Home / Твоя краса / Тіло / Вага дитини – набір по місяцях, таблиця норми

Вага дитини – набір по місяцях, таблиця норми

Народження нового життя завжди ознаменовано щастям, безмежною радістю, любов’ю і, звичайно, вервечкою турбот. Досвідчені мами знають, що дитина до свого першого дня народження повинна набрати певну вагу. Це зовсім не примха лікарів – постійний набір ваги пов’язаний з нормальним розвитком і формуванням імунітету дитини. Ви не замислювалися, чому щомісяця ми водимо дітей до педіатра, який вимірює їх зріст і вагу? Все дуже просто: за допомогою цих показників лікар зможе визначити стан дитини. Про те, як повинна набиратись вага дитини  по місяцях, ми розповімо вам в нашій статті, а таблиця зможе наочно продемонструвати ці показники.

Вага дитини – таблиця норми

Вага дитини - набір по місяцях, таблиця норми

Відразу після появи дитини на світ неонатолог зважує його і вимірює зростання. У першу добу свого життя малюк втрачає приблизно 10% від маси тіла. Це пов’язано з позбавленням від зайвої рідини, а також з адаптацією до нових життєвих умов.

Незважаючи на таку стрімку втрату ваги, новонароджений швидко її компенсує за рахунок вживання материнського молока або спеціальних сумішей. У перший місяць життя в нормі вага дитини  повинна збільшитися на 600 г. Саме в цей адаптаційний період починає активно формуватися імунітет, дитина пристосовується до навколишніх умов, і її життєдіяльність вже не обмежена материнською утробою.

Для того щоб ваш малюк набрав потрібну кількість додаткових грамів, він повинен їсти не менше 8 разів на добу, а також добре спати. Багато мам не можуть точно визначити, скільки молока або суміші малюк споживає за один прийом. У середньому ця кількість становить 60 г грудного молока. Визначитися з кількістю споживаної суміші ні в однієї мами не складе труднощів.

Якщо ви годуєте свого немовляти виключно материнським молоком, тоді без дитячих ваг в побуті вам просто не обійтися. Ви повинні розуміти, ситий ваш малюк. Про це буде свідчити набір ваги. Для того щоб ваш малюк набрав потрібну кількість додаткових грамів

У віці до півроку малюк повинен набирати щомісяця в середньому по 700 г. Цей показник може відрізнятися зважаючи на різні фактори впливу: зростання малюка, харчування, рухову активність, сон.

Щоб мами могли орієнтуватися і правильно розрахувати нормальну надбавку у вазі свого чада, вони повинні знати, що приблизно до п’ятимісячного віку вага дитини  повинна в два рази перевищувати його вагову категорію при виписці з пологового будинку. По досягненні шести місяців багато дітей починають повзати, тому і вагу вони будуть набирати не так інтенсивно. До дев’яти місяців щомісячна надбавка до маси тіла повинна становити не менше 500 г. А надалі, до одного року, щомісячна надбавка ваги буде ще меншою – в середньому 350-400 г.

Щоб вам легше було запам’ятати, якою повинна бути вага дитини  по місяцях до року, вивчіть таблицю і збережіть її в якості настільного посібника.

Вага дитини – відхилення в наборі

За словами лікуючих фахівців, набір ваги в перший місяць життя крихітки повинен бути повноцінним і відповідати нормі. Багато мам стикаються з проблемою, коли їхній первісток не набирає щомісяця масу тіла в потрібній кількості. Необов’язково недостатній набір маси тіла буде свідчити про наявність патології. Не забувайте, що всі діти різні.

Якщо ви годуєте дитину материнським молоком, але не можете визначити розмір одноразової порції, не зневіряйтеся. Коли ваш малюк буде голодний і постійно недоїдати, він стане вередувати, на обличчя будуть всі ознаки малорухливості і млявості. Також визначити, сите ваше немовля, ви можете за кількістю зіпсованих підгузників або мокрих пелюшок. Якщо у малюка спостерігається сечовипускання не рідше за 8 разів на добу, то він однозначно ситий.

На збільшення маси тіла впливають і перенесені захворювання. Необов’язково немовля повинен перенести важку недугу, достатньо звичайної застуди, щоб апетит знизився. Не переживайте, після одужання ваша дитина набере потрібну для його віку вагу.

Лікуючі фахівці також вважають, що проблема недостатнього набору маси тіла може бути пов’язана з наявністю вроджених вад та лікуючі фахівці також вважають, що проблема недостатнього набору маси тіла може бути пов’язана з наявністю вроджених вад. Якщо занадто інтенсивно набирається вага дитини , то це теж не дуже добре. В окремих випадках завищені показники можуть говорити про розвиток патології органів серцево-судинної системи.

Вкрай рідко в практиці зустрічаються випадки, коли недобір маси тіла обумовлений генетичною схильністю або розвитком патології спадкового типу. До таких недуг відносять:

галактоземію;

муковісцидоз;

синдром адреногенітального типу.

Вага дитини. Як визначити, коли малюк погано набирає вагу і що робити?

Якщо ви хочете постійно контролювати масу тіла своєї крихітки, тоді придбайте дитячі ваги. Зважування краще проводити раз на тиждень. Частіше робити це необов’язково, оскільки показники можуть постійно змінюватися навіть протягом одного дня.

Якщо у вас все-таки з’явилися які-небудь побоювання або недобір маси тіла у крихти супроводжується низкою супутніх симптомів, вам належить виконати наступні дії:

Зверніть увагу на показники зростання. Як правило, ріст і маса тіла мають бути пропорційними. Якщо і зростання малюка не відповідає нормі, то приводів для занепокоєння немає, він абсолютно здоровий.

Проведіть всебічний аналіз: згадайте, чи не переносило немовля які-небудь захворювання, чи не приймало фармакологічні препарати. Це все впливає на тенденцію набору маси тіла.

Якщо ви помічаєте інші симптоми, зокрема, зниження рухової активності, підвищення температурного порога, блювоту, пронос, то це може свідчити про розвиток патології вірусного або інфекційного типу. У такому випадку негайно зверніться до лікуючого фахівця.

Зверніть увагу на те, як ви годуєте дитину грудним молоком, чи правильно його зціджуєте. Не забувайте, що малюк повинен обов’язково отримувати і так зване заднє молоко, яке збагачене потрібними жирами і вітамінами. В іншому випадку він буде пити тільки материнське молоко, яке за консистенцією нагадує водичку.

Якщо у вас є підозри, що грудне молоко не дуже жирне, скорегуйте свій раціон, введіть у нього тільки корисні овочі, фрукти і кисломолочні продукти.

Не забувайте, що кожен організм індивідуальний, і ваш малюк не виняток. Якщо недобір ваги відповідно до загальновизнаних норм – єдина хвилююча вас проблема, тоді впадати в паніку не варто. Будьте впевнені, ваш малюк абсолютно здоровий і щасливий. Якщо все-таки у малюка проявляються інші симптоми, негайно покажіть його педіатру. Саме в перший рік життя необхідно закласти правильні і міцні цеглинки у фундамент дитячого організму.


Check Also

Привітання з днем Святого Миколая. Корисна підбірка

Святого Миколая люблять всі діти і чекають його не менш Санта Клауса. Саме він є …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *