Home / Діти / Отруєння перша допомога: що потрібно робити?

Отруєння перша допомога: що потрібно робити?

Часто дитячі отруєння відбуваються внаслідок недостатнього догляду за дітьми. У переважній більшості випадків вони виникають через прийом неякісних продуктів харчування, забрудненість вірусами, бактеріями або грибами. Також недосвідчені батьки можуть прийняти отруйні гриби (наприклад, бліду поганку) за печериці або сироїжки. Таким чином, частішають випадки отруєння неїстівними грибами. Дуже часто спостерігаються випадки отруєннями медикаментами, коли батьки виявляють порожній блістер від таблеток. Тому ентеральний тип отруєння у дітей помітно переважає над іншими видами отруєнь. Для того, щоб знати коли отруєння перша допомога, як діяти в цьому випадку, потрібно в першу чергу з’ясувати, чим отруїлася дитина, визначити вид інтоксикації.

Отруєння перша допомога: види отруєнь у дітей

Отруєння перша допомога що потрібно робити

   харчові (аліментарні);

   лікарські (медикаментозні);

   отруйними та хімічними речовинами.

Всі отруєння, незалежно від їх походження проходять через три основні періоди:

   латентний (прихований) період – протікає від моменту надходження токсину в організм до появи перших симптомів захворювання;

   токсігенний період – в крові міститься величезна кількість токсину, який гематогенним шляхом проникає в життєво важливі органи і порушує їх нормальне функціонування;

   соматогенний період – ураження внутрішніх органів (можливі ускладнення – гостра печінкова або ниркова недостатність, токсична енцефалопатія, сепсис).

Отруєння у малюків протікають набагато складніше, ніж у дорослих. Це пов’язано з особливостями морфофункціональної незрілості дитячого організму.

Нижче ми докладно розглянемо всі ці три види отруєння перша допомога для них.

Харчові отруєння перша допомога у дітей

Аліментарні (харчові) отруєння виникають при вживанні неякісної їжі, обсіменіння хвороботворними вірусами і бактеріями. Харчова токсикоінфекція зустрічається досить часто в дитячій практиці. І тоді перед батьками постає серйозне питання: що робити, якщо дитина отруїлася їжею, і за якими ознаками можна швидко зрозуміти про настання аліментарного отруєння?

У перші години після вживання таких продуктів можуть з’явитися такі симптоми:

   біль і бурчання в животі;

   багаторазова блювота;

   можливе, підвищення температури тіла до фебрильних цифр (понад 38,5 градусів);

   багаторазова діарея (водянистий кал більше 10-12 разів на добу).

При харчовій токсикоінфекції, викликаної протеями (патогенні бактерії), випорожнення мають смердючий, різкий запах. У деяких малюків в цьому випадку, можливе, короткочасне зниження зору.

Стафілококове враження дуже часто протікає без діареї. У цьому випадку переважають ознаки гастриту (багаторазова блювота, болі в епігастральній ділянці). У такому випадку температура тіла залишається в межах норми.

У важких випадках, можлива, поява судом, брадикардії (уражень частоти серцевих скорочень), зниження артеріального тиску і непритомність. При сильній багаторазовій блювоті дитина втрачає велику кількість рідини, що проявляється в подальшому симптомами дегідратації (сухість шкірних покривів, брадикардія, млявість, можливе, порушення свідомості). Відмінністю харчової токсикоінфекції від інших інтоксикацій є короткий інкубаційний період (близько 2-5 годин). Симптоми захворювання зберігаються протягом двох днів. Коротка тривалість такого отруєння пояснюється тим, що збудники – бактерії або віруси, циркулюють в кровоносному руслі нетривалий час.

Прогноз при такому вигляді отруєння сприятливий. Летальні результати спостерігаються рідко і можливі тільки при розвитку ускладнень (гіповолемічний шок, сепсис, гостра серцева недостатність).

Для того щоб вплив на патогенні бактерії і віруси було ефективним від отруєння перша допомога надається в перші години появи симптомів.

Харчове отруєння перша допомога

Харчове отруєння перша допомога для дитини – це промивання шлунка 2% розчином натрію гідрокарбонату (беззондовий або зондовий спосіб). Метою даної маніпуляції є видалення застояної, розкладеної їжі зі шлунка, видалення слизу і патогенних мікроорганізмів з організму;

   Прийом адсорбуючих засобів (поліфепан, активоване вугілля);

   Купірування діарейного синдрому (глюконат кальцію, карбонат кальцію);

   Пероральна регідратація сольовими розчинами проводиться для запобігання дегідратаційного синдрому (регідрон, цитроглюкосолан);

   Відновлення слизового бар’єру ШКТ (смекта, полісорб).

Лікарськими засобами отруєння перша допомога

Лікарська інтоксикація є однією з найнебезпечніших, особливо для дитячого організму.

З медикаментів найбільш грізними для дітей є:

   анальгетики (ацетилсаліцилова кислота);

   антидепресанти (кломіпрамін);

   седативні препарати (діазепам);

   проти аритмічні засоби, серцеві глікозиди, засоби, що знижують артеріальний тиск;

   препарати для лікування бронхіальної астми.

Для того щоб попередити розвиток серйозних ускладнень кожен батько повинен знати перші симптоми і як допомогти дитинці при отруєнні лікарськими засобами.

Навіть якщо ви зайшли в кімнату і побачили порожні блістери або розкидані препарати, але при цьому поведінка дитини ніяк не змінилася, негайно викликайте швидку медичну допомогу. Розвиток ефекту у кожного препарату індивідуальний і перші клінічні симптоми можуть з’явитися як через півгодини, так і через 2 години.

Викликавши бригаду швидкої медичної допомоги, ви завжди можете запитати, що робити, якщо отруїлася дитина.

Медикаментозне отруєння перша допомога

   По можливості визначити який препарат був з’їдений дитиною.

   Промивання шлунка 2% розчином натрію гідрокарбонату або тепленькою кип’яченою водичкою (беззондовий або зондовий метод). Ця маніпуляція повинна бути проведена відразу, так як через годину промивання буде неефективною.

   Адсорбуючі засоби (активоване вугілля, поліфепан, полісорб).

   Очисна клізма (в дозуванні 30 мілілітрів на кілограм-маси тіла через кожні 4 години).

Медикаментозне отруєння перша допомога надається в обов’язковій госпіталізації дитини до реанімаційного відділення, де лікарі знають, як зняти інтоксикацію у дитини, і проведуть всі необхідні заходи для його якнайшвидшого одужання (будь то інфузійна терапія, введення антидотів або які-небудь інші методи висококваліфікованої медичної допомоги).

Хімічними засобами отруєння перша допомога

Найдостовірнішими ознаками того, що дитина спробувала на смак один з хімічних засобів є почервоніння або опік в області рота, на язику, неспокій, підвищене слиновиділення, біль у животі, блювота.

Не кожна мама знає, що робити при отруєнні дитини хімічними засобами. Давайте дізнаємося, що робити в такому випадку.

Хімічними засобами отруєння перша допомога: ознаки

   хімічне отруєння перша допомога це необхідно викликати швидку медичну допомогу якомога швидше.

   Встановити причину отруєння (який хімічний засіб було з’їдено або випито дитиною).

   Промити шлунок (беззондовим або зондовим методом). Не можна промивати шлунок при отруєнні кислотою, лугом або бензином! В іншому випадку можливий опік слизової оболонки стравоходу при зворотному їхньому проходженні.

Подальші заходи повинні проводитися в стаціонарі.

З вищевикладеного стає зрозуміло – інтоксикація, одна з найсерйозніших проблем для дитячого здоров’я, небезпека, якої полягає в тому, що їх не завжди легко виявити і непросто лікувати.

Однак, маючи уявлення про клінічні прояви і, знаючи, як допомогти дитинці при отруєнні, батьки завжди будуть напоготові і не розгубляться у складній ситуації.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *