Home / Кулінаріні рецепти / Домашній квас рецепт, рекомендації приготування

Домашній квас рецепт, рекомендації приготування

Асортимент магазинних квасів просто вражає своїм багатством, проте напій виробників навіть зрівнятися не може за смаком з продуктом, який робили наші предки. Ігристий, ароматний, насичений домашній квас рецепт  по якому у кожної господині може вийти і в домашніх умовах.

Домашній квас рецепт – секрети приготування в домашніх умовах

Домашній квас рецепт, рекомендації приготування

Незважаючи на різноманітність сортів магазинного квасу, іноді хочеться приготувати домашній напій за рецептами наших предків. На Русі без квасу не сідали за стіл, його готували щодня, і до XV століття було відомо вже 500 сортів квасу. домашній квас рецепт – це дуже смачно і корисно. З квасу робили холодник, кислі щі і тюрю, а так звані квасники придумували нові різновиди напою – солодкі, кислі, гострі й гіркі. Квас робили з м’ятою, родзинками, буряком, яблуками, грушею, хроном, пшоном і кмином.

В ті часи кожна господиня володіла секретами приготування квасу, і хочеться іноді згадати забуті рецепти, щоб побалувати домашніх смачним напоєм, запашним, освіжаючим, ігристим і сильним. Давайте поговоримо про те, як зробити домашній квас рецепт  який використовується в домашніх умовах, щоб вийшов смачнішим, ніж в магазині.

Квас, який зроблений з натуральних інгредієнтів без додавання хімічних добавок, можна давати дітям починаючи з 5 рочків. Такі напої корисніші газованої водички і фабричного соку, тому освоюйте рецепти домашнього квасу і переводьте сім’ю на здорове харчування!

Який буває домашній квас рецепт?

Різні продукти надають квасу пікантність і нові відтінки смаку. Існує кілька основних різновидів домашнього квасу – хлібний (на житніх сухарях), окрошка (на солоді), плодовий (на фруктах), ягідний, молочний і медовий. Квас готують на дріжджах або без них, при цьому в нього можуть додавати молочні продукти, мед і прянощі.

На Україні великою популярністю користується домашній квас на чорносливі, в Білорусі люблять березовий квас, в Узбекистані квас готують з ірги і кизилу, а північні народи використовують для приготування цього напою ялівець, калину і глід.

Різні продукти надають квасу пікантність і нові відтінки смаку – наприклад, квас з апельсинів і мандаринів відрізняється цитрусовими нотками, абрикоси і айва додають напою середньоазіатський колорит, а морквяний квас дуже корисний для здоров’я.

У кулінарних книгах можна зустріти і незвичайні рецепти – квас з морської капусти, з конопель, бананів, рису, вівса, кінського каштана, топінамбура, імбиру і картоплі. Як то кажуть, всі види квасу хороші, вибирай на смак!

Домашній квас рецепт – секрети приготування

Класичний домашній квас рецепт  приготування якого легкий і простий – для цього слід залити житні сухарі гарячою водичкою і залишити їх на добу для бродіння

Якщо ви хочете приготувати смачний квас в домашніх умовах, але не знаєте, як це зробити, починайте з найпростіших рецептів. Класичний квас готується легко і просто – для цього слід залити житні сухарі гарячою водичкою і залишити їх на добу для бродіння, після чого додати в хлібну рідину дріжджі і цукор і знову залишити квас на шість годин, прикривши каструлю тонким рушником.

Якщо ви любите напій з більш різким смаком, потримайте його в теплі трохи довше. Далі напій проціджують і ароматизують листям м’яти і чорної смородини, медом, хроном, родзинками і спеціями – в залежності від рецептури, смаків і уподобань членів сім’ї. Ізюм дає квасу додаткове бродіння і наповнює його бульбашками газу. Якщо ви готуєте сухарі в духовці, вони повинні бути золотистого кольору, оскільки підгорілі кірки додадуть квасу гіркуватий смак.

Домашній квас рецепт з солодом

Необхідно брати свіжі пресовані дріжджі і ретельно їх розмішувати з водичкою без грудочок, тоді квас буде дозрівати рівномірно

Квас на солоді виходить газованим, насиченим, бурштиновим, а якщо додати туди трохи родзинок, напій придбає приємний кисло-солодкий смак. Для цього солод змішується з водичкою, кип’ятиться, а потім невелика його кількість заквашується дріжджами і вливається в солодову заварку. Необхідно брати свіжі пресовані дріжджі і ретельно розмішувати їх з водичкою, щоб не було грудочок, – тоді квас буде дозрівати рівномірно, а його смак буде м’яким і приємним.

Ізюм заливається водичкою, змішується з солодом і залишається для бродіння як мінімум на вісім годин. Після ретельної фільтрації квас розливається по пляшках і охолоджується в холодильнику. Червоний солодовий квас вважається питним, оскільки він відмінно втамовує спрагу і освіжає в спекотний день.

Плодово-ягідний домашній квас рецепт

Після легкого бродіння напої набувають приємний кислуватий смак з відтінками фруктів і ягід, з яких вони виготовлені.

Фруктово-ягідні кваси робляться з цільних фруктів і ягід, а також з морсу і соку, в які вводяться цукор і дріжджі. Після легкого бродіння напої набувають приємний кислуватий смак з відтінками фруктів і ягід, з яких вони виготовлені. Для пікантності можна додати в плодові кваси корицю, кардамон, гвоздику, материнку, м’яту, імбир і інші прянощі. Спробуйте приготувати квас з горобиною, чорницею, полуницею, малиною, смородиною, калиною, агрусом і черемхою. З ягід виходять дуже смачні напої, до того ж у фруктовому або овочевому квасі можна замаринувати буженину, шашлики, рибу та овочі. Спробуйте, ваші близькі напевно оцінять таку страву на відмінно.

Білий домашній квас рецепт

Білий квас часто використовують для приготування окрошки.

Білий домашній квас рецепт, за яким готується добавляють борошно і тому називають окрошковий, оскільки він ідеально підходить для літніх супів і юшок. Зазвичай його готують на основі ячмінного і житнього солоду з пшеничного, гречаного і житнього борошна, а іноді використовують готове дріжджове тісто.

Для білого квасу борошно заварюють окропом, замішують тісто, розбавляють гарячою водичкою з солодом і цукром, а потім вводять дріжджі і м’яту. Дуже поширені рецепти окрошки квасу на житніх або пшеничних сухарях – для цього кубики чорного хліба з родзинками заливаються м’ятним настоєм, залишаються на добу, потім напій фільтрується і охолоджується.

Бездріжджовий домашній квас рецепт

Нерідко в рецептах рекомендується додавати в квас трохи борошна, оскільки чим густіша рідина, тим краще вона бродить

Багатьом не подобається квас на дріжджах, і в цьому випадку можна або використовувати хмільну закваску, або додавати більше цукру і родзинок для інтенсивного бродіння. Нерідко в рецептах рекомендується додавати в квас трохи борошна, оскільки чим густіша рідина, тим краще вона бродить. Однак будьте готові до того, що процес приготування затягнеться, оскільки бродіння буде не таким активним, як з дріжджами.

Домашній квас рецепт – добавки

Відповідно до різних рецептів, в квас можна добавити лимон, яблука, жменю свіжих або сушених ягід.

У процесі приготування в квас можна добавити цикорій, лимон, яблука, жменю свіжих або сушених ягід для яскравості смаку. Дуже незвичайний квас виходить з чайного гриба, а дитячий квас краще готувати не на солоді, а на хлібних скоринках, з дріжджами, цукром і родзинками. Особливо зайняті господині можуть використовувати для приготування квасу готовий концентрат. Якщо ж ви любите готувати квас самостійно від початку до кінця, сусло що залишилася після проціджування можна використовувати вдруге, додавши в нього водичку і сухарі. В цьому випадку напій виходить смачнішим і набуває приємну кислинку.

Завдяки наступності поколінь до нас дійшли старовинні рецепти приготування квасу, тому ми можемо насолоджуватися цим дивним напоєм, якому присвячено багато прислів’їв: «Худий квас краще доброї води», «Їж борщ з м’ясом, а немає, так хліб з квасом». Не випадково за старих часів квас був символом сімейного достатку і благополуччя. Нехай ароматний хлібний або фруктово-ягідний квас завжди буде на вашому столі!

Домашній квас рецепт
Горобиновий домашній квас рецепт

інгредієнти:

1кг горобини

4 л водички

0,5 кг цукру

20 г дріжджів

Спосіб приготування:

Горобину покласти в друшляк і потримати 5 хвилинок в киплячій водичці.

Розім’яти ягоди, залити водичкою і варити 10 хвилинок.

Відвар злити, процідити, додати цукор, а коли він охолоне і стане тепленьким, покласти в нього дріжджі.

Дати постояти кілька годин, потім розлити квас по пляшках, щільно закупорити і поставити в прохолодне місце на 2-3 дні.

Буряковий домашній квас рецепт

інгредієнти:

1 кг буряка

2 л водички

20 г цукру

1 шматок чорного хлібчика

1 часточка часнику

сіль за смаком

Спосіб приготування:

Буряк помити, очистити і натерти на крупній тертці.

Покласти буряк в трилітрову банку і залити водичкою.

Додати шматок чорного хлібця, цукор і сіль.

Накрити банку марлею і поставити в тепленьке місце на 3-4 дні.

У майже готовий домашній квас рецепт передбачає  додати часточку часнику.


Check Also

Новорічне меню на 2021 рік. Корисна підбірка страв

Хочете застілля на Новий рік придумувати в останній момент? Чому не можна заздалегідь продумати і …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *