Home / Діти / Як підвищити імунітет дорослим та дітям. Народні засоби

Як підвищити імунітет дорослим та дітям. Народні засоби

Зміцнюємо імунітет після зими – легко сказати! А як це зробити, якщо неприємні болячки так і чіпляються, вранці взагалі не хочеться вставати і їсти, а в дзеркалі відбивається млява сомнамбула. У нашому сьогоднішньому матеріалі ми розповімо, як підвищити імунітет  після зими, уберегтися від негативного впливу вірусів і бактерій і відчути себе енергійною людиною.

Як підвищити імунітет. Що таке імунітет?

Як підвищити імунітет дорослим та дітям. Народні засоби

Кожен батько мріє про те, щоб дитина ніколи не хворіла. Позбавити малюка від застуди та інших захворювань можна, зміцнивши його імунітет.

Дане слово походить від латинського immunitas, що означає позбавлення, звільнення. Якщо говорити науковою мовою, то під імунітетом розуміють захист організму від різних впливів (як внутрішніх, так і зовнішніх), які виступають в ролі антигенів. Говорячи простіше, імунітет можна назвати своєрідним охоронцем нашого організму.

Імунітет – наш внутрішній захисник. Якщо він на висоті, ми відчуваємо себе більш здоровими, активними і щасливими. Після зими імунітет знижується, тому що нашому, виснаженому стресами організму, не вистачає сонячного світла, свіжого повітря, фізичного навантаження, вітамінів і мінералів в меню.

Тому коли зима поступається своїми правами весні, ми, замість того щоб радіти першим теплим дням, неодноразово вболіваємо, витрачаємо серйозні суми на ліки, мучимося від головного болю, загострення хронічних захворювань, щодня відчуваємо себе втомленими і розбитими.

Виділяють два види імунного захисту:

неспецифічний;

специфічний.

Імунітет допомагає чинити опір різним хворобам

Неспецифічний захист означає те, що він не має специфічної дії по відношенню до конкретних збудників хвороб. Що ж є неспецифічними механізмами захисту? До них можна віднести наступні:

непроникність слизових оболонок і шкіри для багатьох мікроорганізмів;

присутність у вмісті шлунка та виділеннях шкірних залоз певних речовин, які надають несприятливий вплив на мікроорганізми;

наявність в крові, сльозах, слині та інших рідинах організму спеціальних ферментів, здатних руйнувати мікроорганізми.

Специфічний захист має на увазі набутий імунітет. Тут грають роль такі органи імунного захисту, як вилочкова залоза, кістковий мозок, селезінка та лімфатичні вузли. При цьому включаються специфічні клітинні механізми захисту.

Етапи розвитку імунітету

Формування у дитини імунної системи можна назвати генетично запрограмованим процесом. Починається він ще в період внутрішньоутробного розвитку. Тому має значення стан здоров’я майбутньої мами.

Перенесені нею інфекційні хвороби, будь-які ускладнення вагітності, а також шкідливі звички можуть негативно відбитися на стані імунної системи майбутнього малюка.

Триває формування імунітету відразу після народження. При цьому період пологів є дуже важливим етапом формування імунітету малюка.

При проходженні його через родові шляхи відзначається заселення організму дитини новими для нього мікроорганізмами. Тому на даному етапі важливао присутність в пологових шляхах здорової мікрофлори.

Наступним етапом, як підвищити імунітет є годування дитини грудьми. Особливо важливо отримання малюком перших крапель молозива, адже це дає поштовх для формування у нього нормальної мікрофлори.

Також важливо знати те, що імунна система в своєму розвитку має кілька критичних періодів. Тому назвемо основні з них.

У перші 29 днів життя малюка його імунітет знаходиться в стані депресії і практично не розвинений.

Другий критичний період – це проміжок між 3 і 6 місяцями. В цей час послаблюється пасивний імунітет, так як знижується кількість материнських антитіл.

Другий рік життя, як правило, пов’язане з розширенням контактів дитини. Саме в цей час починає формуватися свій імунітет.

Між 4 і 6 роком життя також можливий провал в тому, як підвищити імунітет дитини. В цей час ще не сформований місцевий імунітет, а також можливі прояви деяких спадкових дефектів в імунному захисті.

Підлітковий вік пов’язаний зі зменшенням загальної маси лімфоїдних органів. Тому в цей час можливе послаблення імунного захисту.

Види імунітету

Виділяють два види імунітету:

природний;

штучний.

Природний імунітет в свою чергу може бути вродженим і набутим.

Вроджений імунітет дитині дістається від батьків. Зокрема, через материнське молоко і плаценту малюкові передаються антитіла. Саме з цієї причини імунітет нерідко знижений у дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні.

Набутий імунітет з’являється після будь-якого перенесеного захворювання. Наприклад, перехворівши на деякі інфекційні хвороби, до них розвивається імунітет на все життя. Однією з таких хвороб є кір, після якої відзначається довічний імунітет. А при грипі, наприклад, імунітет хоч і виникає, але він дуже нетривалий, що не виключає того, що захворіти можна ще раз.

Штучний імунітет може бути активним і пасивним. Перший з них розвивається після введення вакцини, яка містить антигени. При цьому з боку організму починається активне вироблення антитіл. Такий імунітет може зберігатися досить довго, іноді на все життя.

Пасивний імунітет формується в тому випадку, коли в організм вже вводяться готові антитіла, що містяться в сироватках.

Ознаки ослабленого імунітету

Напевно, багато хто стикався з таким терміном, як підвищити імунітет, коли часто хворіють діти. При віднесенні до цієї групи лікарями враховується не тільки частота хвороб протягом року, але і інші моменти. Тому перерахуємо основні ознаки ослабленого імунітету у дитини.

Малюк хворіє не менше 5-ти разів протягом року, найбільш часто захворювання відзначаються восени і навесні.

Після перенесеної хвороби дитина повільно відновлюється.

Можуть відзначатися грибкові захворювання, які, як правило, погано піддаються лікуванню.

Нерідко у дитини спостерігаються алергічні реакції, які в даному випадку говорять про високий рівень чутливості імунітету.

Малюк досить швидко втомлюється, поведінка його відрізняється частими капризами, нерідко страждає і якість сну.

Є ознаки поганої роботи кишечника – запори або проноси.

Зв’язок кишечника з імунітетом

На шляху будь-якого мікроорганізму наш організм створює чимало бар’єрів. Основними з них є шкіра і слизові оболонки. Зокрема, досить велику поверхню займають слизові оболонки кишечника. Саме тут зосереджена велика кількість корисних мікроорганізмів, що відбивають атаки чужорідної флори.

За рахунок мікрофлори кишечника вирішуються найрізноманітніші завдання:

по-перше, це створює бар’єр, який допомагає в захисті від чужорідних бактерій;

по-друге, за рахунок частих зустрічей корисних і шкідливих мікроорганізмів тренується імунна система;

все це дає речовини, необхідні для діяльності товстого кишечника;

відбувається синтез деяких корисних вітамінів.

Але, на жаль, не всі діти можуть похвалитися хорошим станом травної системи, а значить, і місцевим імунітетом на рівні кишечника. Зокрема, проблеми можуть відзначатися в наступних випадках:

у малюків, які перебувають на штучному вигодовуванні;

при наполегливій діареї, яка важко піддається лікуванню;

при виникненні будь-яких клінічних проявів після видалення апендициту;

при стійкій харчовій алергії;

при часто повторюваних кишкових інфекціях;

при кандидозі травного тракту, особливо це стосується дітей, які проходили лікування антибіотиками;

часте висівання при посіві умовно-патогенної флори.

У всіх цих випадках має місце бути порушення балансу (як якісного, так і кількісного) корисної флори кишечника, що називають дисбактеріозом кишечника. У цих умовах порушуються захисні бар’єри кишечника і створюються сприятливі умови для розмноження патогенних мікроорганізмів.

Тому одним з моментів, як підвищити імунітет у дитини повинна стати нормалізація кишкової мікрофлори. Зробити це можна різними способами.

По-перше, потрібно скорегувати харчування дитини і зробити акцент на продуктах, які збагачені лакто-і біфідобактеріями.

По-друге, може знадобитися призначення препаратів, що містять пробіотики.

Даний підхід допоможе заселити кишечник корисними мікроорганізмами, що зміцнить імунну систему дитини.

Рух – зміцнення імунітету

Послаблюють дитячий організм не тільки хвороби, але і відсутність руху. Тому помірне фізичне навантаження здатне підвищити імунні сили організму. Як підвищити імунітет , щоб правильно організувати фізичне навантаження для дитини, щоб вона допомогла зміцнити його захисні сили і підвищити імунітет?

При організації рухової активності з метою, як підвищити імунітет можна виділити три напрямки:

гімнастика;

масаж;

дихальна гімнастика.

Гімнастика може бути рекомендована дітям, починаючи з 1 місяця. Проводиться вона за відсутності протипоказань, серед яких можна виділити наступні:

гострі гарячкові стани;

шкірні гнійні захворювання;

виражені пороки серця;

важкі форми атрофії;

гострі захворювання печінки і нирок;

туберкульоз в активній формі і ін.

За рахунок гімнастики поліпшується функція м’язів, зміцнюється опорно-руховий апарат дитини, у неї швидше розвиваються м’язи. Фізичні вправи стимулюють різні види обміну, покращують кровопостачання. Також врівноважуються всі процеси нервової системи – дитина стає спокійнішою, поліпшується його сон. Все це позитивно позначається на стані імунної системи.

Протягом першого року життя гімнастика може включати в себе як пасивні, так і активні вправи. При цьому слід враховувати наявний у малюків гіпертонус окремих м’язів на перших 3-х місяцях життя. Тому пасивні вправи (наприклад, на розведення рук в сторони, згинання ніг) можна додавати в комплекс тільки після 3-4-х місячного віку.

Масаж можна віднести до одних з видів пасивної гімнастики. Будучи потужним тактильним подразником, він позитивно впливає на дитячий організм. Під його впливом розширюються судини, поліпшується кровопостачання і відбувається активація обмінних процесів. Також масаж стимулює функції серця, дихання і травлення. Такий вплив також допомагає зміцнити захисні сили дитини.

Дихальна гімнастика

Нормальний обмін речовин в організмі залежить від багатьох факторів, в тому числі від правильного дихання. Виконання спеціальної дихальної гімнастики може стати хорошим доповненням в лікуванні багатьох захворювань, так як вона прекрасно підвищує захисні сили організму.

Займіться спортом. Якщо ви з фізичним навантаженням на «ти» – питань бути не повинно, головне підібрати правильний загальнооздоровлюючий комплекс і дотримуватися обраного графіка тренувань.

Якщо ж спортивні заняття для вас не є частиною життя – почніть з чогось простого. Наприклад, робіть вранці зарядку з відкритим вікном, знайдіть партнера і бігайте в парку хоча б хвилин 30, ходіть більше з роботи пішки (заощадите на маршрутці), по можливості піднімайтеся по сходах, не використовуючи ліфт.

Хочете більшого? Запишіться на йогу, гімнастику, підіть в басейн або на загальнозміцнюючі тренування – перевантаження в момент ослаблення імунітету ні до чого доброго не приведуть.

Спіть. Сон сприятливо впливає на нервову систему, настрій і сприяє загальному зміцненню організму. Тому він повинен бути без обмежень (будильник не рахується). І якщо час коли потрібно прокинутися, ви не можете регулювати щодня (все-таки робочий день починається о 9.00), то час, коли потрібно заснути – цілком.

Хто просить затримуватися за комп’ютером або телевізором до півночі? Ви хоч раз намагалися потім згадати те, що судорожно дивилися або читали, боячись відвести очі? Знаємо на власному досвіді, що ні. Під час сну наш організм оновлюється і відновлюється, тому дозвольте собі хоча б таку розкіш, як повноцінний сон.

Загартовування для підвищення імунітету

Для підвищення захисних сил організму загартовування застосовували з давніх часів. І сьогодні лікарі сходяться на тому, що правильно проведені загартовуючі процедури здатні зміцнити імунітет. Як підвищити імунітет, правильно загартовуючи дитину?

Спочатку потрібно сказати про те, що існує кілька видів загартовування:

повітрям;

водою;

сонячними променями.

Але для всіх них є певні правила, дотримуючись яких можна досягти потрібних результатів.

Основні правила загартовування

Систематичність.

Це має на увазі щоденне виконання процедур, що загартовують. Якщо будуть тривалі перерви в загартовуванні, то це призведе до втрати вже набутих захисних властивостей.

Поступове збільшення сили впливу.

При загартовуванні важливо поступово і плавно дозувати процедури. Захисні механізми будуть формуватися тільки в тому випадку, коли перед організмом буде ставитися постійно нове завдання.

Індивідуальний підхід.

В цьому випадку потрібно враховувати особливості фізичного розвитку дитини і його вік. Також звертають увагу на перенесені раніше захворювання.

Загартовування проводиться тільки на тлі позитивного настрою дитини.

При гарному настрої у малюка формування захисних механізмів відбувається швидше. Якщо ж не звертати уваги на цей пункт і проводити загартовування при будь-якому настрої дитини, то можна не отримати позитивного результату.

Загартовування повинне проводиться на тлі оптимального теплового стану дитини.

Тут мається на увазі, що якщо малюкові жарко, то навіть при помірному загартовуванні може статися переохолодження організму. Якщо дитина мерзне, то з боку судин відзначається захисна реакція, яка не дасть виробитися потрібним механізмам.

Під час загартовування повинні використовуватися найрізноманітніші форми і способи.

При цьому варто задіяти як ий так і загальний вплив на організм. Ефективність загартовування збільшується, якщо його поєднувати з фізичними вправами.

Загартовування повітрям

У наш час чисте повітря – це дефіцит, а те, яким ми дихаємо, може бути ворогом, а не панацеєю, як підвищити імунітет після зими. Тому якщо ви вирішили прогулятися, не варто робити це біля 4-х смугової автостради. Нічого корисного така прогулянка не принесе.

Вибирайте для променаду весняні парки, великі сквери, а ще краще – виїжджайте за місто. Там де загазованість повітря в рази нижча, легені активно збагачуються киснем, зміцнюється організм, стимулюється обмін речовин, покращується загальний стан і зміцнюється імунітет.

Не забувайте що повітря в будинку теж може бути як вашим помічником, так і противником. Обов’язково зволожуйте повітря в квартирі. На пересушені слизові легень сідають віруси і мікроби. При бажанні можна застосовувати і ефірне масло – в залежності від своїх властивостей воно може збадьорювати, заспокоювати або знімати стрес.

Прийом повітряних ванн можна назвати найм’якшим загартовуючим впливом на дитячий організм. Саме з них слід починати будь-яку системне загартовування малюка.

При загартовуванні повітрям слід враховувати не тільки його температуру, але і швидкість руху повітряних потоків. Також має значення іонізація повітря і вміст у ньому шкідливих хімічних домішок.

Найпершим етапом такого загартовування будуть незначні періоди часу при переодяганні малюка, коли він залишається без пелюшок голеньким. Поступово цей час можна збільшувати і довести його до 10-15 хвилин. При цьому оптимальною температурою для початку буде 22 градуси.

Для дітей старше 2-х років температуру повітря можна знижувати і доводити її до 14 градусів. Також збільшується і тривалість повітряних ванн – до 30 хвилин.

Важливо і те, що загартовування повітрям повинно обов’язково поєднуватися з руховою активністю малюка – можна в цей час виконати гімнастичні вправи.

Загартовування повітрям покращує більшість обмінних процесів в організмі, позитивно позначається на складі крові, покращує травлення, дає позитивні емоції і підвищує захисні сили.

Загартовування водою

У порівнянні з повітряними ваннами загартовування водою є більш інтенсивним. При цьому головним чинником є температура води.

Найкращим часом для початку такого загартовування є літо або рання осінь. При цьому протягом дня оптимально проводити такі процедури в ранкові години, відразу після пробудження малюка.

Початковим етапом загартовування водою можна назвати обтирання. Для цього використовують губку або рушник, змочені водою. Спочатку слід обтерти кінцівки дитини, одночасно здійснюючи масаж у напрямку від пальців до тулуба. Пізніше обтирають груди, живіт і спину.

Спочатку обтирають тільки якусь одну частину тіла, а решту тіла малюка прикрите. Поступово збільшують площу обтирань. Також поступово слід знижувати температуру води, яка використовується для таких процедур.

Обливання є наступним етапом загартовування водою. Його дія сильніша.

Спочатку починають з обливання ніг – змочують стопи і нижню половину гомілки. Потім переходять до обливання рук – кисті та передпліччя. І тільки потім можна приступати до обливання всього тіла. Тривалість такої процедури становить від 20 до 30 секунд.

Спочатку вода для обливання повинна бути близько 34 градусів. Пізніше її починають поступово знижувати, доводячи до 24 градусів для дітей дошкільного віку і до 14 градусів у школярів.

Окремо варто сказати про обливання стоп. Тут розташовано чимало рефлексогенних зон, які надають загальний вплив на весь організм. Зокрема, є зв’язок – при охолодженні стоп відзначається рефлекторна судинна реакція з боку дихальних шляхів. Тому обливання стоп є хорошою загартовуючою процедурою, яка допоможе зменшити захворювання носоглотки.

Душ і купання у водоймі можна назвати завершальними етапами загартовування водою. Ці різновиди загартовування вважаються ще більш ефективними.

Особливо корисно купання у відкритих водоймах, адже при цьому на дитину впливають 3 фактори – вода, повітря і сонячні промені. Найкраще вибирати водойму для купання з піщаним берегом і чистим дном. Ще більш корисні морські купання, так як до решти чинників додається сприятлива дія солоної води.

Не можна приймати душ і купати дитину в наступних випадках:

при підвищенні у нього температури тіла;

при гострих шлунково-кишкових захворюваннях;

при запаленні верхніх дихальних шляхів.

Загартовування сонячними променями

Беручись за такі процедури, що загартовують, слід пам’ятати про те, що сонячні промені є сильнодіючим засобом і користуватися ним потрібно з великою обережністю.

Починати загартовування найкраще в тіні або в хмарну погоду. Також можна перебувати на сонці рано вранці, коли сонячні промені косі і менш активно впливають на організм.

При такому способі, як підвищити імунітет – слід  дотримуватися поступовості – як в часі процедури, так і в поступовому збільшенні відкритої площі тіла.

Приймати сонячні ванни необхідно через 40 хвилин після їжі або не пізніше, ніж за 30 хвилин до прийому їжі. Також обмеженням для дітей є погода, коли температура повітря перевищує 30 градусів.

Продукти харчування для зміцнення імунітету

Правильно харчуйтеся. У цьому пункті є кілька цікавих нюансів. По-перше – ніяких дієт. Навіть дієтолог каже про те, що в монодієті немає ніякого сенсу і тим більше користі. Харчування має бути збалансованим – це головний закон для всіх, хто хоче прожити довге і здорове життя.

Не зможуть 100 грамів курячої грудки, жменька гречки і склянка  кефіру дати вам весь набір необхідних вітамінів і мікроелементів, які особливо потрібні зараз, в період весняного авітамінозу.

Навесні нашому організму для підтримки бойового духу необхідні вітаміни С, А і Е, B5, D, F і PP. Тому, будь ласка, включіть в своє меню в розумних кількостях овочі і фрукти (максимально без теплової обробки), цитрусові, нежирне м’ясо (телятину, кролика), рибу, горіхи, зелень, перепелині яйця, морепродукти, злаки (каші, цельзерновий хліб), оливкова олія, натуральні соки і молочні продукти.

Харчування можна назвати одним з головних засобів, як підвищити імунітет дитини. На жаль, раціон харчування багатьох дітей не відрізняється достатньою збалансованістю, в ньому є багато вуглеводів, жирів, відзначається нестача вітамінів і корисних мікроелементів.

Тому при зниженні імунітету у дитини слід звернути увагу на його меню. При цьому окремо варто сказати про іммунонутріенти, які надають сильну дію на імунний статус малюка. До таких іммунонутріентів можна віднести:

цинк;

залізо;

селен;

вітаміни С, Е, А;

нуклеотиди;

аргінін;

поліненасичені жирні кислоти;

пробіотики.

Присутність даних речовин в уживаних продуктах харчування є одним з важливих умов, необхідних для високого імунітету.

Тут окремо варто зупинитися на пробіотиках – живих міфкероорганізмах, які роблять позитивний вплив на мікрофлору кишечника. Отримати їх дитячий організм може як з натуральних йогуртів, кефірів, так і з деяких препаратів, зроблених на основі пробіотиків.

Можна виділити кілька видів пробіотиків:

біфідовмісні;

лактомісткі;

колівмісні;

пробіотики з родів аерококів, бацил і дріжджоподібних грибів.

Порушення мікрофлори в кишечнику здатне знижувати захисні сили організму. Тому відновлення нормальної мікрофлори за допомогою пробіотиків допоможе зміцнити імунітет.

Пробіотики можна приймати на продовженні тривалого часу, так як вони не є лікарським засобом. Їх можна використовувати у вигляді капсул, порошків, а також отримувати з різних молочних продуктів.

При цьому слід зазначити, що існують деякі продукти харчування, які допомагають кращому засвоєнню пробіотиків. Зокрема, до таких відносяться геркулес, цибулю-порей, овес і артишок.

Медикаментозні способи зміцнення імунітету

Препарати, спрямовані на те, як підвищити імунітет, називаються імуномодуляторами. При цьому варто відзначити, що дані лікарські речовини не підвищують стійкість організму, а змінюють її. Спрямованість дії імуномодуляторів багато в чому залежить від особливостей дитячого організму і його вихідної чутливості до різних несприятливих факторів.

При призначенні таких препаратів дітям потрібна велика обережність. Вдаються до них, як правило, в таких випадках:

якщо у дитини є ознаки імунодефіциту;

якщо виключені всі інші причини, які привели до даного стану;

якщо інші способи зміцнення імунітету (загартовування, корекція харчування) не дали позитивних результатів;

якщо даний препарат дозволений для вживання дітьми конкретного віку;

якщо педіатр схвалює таке лікування з метою підвищити імунні сили.

Існує велика кількість найрізноманітніших імуномодуляторів. Серед них можна виділити кілька основних груп.

Засоби бактеріального походження. До таких, наприклад, відносяться ІРС-19, лікопід, імудон. У цих препаратах містяться окремі фрагменти бактерій, які не становлять небезпеки, але вони мають виражену імуностимулюючу дію.

Інтерферони – біологічно активні речовини, які можуть блокувати розвиток інфекцій. До даної підгрупи належать альфа, бета і гамма інтерферони. Також вони поділяються на рекомбінантні і природні.

Індуктори інтерферону. Ці речовини допомагають у виробленні організмом власного інтерферону.

Рослинні засоби. Найбільш відомі препарати на основі ехінацеї. Також до імуномодуляторів рослинного походження можна віднести женьшень, елеутерокок, шипшину.

Не варто самостійно вдаватися до призначення своїй дитині будь-яких імуномодуляторів. Це питання краще довірити фахівцеві і обов’язково після всебічного дослідження малюка. А в плані зміцнення імунітету не потрібно сподіватися на цілющу пілюлю, процес підвищення захисних сил – досить складний і тривалий, що вимагає певних зусиль як з боку батьків, так і самої дитини.

Як підвищити імунінтет дорослому

Для того щоб запобігти або хоча б послабити подібні прояви необхідно зміцнити імунітет після зими. Програма оздоровлення проста: не наражати організм стресу, приділяти більшість часу сну, збалансовано харчуватися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, по можливості загартовуватися. Головне робити це систематично і комплексно.

Знайдіть свій комплекс заходів. Навряд чи ви серйозно зміцните імунітет, якщо просто будете щодня їсти лимон. Так, ефект, безумовно, буде, але якщо ви додасте до лимону прогулянки на свіжому повітрі і ранкову зарядку – ви відчуєте його набагато швидше. Візьміть за основу 3-4 прийнятних для вас способи зміцнення імунітету після зими і застосовуйте їх щодня.

Складіть програму на місяць, як підвищити імунітет. Один день або тиждень нічого не вирішують. Імунітет – тонка схема і серед доступних нам засобів немає практично жодного, який би діяв швидко. На все потрібен час.

Тому складіть для себе програму підтримки імунітету мінімум на місяць, записавши, в які дні ви будете займатися спортом, коли встанете під прохолодний душ або що буде вітамінною бомбою у вас з меню. Роздрукуйте і повісьте на видне місце.

Пам’ятайте про чарівну силу мистецтва. Як підвищити імунітет після зими можна використовуючи не тільки фізичний спосіб. Не можна забувати і про душу, адже стрес – серйозний ворог імунітету. Зняти нервову напругу після тисняви в метро або суперечки з начальством допоможе класика, пара хвилин Моцарта або Шопена – і ви вже парите над землею. Заведіть собі гарну звичку слухати класичну музику за роботою (якщо це дозволяє рід вашої діяльності) або по дорозі додому.

Заплануйте відвідування театру, опери, балету або оперети. Якщо боїтеся, що буде нудно (хоча ми точно знаємо, що це не так), не обов’язково вибирати класичну постановку. Візьміть квитки на виставу в стилі модерн. А в кіно найкраще ходити на мультики і добрі комедії, після такого сеансу ви отримаєте заряд позитиву на цілий день.

Приймайте ліки з грядки, як підвищити імунітет. Нерідко, відчувши занепад сил, ми йдемо в аптеку і купуємо звичний вітамінний комплекс. Складно сказати, що саме нам допомагає в даному випадку: ефект плацебо – купив ліки і стало краще або безпосередньо склад вітамінів.

Призначать той чи інший вітамінний комплекс краще лікар, а от приймати з метою зміцнення імунітету після зими ліки з грядки – можна і без приписів лікаря.

Купіть сухі або заморожені ягоди малини, брусниці, обліпихи, чорної смородини, покладіть в каструлю, залийте окропом (не варіть), додайте цукор за смаком і залиште на ніч настоюватися.

Також навесні можна побалувати себе відварами з трав: заварюйте і настоюйте липу, ромашку, гілочки і листочки малини, мелісу, м’яту, шипшина. Такі вітамінні напої підтримають вас протягом дня набагато краще, ніж чорний чай з пакетика або кави.

Застосовуйте всі ці прості і дієві методи, як підвищити імунітет,  регулярно і в комплексі, і проблема зміцнення імунітету після зими зламається вас хвилювати!

 Відмова від шкідливих звичок. Якщо кілька десятиліть тому паління вважалося виключно чоловічою прерогативою, то сьогодні ця згубна звичка не залежить від віку і статі. І чоловікові, і жінці сигарети не приносять нічого доброго: страждає дихальна та серцево-судинна система, пригнічується імунітет і нюх. Та й зовнішній вигляд курця не викликає захоплення.

Нітрохи не краще справи йдуть з алкоголем. Етиловий спирт руйнує імунну систему швидко і нещадно, тому люди, які схильні зловживати ним, довго не можуть позбутися від застуди, грипу та інших захворювань, які хоч і не смертельні, але доставляють чимало проблем.

Втім, медичні світила в області імунології не заперечують, що іноді червоне вино може виявитися навіть корисним, проте його доза не повинна перевищувати 50 грамів.

 Народні засоби для зміцнення імунітету

 Щоб зміцнити захисну функцію організму, не обов’язково бігти в аптеку за сучасними синтетичними імуностимуляторами – секрети народної медицини приховують набагато більше корисної інформації про те, чим можна відновити імунітет.

Ефективні та безпечні народні засоби, як підвищити імунітет до того ж в більшості випадків приємні на смак, тому від такого лікування не відмовляться навіть вибагливі малюки, не кажучи вже про дорослих ласунів. Такі способи прості у виконанні, а для їх приготування не знадобиться нічого екстраординарного – основні компоненти є на кухні в кожної господині.

Вітамінний мікс із сухофруктів

Суміш сухофруктів, меду і горіхів допоможе швидко заповнити нестачу вітамінів, підтримати організм в пік сезонної захворюваності, підвищити гемоглобін і зміцнити імунну реакцію. Мікс потрібно приймати не тільки при частих застудах, але і для їх профілактики. Щоб приготувати корисні і смачні ліки, як підвищити імунітет,  знадобиться:

200 гр. родзинок;

200 гр. кураги;

200 гр. волоських горіхів;

200 гр. чорносливу;

250 мл меду;

1 лимон.

Лимон можна брати з цедрою або попередньо очищати – кому як подобається. Цедра надає вітамінному міксу пікантну гірчинку, але якщо суміш готується для дитини, варто врахувати, що не кожному це припаде до душі.

Перекрутіть сухофрукти, лимон і горіхи через м’ясорубку, залийте рідким або попередньо розігрітим медом і добре перемішайте. Приймати таку суміш потрібно по одній десертній ложці 3 рази на день перед їжею, і імунітет стане в рази міцнішим, а хвороби будуть обходити стороною.

Фруктово-ягідна суміш

Вітаміни з власного саду ефективно усувають імунні збої, допомагають впоратися з інфекціями і мають загальнозміцнюючу дію. Для приготування фруктово-ягідного коктейлю потрібні такі інгредієнти:

500 гр. журавлини;

200 гр. товчених волоських горіхів;

3-4 середніх яблука;

100 мл води;

500 гр. цукру.

Приготувати суміш на основі ягід і фруктів можна не тільки влітку: яблука відмінно зимують в темному прохолодному місці, а свіжу журавлину можна замінити замороженою – більшість вітамінів в ній зберігається навіть при низьких температурах.

Подрібніть журавлину і волоські горіхи в ступці, а яблука разом з шкіркою натріть на дрібній тертці. Змішайте всі інгредієнти і доведіть до кипіння, після чого варіть на водяній бані ще 3-5 хвилин.

Фруктово-ягідна суміш відмінно зберігається в холодильнику, тому готувати її можна з запасом. Щоб підвищити імунітет і забути про нескінченну низку застуд, вживайте солодке зілля по 1 столовій ложці 2 рази в день.

 Скориставшись цими порадами, як підвищити імунітет, можна не тільки зміцнити імунну систему, а й позбутися від поганого самопочуття і нездужання, відновити життєвий тонус і працездатність, заповнити енергетичні ресурси і змінити своє життя на краще.

Якщо вчасно подбати про здоров’я, неприємні захворювання не зможуть відвернути Вашу увагу, а простудні симптоми не зіпсують настрій.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *