Home / Діти / Дитячі суміші: склад, види та як вибирати

Дитячі суміші: склад, види та як вибирати

Кожна мама бажає дати своєму малюкові найкраще. А всі ми знаємо, що для немовлят немає нічого кращого, ніж жіноче грудне молоко. Але іноді через цілий ряд причин грудне вигодовування неможливе, тому доводиться купувати дитячі суміші. І тут постає питання: «А які дитячі суміші найкращі?». Це і багато іншого ми розглянемо в статті.

Дитячі суміші: склад

Дитячі суміші склад, види та як вибирати

Всі дитячі суміші виготовляються або на основі коров’ячого молока, або на основі козячого. Дитячі суміші на козячому молоці зустрічаються рідше, але за якістю вони зовсім не гірші тих, які виробляються на коров’ячому.

Для дитячого харчування зменшується кількість білка – для більш легкого переварювання. Також змінюється його склад – до повільних казеїнових білків додаються швидкі сиворочні. Дитяча суміш збагачена лактозою і мальтозою, тваринні жири замінені на рослинні.

Крім усього перерахованого вище дитячі суміші додатково можуть містити такі речовини:

   Таурин – дуже важлива амінокислота, необхідна для формування ЦНС дитини, розвитку головного мозку і зору. Цей вид амінокислоти починає самостійно вироблятися в організмі людини тільки після 1,5 місяців.

   Йод – це важливий хімічний елемент входить до складу гормонів, які виробляються щитовидною залозою. Йод сприяє зростанню, розвитку і обміну речовин в організмі.

   Полінасичені жирні кислоти – важливі для розвитку головного мозку дитини. У їх число входить Омега-3 і Омега-6.

   Нуклеотиди – важливі елементи для побудови клітин ДНК і РНК. Прискорюють ріст і розвиток дитини, допомагають формувати імунну систему, а також сприяють розвитку мікрофлори кишечника.

Дитячі суміші: види

На прилавках магазинів можна знайти величезну кількість найменувань дитячих сумішей, і хтось віддає перевагу імпортним виробникам, хтось – вітчизняним, а деякі й зовсім довіряють годування діточок коров’ячого молока. І проти останнього варіанту вигодовування немовлят виступають абсолютно всі дієтологи, пояснюючи це тим, що білок коров’ячого молока дуже погано засвоюється дитячою травною системою, що викликає такі негативні наслідки:

   Порушення травлення (закрепи або проноси)

   Провокує виникнення дизбактеріозу кишечника

   Як наслідок усього перерахованого – кишкові коліки (а значить і безсонні ночі біля батьків).

Так, колись давно коров’яче молоко було чи не єдиним способом врятувати малюка, але зараз є можливість підібрати найбільш оптимальний варіант дитячого харчування спеціально для вашої дитини (і вашого достатку).

Види дитячих сумішей, залежно від того на скільки вони наближені за складом до жіночого грудного молока:

   Адаптовані

   Менш адаптовані

   Частково адаптовані

У чому полягає «адаптація»? А в тому, що дитячі суміші в яких зменшується кількість білка (як правило, за рахунок казеїну), який «згортається» в шлунку у дитини і перетворюється на щільний згусток. У таких сумішах також зменшена кількість жирів, додані полінасичені жирні кислоти рослинного походження. Вуглеводи в дитячих сумішах в основному представлені молочним цукром – лактозою. Завдяки всьому перерахованому вище молочна суміш максимально наближається за складом до грудного молока.

Для годівлі новонароджених діток використовують адаптовані суміші, а частково адаптовані застосовують уже для дітей у віці від 6 місяців. Менш адаптовані і частково адаптовані, як правило, відносяться до розряду наступних, тобто до тих, які використовуються після 6 місяців і після року. Суміші, які слід використовувати для годування дітей після 6 місяців, мають маркування 2 на упаковці, а суміші, призначені для діток старше 1 року – маркування 3. Крім сумішей, наприклад, в раціон харчування семимісячної дитини додаються фруктові та овочеві пюре, сухарики.

Також дитячі суміші можна розділити на кисломолочні та прісні. Перші не варто застосовувати постійно, так як вони можуть дратувати ШКТ вашої дитини. Застосовують їх в основному в лікувальних цілях – при алергіях і проблемах з калом.

За формою випуску дитячі суміші можна розділити на сухі дитячі суміші і рідкі – готові до застосування. Сухі суміші коштують дешевше, довше зберігаються, а також важать менше. Рідкі суміші ж необхідно тільки підігріти і все.

Існують також дитячі суміші, призначені для дітей, що мають проблеми зі здоров’ям – спеціалізовані дитячі суміші. Такий вид дитячого харчування слід застосовувати тільки за призначенням лікаря.

Спеціалізовані дитячі суміші

Як уже згадувалося, такий вид дитячих сумішей застосовується для годування дитини, яка має певні проблеми зі здоров’ям.

Так для живлення недоношених діток, що мають маленьку вагу, слід вибирати суміші з високим вмістом полінасичених жирів. Прикладом таких сумішей можуть бути «Пренай» і «ненатал».

Для діток, які страждають непереносимістю молочного цукру (лактози) існують спеціальні безлактозні суміші (наприклад, НАН безлактозний) або суміші з ферментом лактази («Семпер-біфідум»).

Для малюків, які часто відригують виготовлені суміші, що містять загусники: крохмаль – при рідкому калу («Нутрилон-омнео») або камедь – при схильності до закрепів («Нутрилон-антірефлюкс»).

Також існують суміші і для тих, у кого є дизбактеріоз кишечника (вони збагачені біфідо-і лактобактеріями) і гіпоалергенні суміші (наприклад, Ненні, виготовлена на основі козячого молока).

Як вибрати дитячі суміші

В інтернеті можна знайти рейтинги дитячих сумішей, але все ж сліпо довіряти їм не варто. Адже вибір харчування для вашого малюка повинен провадитися виходячи з ваших унікальних особливостей.

До сумішей, що користуються особливою популярністю, на ринку, відносяться:

      Сімілак – проведений в Данії. До складу суміші входить таурин, лактоза, нуклеотиди, йод і пребіоткі, не містить пальмової олії. До недоліків цієї суміші можна віднести те, що до її складу включено знежирене молоко і соєвий лецитин.

     Ненні – виробництва Нової Зеландії, у складі його містяться рослинні масла, прабіотики, лактоза, інкапсульований жир, але в цій суміші дуже маленька кількість йоду і таурину.

   Дитяча суміш Нан 1 – вироблена в Нідерландах, у складі її ви знайдете деміралізовану молочну сироватку, таурин (правда в невеликій кількості), йод і риб’ячий жир. Недолік у тому, що виробник не розшифровує види рослинних масел, а також до складу суміші входить соєвий лецитин.

   Нутрилон Преміум 1 – проведений в Голландії, містить демінералізовану молочну сироватку, таурин, йод, нуклеотиди, прабіотики ГОС і ФОС.

Також користуються популярністю такі молочні дитячі суміші, як Агуша і Хіпп.

Варто задуматися про зміну використовуваної суміші якщо:

   Дитина погано додає у масі і рості тіла

   Якщо він часто відригує після і між годуваннями

   При рідкому калі або закрепах.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *