Позитивний результат таких змін в освітній системі можливий тільки при гармонійній взаємодії всіх учасників процесу виховання – педагогів, батьків та їхніх дітей.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *