Home / Діти / Хламідіоз лікування та як виявити його у дитини?

Хламідіоз лікування та як виявити його у дитини?

Ще недавно таке інфекційне захворювання, як хламідіоз, відносилося до патологій, до яких схильні виключно дорослі. Раніше вважалося, що хламідії можуть передаватися тільки статевим шляхом. Але сучасна статистика свідчить про зворотне. Все більше дітей заражаються хламідіозом, що діагностують педіатри. Стурбовані батьки запитують, чи може у немовляти бути хламідіоз, якими ж шляхами відбувається зараження та як проводити хламідіоз лікування?

Хламідіоз лікування у дітей: які шляхи зараження?

Хламідіоз лікування та як виявити його у дитини

Нерідко випадки захворювання діагностуються ще в умовах пологового будинку. Виявляється, що дана патологія, яка все ще відноситься до венеричних захворювань, може передаватися від людини до людини і іншими шляхами.

Збудником даної недуги є однойменні бактерії – хламідії. Ці маленькі шкідливі організми відносяться до внутрішньоклітинних паразитів. Вони втручаються в здорові клітини організму і поглинають їх енергію. У підсумку елементарні тільця хламідій вражають не тільки органи статевої системи.

Дитячий хламідіоз включає залучення в патологічний процес кон’юнктиви очей, дихальних шляхів, слизових оболонок статевих залоз.

Хламідіоз лікування. Як може заразитися дитина хламідіозом:

Чи може малюк заразитися від іншої людини? Однозначна відповідь сучасної медицини: так. Поширеним джерелом зараження є інфікована людина. А так як у немовлят імунна система ще не до кінця сформована, то інфіковане повітря стає для нього джерелом зараження;

Хвороба може передаватися вертикальним шляхом – через плаценту від хворої матері до плоду. Крім цього, малюк може постраждати і при проходженні через родові шляхи, а також за допомогою вживання грудного молока.

Якщо вагітна жінка страждає даним захворюванням, то в 70% випадків воно передасться її новонародженому маляті. При наявність зараженої людини в сім’ї ризик зараження знижується до 40%.

Виходить, що може бути два шляхи потрапляння хламідійної інфекції в організм: передача від хворої людини і внутрішньоутробне зараження. Тому відповідь на питання про зараження маленької дитини цілком однозначна. При цьому існує кілька видів захворювання, які мають суттєві відмінності.

Хламідіоз лікування. Види хламідіозу, діагностовані у дітей

Форма інфекції залежить від двох чинників: яким шляхом бактерії потрапили в організм і які органи були вражені такими.

Залежно від цих двох факторів розрізняють такі види патології:

Природжений хламідіоз. Ця форма має місце при внутрішньоутробній передачі інфекції від матері до дитини або за допомогою навколоплідних вод. Дуже часто недуга проявляється у вигляді запалення слизової оболонки оченят. Саме тому новонародженим ставлять діагноз хламідійний кон’юнктивіт;

Респіраторний хламідіоз у дітей – найпоширеніший і вивчений вид. До нього схильні як новонароджені, так і немововлята, і діти старшого віку. Досить часто подібна інфекція дихальних шляхів діагностується у пацієнтів, віком від 5 до 15 років. Проте діагностика захворювання представляє труднощі, оскільки клінічна картина схожа на ГРВІ: часто симптоми важко диференціювати навіть досвідченому педіатру;

Легеневий. Цей вид є досить небезпечним, оскільки потрапляючи в легені, бактерії викликають важкі захворювання, що важко піддаються лікуванню. У число таких входить хламідійна пневмонія. Варто відзначити, що діагностувати цю форму патології у немовлят досить складно. При цьому вона представляє велику небезпеку для здоров’я маленького пацієнта.

Хламідіоз лікування  безпосередньо залежить від форми і складності протікання патологічного процесу. Щоб терапія була успішною, батьки повинні помітити перші тривожні ознаки і своєчасно звернутися до педіатра. Щоб зрозуміти, коли в цьому є необхідність, потрібно ознайомитися з симптоматикою захворювання.

Хламідіоз лікування: симптоми у дітей

Інфекція може протікати з вираженою симптоматикою або ж ніяк себе не проявляти, що значно ускладнює процес діагностики. Початкові етапи розвитку патології в чомусь нагадують банальну застуду. Інкубаційний період варіює від 2 діб до 3 тижнів.

Запідозрити недобре можна за такими ознаками:

Риніт (нежить);

Кашель, який стає сильнішим незважаючи на проведене хламідіоз лікування;

При бронхіті, спровокованому бактеріями, може незначно підвищуватися температура тіла. Також присутнє загальне нездужання. Кашель на першому тижні захворювання сухий, а надалі стає мокрим,

Хламідійна інфекція, яка призвела до пневмонії, спершу проявляється сухим, задушливим кашлем, який може закінчуватися блювотою;

Кон’юнктивіт, викликаний бактеріями, проявляється почервонінням очей, набряклістю вік, склеювання останніх виділенням. Дитина стає примхливою, у неї знижується або зовсім пропадає апетит;

Статевий хламідіоз супроводжується почастішанням сечовипускань, свербінням зовнішніх статевих органів, появою неприродних виділень з піхви або уретри.

Симптоми можуть виникнути різко, несподівано, а іноді досить довго залишаються маловираженими, практично непомітними. Іноді захворювання може затягуватися на місяці і навіть роки, нічим себе не видаючи. Тому батьки повинні звертати увагу на найнезначні порушення в поведінці або стані малюка.

Яr купірувати симптоми захворювання та хламідіоз лікування у дітей

Спершу необхідно провести ретельну діагностику, щоб підтвердити підозри лікаря. Варто зазначити, що виявлення цієї інфекції іноді викликає труднощі навіть у досвідчених фахівців. Хламідії є досить дрібними внутрішньоклітинними паразитами, тому виявити їх досить важко.

Щоб підтвердити діагноз, необхідно здати мазки, а також аналіз крові і сечі. Перераховані процедури абсолютно безпечні для дитини, тому батьки не повинні зволікати з такими.

Тільки ці методи дозволять підтвердити або спростувати діагноз.

Хламідіоз лікування  в першу чергу повинне бути спрямоване на знищення шкідливих бактерій. При цьому необхідно захистити ще незміцнілий організм дитини від впливу антибактеріальних препаратів (антибіотиків). Терапія підбирається індивідуально в кожному випадку захворювання і завжди є комплексною. Лікар призначає антибіотики, вітаміни, пробіотики, загальнозміцнюючі препарати, лікувальну гімнастику, процедури фізіотерапії та мазі для лікування кон’юнктивіту.

ВООЗ розробила ряд стандартів хламідіоз лікування,  рекомендацій яких повинні дотримуватися абсолютно всі лікарі.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *