Home / Діти / Таблиця ваги і росту немовляти та дорослого

Таблиця ваги і росту немовляти та дорослого

Малюк народився, і зраділі родичі збуджено обговорюють, чи відповідає нормам вага дитини і його зріст. Нормальними показниками вважаються вага новонародженого від 2 600 до 4 000 грам і зріст в межах 45-56 сантиметрів. Таблиця ваги і росту, як правильно обчислювати дані показники для діток та дорослих піде мова далі.

Таблиця ваги і росту немовляти

Таблиця ваги і росту  немовляти та дорослого

Лікарі оцінюють не тільки ці цифри, для них важливіше співвідношення цих параметрів, яке визначається так званим індексом Кетле.

Для цього вагу дитини при народженні потрібно розділити на його зріст, отримане число і буде шуканим значенням. Наприклад, якщо масу малятка 3 500 грам розділити на ріст дитини 52 сантиметри, то індекс Кетле рівне 66, а його допустимі значення знаходяться в межах 60-70. Однак це справедливо лише для народжених у встановлений термін, для недоношених діток показники будуть іншими. Втім нижче в статті ми розглянемо всі аспекти, які  впливають на співвідношення зросту і ваги дитинки на кожному етапі його розвитку. А так само за допомогою спеціальної таблиці ви зможете швидко визначити чи знаходиться зріст і вага вашої дитини в нормі або є відхилення.

Таблиця ваги і росту дитинки до року

У перші дні після появи на світ малятко втрачає у вазі до 8% від початкової маси тіла. Досвідчені мами знають, що лякатися цього не варто – днів через 8-10 вага дитини відновиться, і він почне одужувати. Протягом першого року життя вага і зріст дитинки вимірюються щомісяця, адже по ним лікар зможе визначити, наскільки правильно харчується і розвивається малюк.

У першому півріччі середній показник збільшення у вазі становить 700-750 грам, потім він трохи знижується – щомісяця дитина набирає 550-350 грам. Це, в першу чергу, пов’язано з руховою активністю крихти, яка зростає після шести місяців. За перший рік життя вага дитини збільшується приблизно в три рази і становить від 8,5 до 12 кілограм. Росте малюк теж впевненими темпами, ріст дитини до першого дня народження збільшується приблизно на 25 позицій, до 71,2-79,7 сантиметрів.

Динаміка збільшення зросту і ваги може бути різна, так як залежить від багатьох факторів. Недостатнє збільшення маси може мати місце:

– При тривалій діареї;

– Після інфекційних захворювань або навіть банальної застуди;

– При наявності алергічних реакцій;

– Недостатнє харчування – знижена секреція маминого молочка може послужити причиною переведення малюка на змішане або штучне вигодовування.

Однак точну причину того, що вага дитини не збільшується, може визначити тільки лікар після обстеження. Він же і дасть необхідні рекомендації.

Таблиця ваги і росту дитинки дошкільного віку

Продовжувати спостереження за показниками ваги і росту малюків слід і після року. Зробити це тепер значно легше і в домашніх умовах – ріст дитини легко виміряти за допомогою спеціального паперового ростоміра з сантиметровими поділками, який просто наклеюється на рівну стінку. Малюка слід роззути, допомогти йому максимально випрямитися – лопатки, п’яти і сідниці повинні торкатися до стінки. Під прямим кутом до зростоміру прикладається звичайна лінійка, і мама фіксує зростання дитини. Його відповідність середніх показників в зазначеному віці можна перевірити за спеціальною таблицею, опис якої подано нижче. Вага дитини вимірюється за допомогою електронних ваг, в центр яких непосидюче чадо можна поставити або посадити. Проводити процедуру краще натщесерце і після походу в туалет, таким чином результат буде більш точним.

З третього року життя малюк додає у вазі в середньому два кілограми на рік, і до семи років його маса, в порівнянні з першим роком життя, подвоюється. Щоб дізнатися, чи відповідає вага дитини нормі, її можна порахувати за простою формулою. Для цього до маси тіла малюка в один рік потрібно додати його подвоєний вік зараз: A + 2B, де А – маса тіла в рік, B – вік, 2 – середній доданок.

Якщо непосида в свій перший день народження важив 9 кг, а зараз йому 6 років, то: 9 + 2×6 = 21 кг, тобто, в нормі він повинен важити 21 кілограм.

Подібна ж формула допомагає визначити, чи відповідає зріст дитини віковим показниками: D + 5E, де D – зростання однорічного малюка, E – вік, 5 – щорічне збільшення зростання. Наприклад, п’ятирічний хлопчик, зростання якого в рік становить 75 см, зараз повинен на ростомірі показати 75 + 5×5 = 100 сантиметрів. Батьки повинні знати, що їх чадо підростає не рівномірно. Фахівці відзначають існування трьох періодів “витягування”, два з яких припадають на дошкільний вік – перший рік життя, коли надбавка в зростанні складає 25 сантиметрів, і вік 5-7 років, коли зростання дитини збільшується на 8-10 сантиметрів.

У періоди інтенсивного витягування малюк вимагає батьківської підтримки і уваги. Він стає незграбним, насилу пристосовуючись до умов, що змінилися параметрам і нових відчуттів. На цьому етапі, якщо зростання дитини не дотягує до середніх показників, мама може допомогти йому спеціальною дієтою, а тато запропонувати освоїти шведську стінку і поперечину. Продуктами, що стимулюють утворення гормону росту, є:

– Яйця;

– Творjг;

– М’ясо (нежирне);

– Морквина;

– Зелень;

– Рибні страви;

– Молочні продукти;

– Вершкове масло;

– Печінка.

А ось солодощі краще обмежити, глюкоза не сприяє збільшенню зайвих сантиметрів. Вага дитини також повинна знаходитися під постійним контролем. Якщо розбіжності з середніми віковими показниками перевищують 20-25% в ту або іншу сторону, мамі слід порадитися з педіатром. Можливо, винні похибки в харчуванні, а може бути, що буде потрібна порада ендокринолога.

Таблиця ваги і росту дітей шкільного віку

На шкільні роки припадають найбільш значущі зміни ваги та зросту дитини. Бурхливий і нерівномірний розвиток, інтенсивний ріст, вдосконалення м’язового апарату знаходять відображення в показниках фізичного розвитку діток.

 З одинадцяти до шістнадцяти років – період стрибка зростання, проте у деяких він може спостерігатися з 13 до 15 років, а інші починають бурхливо рости в 13-14 років. У цей період вага дитини може не відповідати зросту, так як іноді м’язи не встигають набрати потрібну масу. Підліткова незграбність і нескладність – стан цілком нормальний і не потребує коригування або спеціальних дієт.

Батькам слід знати, що на ріст дитини в шкільному віці впливають багато чинників:

– Повноцінне харчування – достатнє і якісне;

– Правильний режим праці і відпочинку;

– Заняття спортом;

– Спадковість;

– Навколишнє середовище.

Вага дитини в підлітковому віці може відповідати нормальним показникам і навіть бути трохи нижчою, а діти соромляться зайвої повноти. У чому причина? Добре розвинені м’язи важать вчетверо більше, ніж жир. Тому дитина, що не займається спортом і має недостатньо розвинену м’язову масу, буде виглядати товстуном. В даному випадку відмінними помічниками здатні стати регулярні фізичні навантаження і коригування харчування.

Корисна і потрібна таблиця ваги і росту

Батьки дітей від 0 до 17 років з легкістю можуть визначити відповідність, які пропонує таблиця ваги  і власних чад за допомогою спеціальної таблиці. У верхньому рядку розташовані цифри від 1 до 8, які позначають своєрідну оцінку показників фізичного розвитку, а процентні величини уточнюють відхилення від середніх показників. Світло зеленим кольором виділені стовпці з нормальними параметрами, білим – ті, які звертають увагу батьків на можливе наростання проблем.

Таблиця ваги і росту  немовляти та дорослого 1

Таблиця ваги і росту дитинки – співвідношення

Якщо показники ваги і зросту дитинки знаходяться в стовпчику, пофарбованому в коричневий колір, батькам варто задуматися – чи не час порадитися з лікарем. Можливо, є якісь відхилення у розвитку дитини, і слід вжити відповідних заходів.

Таблиця ваги і росту – співвідношення норми ваги

Кількість інформації настільки велика, що все неможливо вивчити і запам’ятати навіть за все своє життя,. Саме таким знанням є – ідеальне співвідношення зросту і ваги людини. Слід знати оптимальну масу тіла при певному зростанні. І при необхідності боротися з надлишком або недоліком ваги.

Таблиця ваги і росту – найбільш правильне ставлення зросту і ваги

Щоб дізнатися і правильно розрахувати свою ідеальну вагу і зріст необхідно провести деякі вимірювання, тільки співвідношення зросту і ваги у підлітків відрізняється від дорослих людей і це необхідно враховувати при розрахунках. Перш за все необхідно виміряти обхвати деяких частин тіла, а саме грудей, таза, талії, зап’ястя і гомілки, а потім порівняти і оцінити отримані результати.

При ідеальному тілі спостерігаються такі параметри:

Об’єм грудей і стегон повинні бути однаковими, або відрізнятися не більше ніж на 2-3 см.

Обсяг гомілки повинен складати третину від об’єму стегон, навіть тоді, коли стегна і груди мають відмінні показники.

Об’єм зап’ястя, помножений на 6,5 повинен дорівнювати обхвату грудей.

Об’єм передпліччя повинен становити 29% від об’єму грудної клітини.

Метод, заснований на вимірах свого тіла, розробив і оптимізував під дівчат Джон Маккаллум. Крім обхватів, у ідеального тіла повинен бути визначений об’єм жирового прошарку. Для дівчат – це 12-20% від усієї маси тіла, нормальна вага чоловіків, а відповідно і об’єм жиру трохи інший. При більшій вазі у сильної половини людства більш низький вміст жиру.

Красиве тіло для дівчат має ще один критерій оцінки. Це співвідношення обхвату стегон, талії та грудей. Якщо стегна і груди рівні, а талія менша на 25 см, то фігура вважається еталоном краси. Якщо об’єм грудей менший, ніж стегна, то фігура зветься «грушоподібна».

Таблиця ваги і росту. Як співвідносяться зріст і вага

Як не дивно, але ходить думка, що немає ідеального поєднання зростання і ваги. Співвідношення ваги і зросту у дівчат відрізняється від чоловіків і дітей, але існують також усереднені дані, які містить таблиця ваги і росту.

Для будь-якої категорії населення розрізняють наступні типи статури:

Ектоморф. Худорляву статуру, низький відсоток жирового прошарку.

Мезоморф. Масивні люди з великими кістками і досить розвиненими м’язами.

Ендоморф. Для такої статури характерні округлі форми, маленький зріст, маленька голова.

Звідси і випливають норми, які пропонує таблиця ваги  і росту  дітей і дорослих. Мамам буде корисно знати, що діти ростуть досить швидко і для них є свої норми, в яких детально прописані зріст і вага дитини – це таблиця ваги і росту  по відношенню до віку і інше.

Таблиця ваги і росту  показує які показники будуть ідеальними для певної висоти або маси. Слід зауважити, що в даній схемі представлені усереднені значення.

Таблиця ваги і росту  немовляти та дорослого 2

Ідеальний зріст для дівчини не можна визначити однозначно, чого не сказати про вагу. Її можна самостійно контролювати і це досить нескладно.

Основні правила здорового тіла, гарної зовнішності і гарного настрою:

Тренування тримають тіло в тонусі. Один з найефективніших тренажерів – велотренажер. Можна займатися як в домашніх умовах, так і в спортзалі, де надається вибір вправ і тренажерів.

Їжа часто стає першим ворогом в боротьбі із надлишковвою вагою. Краще їсти часто, але маленькими порціями, ніж багато і за один присід.

Чим більше рідини потрапляє в організм, тим краще. У список рідин не входить алкоголь – він не приносить користі.

Нервові зриви грають не останню роль в коливаннях ваги. Щоб зріст і вага стали в норму, припиніть нервувати.

Вага не змінюється миттєво. Щоб не засмучуватися через дрібниці не потрібно весь час ставати на ваги.

Фрукти і ягоди – наші кращі друзі в боротьбі з калоріями.

М’язи повинні працювати. Піднімання гантелей – найлегша і проста вправа, яку можна виконати в домашніх умовах.

Плавання і водичка в цілому приносять величезну користь організму. Чим більше в житті водних процедур, тим краще.

Свіже повітря покращує кровообіг, а разом з ним і обмінні процеси в організмі. Це веде до зменшення ваги. Прогулянки корисні й необхідні.

Зі списку вживаних продуктів слід викреслити газовані напої. А ось вмиватися можна мінеральною водичкою – вона благотворно впливає на шкіру.

Щоб легко боротися із надлишковою вагою в першу чергу потрібно полюбити своє тіло.

Під час прийому їжі не слід ні на що відволікатися – це погіршує засвоєння продуктів.

Овочі, як і фрукти, необхідні бути присутніми у раціоні кожної людини.

Щоб зменшити талію можна крутити обруч. Він дуже добре розбиває жировий прошарок і не дає утворюватися новим відкладенням.

Таблиця ваги і росту. Що робити, якщо показники не ідеальні

Не варто зайвий раз переживати, що ваші показники відмінні від тих, що показує таблиця ваги. Зростання, вага для кожного свої. Головне – робота над собою і любов до свого тіла.

Не потрібно ховати себе вдома, якою би вага не була, не потрібно вбивати в собі позитивні риси: любов до життя, впевненість, енергійність, привітність. Навколишні будуть любити вас не за зовнішність, а за душу.

Кожна дівчина по-своєму красива, чарівна і мила, в кожній є родзинка, її особиста особливість і неодмінно кожна знайде свою другу половинку, незважаючи на зріст і вагу. Таблиця ваги і росту, їх співвідношень не завадить особистому щастю.

Категорично забороняється:

Нічого не їсти і морити себе голодом.

Вживати лікарські засоби для схуднення.

Нервувати, плакати, впадати в депресію.

Негативно ставитися до себе і своєї зовнішності.

Вітається:

Повноцінні і розумні дієти.

Активний спорт.

Свіжі овочі, фрукти, соки.

Гарний настрій.

Трохи солодкого для сили волі.

Щоб контролювати вагу по таблиці, головне знайти потрібну. Таблиця ваги і росту дітей буде недоречною і зможе навіть нашкодити. Спосіб схуднення потрібно вибирати індивідуально і не прислухатися ні до кого, крім своїх власних бажань і переваг.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *