Home / Діти / Дитяче харчування / Організація харчування дітей

Організація харчування дітей

Організація харчування дітей – означає, перш за все, баланс між продуктами на дитячому столі. Важливу роль відіграє різноманітність і високу якість продуктів, а також ваше терпіння і організованість в цьому питанні.

Організація харчування дітей шкільного віку

Організація харчування дітей

Годувати школяра потрібно з урахуванням того, що він перекушує в шкільній їдальні. У шкільній кухні передбачена розрахована дієтологами порція, яка повинна дати організму енергію на кілька годин занять до обіду після повернення додому.

Зрозуміло, це дуже невелика кількість їжі, кулінарні властивості якої залишають бажати кращого. Вам просто пощастило, якщо ваше чадо згідне харчуватися в їдальні і в вашій школі ви можете розраховувати якщо не на смачний, то хоча б на якісний полуденок і склянку молочка. Якщо їдальня не задовольняє потреб молодого організму, то особливого значення набуває домашній сніданок і обід після занять.

Варіанти сніданку:

салат з відварних овочів (можна з м’ясом);

салат зі свіжих овочів;

вівсяна або гречана каша;

курятина або яловичина, філе риби;

варене в мішечок або круте яйце;

твердий або плавлений сир;

сир з родзинками, курагою або медом.

Один-два пункти зі списку складуть дуже хороший перший прийом їжі – наситять і не обтяжать шлунок. На перекус з собою можна давати традиційний бутерброд (без кетчупу або майонезу, краще з вершковим маслом) і фрукт (банан, яблуко).

Організація харчування дітей вдома в обід після занять:

перша страва – гарячий суп або бульйон з м’ясом;

овочевий гарнір або каша;

порція м’ясного (курятина, яловичина, кролятина, риба або печінка);

салат зі свіжих овочів.

Вживання рафінованих сортів хліба слід тримати під контролем, краще подавати хліб з висівками, пшенично-житній, максимум 150 г в день.

На вечерю краще залишити легкі страви:

молочні супи, кисіль, сир, склянку кефіру або молочка з медом і трохи фруктів.

Щоб організувати різноманітне і корисне меню, радимо освоїти 10-15 рецептів для здорового харчування дітей, обов’язково декілька видів супів, варених гарнірів з овочів (пюре, рагу, вінегрет), каші, страв з м’яса і риби (парові котлети, біфштекс, гуляш), молочного (запіканки, молочні супи, пудинги). Маючи в арсеналі таку кількість страв, ви завжди зможете добре нагодувати свого школяра.

Організація харчування дітей – чим не можна годувати школяра

Організація харчування дітей здорового відрізняється від звичайного харчування. Годувати малюка дорослою їжею небажано, так як його травна система дуже ніжна і погано переносить навантаження. Дитячі рецепти дорослому можуть нагадати дієтичне харчування, проте навіть здоровій дитині не можна пропонувати до столу наступне:

копченості, рибу пряного посолу, мариноване м’ясо (до 10 років);

консервовані овочі з оцтовим маринадом;

гострі спеції, гіркий перець;

внутрішній жир;

в’ялене м’ясо і рибу (ковбаси, балик, суджук);

томатні підливи і соуси з великою кількістю прянощів, часнику;

кетчуп;

страви у фритюрі, сильно засмажені продукти;

їжу швидкого приготування (розчинні супи, бульйон з концентрату, швидка локшина).

Деякі продукти зі списку можуть викликати нетравлення і розлад шлунка з першого разу, інші виключаються через те, що звичка до такого харчування псує смак і відбиває апетит на корисні продукти. Всім відомо, що, спробувавши, наприклад, чіпси, малюк вже не хоче їсти відварну картоплю або молочну кашу. Уникайте частувань із занадто яскравим смаком, особливо якщо в складі є такі добавки, як глутамінат натрію (підсилювач смаку), що викликає бажання постійно перекушувати чимось смачненьким, солоним або гострим. Надлишок солодкого теж шкідливий: шоколадні батончики, пастилки, зефір, тістечка і цукерки псують не тільки зубки, але і смак. Організація харчування дітей – виховує правильний смак, як одне з важливих завдань батьків, які дбають про здоров’я свого малюка.

Організація харчування дітей – принципи здорового харчування

Організація харчування дітей шкільного віку передбачає меню за допомогою такого інструменту, як піраміда харчування. Це схема із зображенням груп продуктів, причому для кожної групи надається певна кількість за масою продуктів. Так, за основу харчування беруться три групи в рівних пропорціях:

Злаки, овочі і молочні продукти. До перших відносимо хліб, випічку, крупи, макарони та вироби з тіста (оладки, млинці), до других – всі доступні овочі, салатна зелень, бобові, до третіх – незбиране молочко і кисломолочні (йогурт, кисле молочко, кефір).

Фруктова група менше овочева, однак для зростаючого дитячого організму вона дуже важлива. Робіть ставку на сезонні місцеві фрукти і ягоди, лише іноді купуючи екзотичні і цитрусові. Всі діти люблять фрукти в свіжому вигляді, користуйтеся цим, щоб задовольнити їх тягу до солодкого, а для різноманітності поповнюйте раціон малюка фруктовими пюре, морсами з ягід, тушкованими яблуками і грушами, сухофруктами.

М’ясна група представлена в набагато меншому секторі. Не рекомендується включати в постійний раціон м’ясні та рибні консерви, ковбаси, сосиски, паштети фабричного приготування і страви з напівфабрикатів. Віддавайте перевагу рубаному і цілісному свіжому м’ясу, нежирній рибі, а копченості дозволяйте тільки за святковим столом в дуже обмежених кількостях (не більш 100 г за раз).

Страви з яєць теж обмежте – не більше 5 курячих або 12 перепелиних в тиждень. Піраміду здорового харчування для дітей складаємо по принципу багатоманітності та поміркованості. Особисті уподобання дитини також відіграють важливу роль.

Якщо ваш малюк ненавидить якийсь продукт, не карайте і не змушуйте, а дізнайтеся, чи можна його замінити. Благо, що незамінних продуктів в раціоні нашої смуги немає, завжди можна підібрати не менш корисний, але смачний і улюблений.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *