Home / Діти / Алергія лікування при годуванні грудному у мами

Алергія лікування при годуванні грудному у мами

Алергією називають постійну реакцію організму на речовини, вплив якого на організм вважається шкідливим. Організм, захищаючись від впливу алергенів, застосовує коли алергія лікування при годуванні всі можливі методи.

Алергія лікування при годуванні після пологів у матері

Алергія лікування при годуванні грудному у мами

Основна симптоматика проявів алергії може бути як загальною, так і місцевою.

До місцевих проявів алергії відносять: алергічний риніт

алергічний кон’юнктивіт

бронхіальний спазм;

алергічний отит;

алергічний дерматит, кропив’янку, екзему.

Загальним симптомом вважається комплекс місцевих. Явний прояв алергії – це висипання на животі, руках у матері, яка годує грудьми. Цю реакцію можуть також викликати хвороби печінки, неправильний підбір меню, хімічні алергени.

Основними симптомами прийнято вважати:

Висипання і пухирі на різних ділянках тіла;

Сильний свербіж, відчуття печіння уражених ділянок шкіри;

Збільшена нервозність, перезбудження, порушення сну через регулярне свербіння і бажання розчісувати шкіру.

Виділяють дві форми кропив’янки:

Гостру, яка вважається оперативною відповіддю на контакт з алергеном або його попаданням в організм. Триває від пари годин до пари доби.

Хронічну, що виникає з певною періодичністю, що характеризується такими симптомами, як багаторазові висипання, свербіж, відчуття печіння. Вилікувати це захворювання досить складно, адже виключивши один алерген, алергія може зникнути, а потім через деякий час проявиться знову вже на іншу речовину.

Алергія лікування при годуванні після пологів доставляє багато незручностей молодим мамам. Їх хвилювання пов’язані не тільки зі своїм здоров’ям, а й зі станом новонародженого. Але в багатьох випадках ці побоювання безпідставні. Дитині не передаються алергічні реакції з причини грудного годування.

Грудне годування вважається одним з дуже важливих аспектів розвитку новонародженого. З молока матері дитина отримує потрібні мікроелементи, які потрібні йому для хорошого розвитку. Але, після пологів, материнський організм ослаблений, а тому підвищується ймовірність появи інфекційного або алергічного захворювання.

Алергія лікування при годуванні груддю триває недовго, але надає несприятливий вплив на стан здоров’я малюка. Тому необхідно знати, яка доза здоров’я для дитини буде оптимальною, і зможе вберегти його від хвороб.

Хронічна алергія лікування при годуванні

Коли жінка страждає від хронічної алергії, їй необхідно пройти комплексне обстеження. В одних випадках кропив’янка – це ознака аутоімунного захворювання, вона може супроводжувати жінку протягом всієї вагітності. Також, не можна не брати до уваги, що герпес у вагітних зустрічається дуже часто.

Важливо, не сумувати і не задовольнятися одними консультаціями дерматолога. Варто звернутися ще до алерголога, ревматолога. Тільки лікуючим лікарем, після розгляду результатів обстеження і на основі огляду, може бути складена послідовність проведення інтенсивного лікування. Краще не вдаватися до самостійного лікування, а довіряти своє здоров’я тільки фахівцям.

Алергія лікування при годуванні у матері

Першим етапом алергія лікування при годуванні є вихід з ділянки впливу алергенів. Якщо ж після цього не послідувало ніяких позитивних змін, на наступному етапі необхідно звернутися до фахівця, який проведе діагностику непереносимості і вибере потрібне лікування нешкідливими препаратами – краплями і таблетками.

Вилікувати алергію у годуючих мам можливо, і список препаратів, які заборонено приймати невеликий. Акушерами рекомендовано використовувати інгалятори та безпечні аерозолі.

Більшість антигістамінних препаратів нового покоління не викликають поганого впливу на здоров’я дитини. Лікування алергії при грудному вигодовуванні у мами можна здійснювати за допомогою безлічі препаратів, крім тих, до складу яких входить теофілін. Матері, що годують повинні строго дотримуватися дозування (воно зменшене для того щоб в молоко не надходило багато шкідливих речовин).

Коли настає період загострення алергії, жінці рекомендовано приймати сорбенти. До них відноситься біле вугілля, харчові волокна, люмогель.

Медикаментозні засоби алергія лікування при годуванні

Антигістамінне алергія лікування при годуванні проводиться із застосуванням таких препаратів: Супрастину;

Діазоліну;

Піпольфеному;

Аллертеку;

Тавегілу;

Кларитину;

Кромогексалу.

При поліпшенні самопочуття пацієнтки доза препаратів зменшується, але лікування триває. Обов’язковою умовою вважається обмеження харчування у матері.

Коли прояви алергії виникають сезонно, потрібно дотримуватися певних правил, які значно поліпшать стан здоров’я:

Знаходження в приміщенні з комфортними умовами (не виходити на вулицю, коли жарко і вітряно);

Переодягатися, прийшовши додому;

Дотримуватися санітарно-гігієнічних норм (проводити вологе прибирання приміщення, міняти брудну білизну).

Алергія лікування при годуванні кропив’янки лікарськими препаратами

Вибирати лікарські препарати потрібно дуже серйозно і відповідально. Необхідно віддавати перевагу засобам тих виробників, які проводили адекватні дослідження для того щоб визначити ступінь потрапляння антигістамінних речовин у грудне молоко.

Приймати такого роду препарати можна тільки тоді, коли здоров’ю матері не загрожує серйозна небезпека, а саме, коли у неї:

Проявився набряк Квінке.

Визначився алерген.

Не виявляється причина постійних рецидивів хронічної кропив’янки.

Ті ж причини є достатніми для того, щоб почати прийом протиалергічних препаратів, що знімають свербіж: Феністил-гелю, Елокому, Адванта, Сина-флану. Необхідне дозування ліків призначається в кожному індивідуальному випадку лікарем.

Фахівцями часто використовується схема алергія лікування при годуванні , по якій мама з хронічною кропив’янкою приймає антигістамінний препарат пару раз на день до настання покращення, а після цього прийом препарату відбувається один раз на п’ять-сім днів.

Дуже популярні гомеопатичні засоби для лікування алергії, наприклад, такі як сульфур. Їх вживають не з метою вилікувати якусь конкретну хворобу, а для того щоб прискорити одужання і підтримати організм в цілому. Так, алергологами часто призначаються ін’єкції глюконат і хлорид кальцію жінкам у період годування груддю.

Аутолімфоцитотерапію використовують для повного лікування від алергії. Вводять в організм жінки спеціальним чином «очищені» власні лімфоцити завдяки чому власні клітини починають лікувати від алергії. Такий метод широко використовується в тих ситуаціях, коли встановити алерген неможливо, але його заборонено проводити під час лактації. Пацієнтки, у яких є рецидивна хронічна кропив’янка, можуть пройти цю процедуру до вагітності.

Алергія лікування при годуванні: причини виникнення кропивниці

Кропив’янка вважається не заразним захворюванням, вона не передається від матері до дитини, або іншими людьми матері. Виділяють дві причини, за якими необхідно серйозно ставиться до кропивниці, не затягувати з її лікуванням: Можливість появи алергічного набряку Квінке в області гортані. Через те що просвіт в дихальних шляхах звужується, повітря не може вільно проходити в легені, і людина починає задихатися. Нервові зриви матері. Так як серйозний психологічний і фізичний тиск відчуває жінка під час вагітності та пологів, це може вплинути на її здоров’я. Після народження дитини перші дні догляду за ним стають серйозним випробуванням для будь-якої мами, і тому в цей час можуть виникнути різні занепокоєння з приводу догляду за дитиною.

Народні засоби для алергія лікування при годуванні

При вагітності та лактації дуже популярними вважаються народні методи алергія лікування при годуванні. Керуючись принципом «гірше не буде», багато жінок самостійно призначають собі лікування. Але варто знати, що багато трав не такі вже нешкідливі, і повинні застосовуватися тільки після консультації з фахівцем.

Щоб усунути свербіж, поліпшити стан шкіри, рекомендовано приймати ванни з додаванням відварів ромашки, череди, дубової кори, календули. Перш ніж виконати подібні рекомендації, потрібно нанести відвар на маленьку ділянку шкіри. Адже якщо зазвичай організм сприймає ці трави нормально, то в період лактації можлива поява алергії. Також, дуже важливо приймати ванни з відварами трав певний час, адже вони сильно підсушують шкіру, через що надмірне лікування може тільки нашкодити.

Коли відвар вживають всередину, попередньо вивчають властивості прийнятої трави, яка може надавати не тільки протиалергічну дію. Так, відвар череди і календули сприяє пониженню кров’яного тиску.

Алергія лікування при годуванні: діагностика алергічної кропив’янки у годуючої матері

Коли стали помітні ознаки кропив’янки, варто обов’язково звернутися до лікаря, щоб поставити правильний діагноз. Алерголог проведе опитування молодої мами, і видасть направлення на наступні дослідження:

Аналіз крові на імуноглобуліни, антитіла, що виробляються до речовин, що провокують алергію;

Аналіз клітин шкіри для виявлення алергенних речовин;

Загальні аналізи сечі і калу;

Ревмопроби;

Виявлення хронічних хвороб (аутоімунних, ендокринних).

Якщо виникла підозра на харчову кропив’янку, рекомендовано завести щоденник, в якому будуть фіксуватися всі з’їдені продукти, і стан шкірних покривів після закінчення декількох годин після цього. Якщо це необхідно, проводять дослідження шкірних покривів для виявлення одного або декількох алергенів. У тому випадку, коли алергеном виступає косметичний засіб або побутова хімія, потрібно записувати час застосування цих засобів.

До головних принципів лікування кропив’янки відносяться:

Усунення фактора, провокуючого алергію;

Прийом засобів проти алергії;

Усунення свербежу, відчуття печіння уражених ділянок шкіри.

Коли лікують кропив’янку при годуванні груддю, велика кількість протиалергічних речовин потрапляє в материнське молоко. З цієї причини варто проводити лікування з особливою обережністю.

Алергія лікування при годуванні: причини алергії при лактації

З основних причин, які викликають прояв кропив’янки, відносяться:

Високоалергенні продукти;

Ліки, які містять у собі речовини, нестерпні при тривалому прийомі;

Складові косметичних засобів, засобів побутової хімії;

Пилок рослин;

Яд окремих комах;

Шерсть, лупа домашніх вихованців, продукти життєдіяльності мікроскопічних кліщів;

Пил, домашні клопи і кліщі;

Паразити, що живуть в організмі;

Наявність хронічних хвороб печінки і щитовидної залози;

Вплив тепла, холоду, ультрафіолетового випромінювання, нервових перенапруг, фізичного стомлення.

У жінок, які виношують дітей, імунітет найчастіше послаблюється, у порівнянні з тим, що був до вагітності. Це відбувається тому, що природою передбачено зниження рівня вироблення антитіл, які можуть сприйняти плід за чужорідне тіло і знищити його. Є випадки, коли під час вагітності, у пацієнтки було гарне самопочуття, а після народження дитини у неї на тлі постійних переживань виникає алергічна кропив’янка.

Алергія лікування при годуванні: збалансоване харчування

На початкових етапах життя дитини мама повинна дотримуватися суворої дієти, не вживати цитрусові, шоколад, копченості, смажену їжу, продукти з високим вмістом цукру. Коли дитина починає підростати, в раціон включаються нові продукти, але з особливою обережністю.

Матері, що годує можна вживати кисломолочні продукти, каші (гречану, кукурудзяну, рисову, вівсяну), овочі і фрукти не яскравого забарвлення, овочеві супи; варто обмежити вживання молочних продуктів, хлібобулочних виробів, манної крупи, цукру, солі, кондитерських виробів. Їй заборонено їсти рибу, морепродукти, горіхи, мед, овочі та фрукти яскравого забарвлення, ананаси, жирні бульйони, копченості, маринад

Щоб не допустити прояву алергічних реакцій, лікарями рекомендовано ретельне дотримання дієти, виключення можливості потрапляння алергенів в їжу. Харчування матері повинне бути не тільки гіпоалергенним, а також збалансованим і корисним.

Для того щоб контролювати процес додавання нових продуктів в раціон, породіллі можуть завести щоденник харчування. У ньому фіксують всі з’їдені страви, і реакції дитини на них. Таким чином, можна відразу визначити, який продукт харчування викликає алергію або непереносимість.

Пиття повинне бути достатнім і гіпоалергенним. Не можна вживати напої з великою кількістю барвників, підсолоджувачів. Пити варто не менше 2 літрів рідини на день. Якщо дотримуватися такої програми і спостерігатися у лікаря, мама і малюк будуть добре себе почувати.

Наостанок варто нагадати, що поява алергічних симптомів під час грудного годування, в більшості випадків, не привід для того, щоб припинити його. Якщо вчасно звернутися до фахівця, і не застосовувати для алергія лікування при годуванні самовільно призначені препарати, можна побороти хворобу за допомогою препаратів, які будуть нешкідливі, як для малюка, так і для матері.


Check Also

Малюнки по клітинкам для дітей. Цікава підбірка схем

Дітей буває складно здивувати, але це не означає, що зробити це неможливо. І після цілого …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *