Home / Кулінаріні рецепти / Консервація / Рецепт аджика традиційна – секрети і тонкощі

Рецепт аджика традиційна – секрети і тонкощі

Якщо говорити про те, які заготовки найчастіше роблять влітку, то не можна не сказати про аджику – унікальну гостру приправу, основними інгредієнтами якої є перець і часник. Вона надає стравам дивовижні смакові відтінки і прекрасно стимулює апетит. З давніх-давен особливою популярністю гостра приправа користується в національних кухнях південних народів. Полюбили її не тільки за смакові якості, а й за корисні властивості. Вживаючи аджику в помірних кількостях, ви зможете зміцнити здоров’я і урізноманітнити смак улюблених страв. Пропонуємо в цій статті рецепт аджика традиційна.

Рецепт аджика – корисні властивості

Рецепт аджика традиційна - секрети і тонкощі

Аджика нормалізує травлення, підвищує апетит, покращує секрецію шлункового соку і обмін речовин. У складі гострої приправи об’єдналися часник, гострий перець, кріп та інші пряні трави, які в сукупності надають позитивний ефект на організм людини.

У гіркому перці містяться особливі речовини, які легко знищують хвороботворні бактерії, здатні викликати харчові отруєння. Часник також приносить неоціненну користь. Відомо, що в ньому міститься величезна кількість летючих речовин і фітонцидів, які вбивають небезпечні хвороботворні мікроорганізми, в тому числі туберкульозну і дифтерійну палички.

Аджику рекомендується вживати регулярно з метою профілактики респіраторних хвороб, в тому числі вірусного характеру. Цей продукт дозволить посилити захисні властивості організму і зміцнити імунітет. Гостра аджика тонізує судини, підвищує енергетичну активність людини і діє як природний афродизіак.

Варто звернути увагу на те, що не рекомендується вживати аджику маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, а також людям, у яких є проблеми з травленням (гастрити, виразки). Гостра приправа не підходить усім, хто страждає захворюваннями печінки і нирок.

Рецепт аджика – секрети і тонкощі

Рецепт аджика  готується з червоного і зеленого гіркого перцю. Найгострішою вважається свіжоприготована червона аджика. Її подають до запеченого чи смаженого м’яса, птиці, а також додають в овочеві страви, рис і супи.

Зелена аджика трохи м’якша. Її прийнято додавати в тушковане м’ясо, птицю, рибу, а також в овочеві рагу і соуси. Вона добре поєднується з баклажанною і кабачковою ікрою.

Нерідко аджику використовують для змазування птиці перед запіканням. В результаті виходить рум’яна і ароматна кірочка.

У магазинах зустрічається два види аджики: суха суміш з сушеного перцю, часнику і прянощів і свіжа приправа у вигляді соусу. Суху аджику додають в маринади для риби і курки, в супи і тушковане м’ясо. Вона надає стравам пікантну гостроту і приємний смак.

Приготувати в домашніх умовах ароматну приправу не складе труднощів. Особливо якщо вам будуть відомі головні секрети її приготування.

Рецепт аджика. Секрет №1: основа аджики

Справжній рецепт аджика, що складається з трьох інгредієнтів: свіжий червоний перець, часник і сіль.

Часник для приготування вибирайте пекучий, з фіолетовим відтінком. А сіль для аджики підходить велика, навіть морська. Головне, щоб в ній не містилися різні добавки.

Рецепт аджика. Секрет №2: додаткові інгредієнти

Аромат і смак аджики залежать від пропорцій доданих до неї прянощів і спецій. Гостра приправа добре поєднується з базиліком, чабером, кропом, лавровим листом, майораном, коріандром і імеретинським шафраном. Також можна додати уцхо-сунелі (блакитний пажитник).

Щоб пом’якшити гостроту приправи, в аджику додають яблука і томати.

Рецепт аджика. Секрет №3: подрібнення

Рецепт аджика  – потрібно подрібнювати всі інгредієнти до пастоподібного стану. Використовуйте для цих цілей блендер, м’ясорубку або ступку.

Коли будете чистити перець, прибирайте все насіння, інакше приправа вийде надто гострою.

Рецепт аджика. Секрет №4: обсмажування

Щоб отримати більш насичений аромат аджики, необхідно злегка прожарити на сковороді насіння прянощів та спецій. Класти їх краще на теплу поверхню і нагрівати поступово. Так вони виділять ефірні олії і додадуть страві яскравий аромат. Як тільки відчуєте приємний насичений запах, відразу знімайте прянощі з плити. Після того як вони охолонуть, перемеліть їх в кавомолці або в ступці, але не в пил. Потім відразу додавайте в суміш перець і часник.

Рецепт аджика. Секрет №5: що додати для в’язкості

Рецепт аджика, яка приготована у вигляді соусу, придбає в’язку консистенцію, якщо в неї додати уцхо-сунелі (блакитний пажитник).

Рецепт аджика. Секрет №6: підсушити перці

Для того щоб в аджиці не утворилося багато зайвої вологи, перець перед приготуванням рекомендується злегка підв’ялити. Для цього його на деко сушать протягом 2 днів.

Рецепт аджика. Секрет №7: більше солі

Незважаючи на те що перець і сухе насіння мають фітонцидні властивості, сіль допомагає зберегти продукт якомога довше і не дає йому скиснути. Саме тому аджику слід гарненько солити.

Рецепт аджика абхазька

Існує версія, що аджику придумали саме в Абхазії, тому ділимося їх рецептом приготування смачного соусу.

Складові:

Перець гострий 30 середніх шт.

Часник 1,5 головки

Сіль 1,5 столових ложеч

Зіра 2 столових ложечки

Насіння коріандру 4 столові ложечки

Насіння кропу 1 столова ложечка

Уцхо-сунелі 2 столові ложечки

Рецепт аджика – спосіб приготування

Очистіть перець від хвостиків і насіння. Розріжте на великі частини. Підготуйте часник.

Все закладіть в блендер або м’ясорубку і подрібніть до пастоподібної маси.

Поставте на плиту суху сковороду, доведіть її до теплого стану і покладіть в неї спочатку насіння коріандру, потім додайте зіру. Слідкуйте за тим, щоб вони не пригоріли, постійно помішуйте. Як тільки з’явиться приємний насичений аромат, зніміть з плити і пересипте в іншу ємність.

Після охолодження насіння кропу і уцхо-сунелі перемеліть в кавомолці (10-15 секунд) або в ступці. Отриману суміш пересипте в подрібнений перець і часник, посоліть і ретельно перемішайте.

Свіжа аджика буде протягом декількох днів особливо гострою, але не лякайтеся, потім вона стане трохи м’якшою. Приправляйте гострою аджикою улюблені страви. Смачного!


Check Also

Новорічне меню на 2021 рік. Корисна підбірка страв

Хочете застілля на Новий рік придумувати в останній момент? Чому не можна заздалегідь продумати і …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *