Home / Діти / Рахіт у дітей – потрібно діяти швидко!

Рахіт у дітей – потрібно діяти швидко!

Рахіт – це захворювання, пов’язане з нестачею в організмі вітаміну. Д, який утворюється в шкірі людини під впливом сонячного світла і зустрічається в деяких продуктах. Цей вітамін сприяє кращому засвоєнню і правильному розподілу кальцію в організмі. Зазвичай цим захворюванням страждають діти до 2 років 3. Як вилікувати рахіт у дітей  і в чому полягає реабілітація, підкаже педіатр.

Рахіт у дітей: класифікація ознак захворювання

Рахіт у дітей - потрібно діяти швидко!

Таке захворювання відоме ще з давніх часів. Перші згадки про нього відносяться до другого сторіччя до нашої ери. У ті часи, це було звичайним явищем, але лікувати його було непросто.

Сьогодні, захворювання найчастіше зустрічається в країнах з холодним кліматом, там, де спостерігається дефіцит сонячного світла. Хоча в наших широтах рахіт у дітей  теж діагностується. В основному це відбувається в холодну пору року, коли дуже мало сонячного ультрафіолетового опромінення.

До виникнення хвороби можуть призвести неправильний режим дня, недостатнє перебування на свіжому повітрі, не правильне або недостатнє харчування й інші причини. Також у групі ризику в деякій мірі опиняються діти, які часто хворіють інфекційними захворюваннями, розладами ШКТ і мають всі або деякі симптоми. Рахіт у недоношених дітей дуже небезпечний і зустрічається в кілька разів частіше, ніж у дітей, народжених в строк. Не малу роль відіграють кліматичні чинники і сезонність. Відзначено, що взимку, його прояви частіше діагностуються у дітей віком до 3 років. Після цього віку, симптоми захворювання практично не зустрічаються і відповідна його діагностика не потрібна.

Як правило, перші ознаки хвороби у недоношених дітей проявляються вже до першого місяця життя, а у доношених на другому-третьому і може прогресувати до 1 року. Як визначити рахіт у дітей  і на що необхідно звернути увагу, в першу чергу, щоб не пропустити  ознаки, розвитку захворювання і вчасно їх розпізнати? Ось основна класифікація симптомів:

  • підвищене потовиділення, особливо голови, стоп і долоньок, облисіння потилиці, підвищена збудливість, поганий апетит.
  • через 2-3 тижні можуть з’явитися зміни в кістковій тканині, такі як утворення швів на голові, розм’якшення кісток дитячої потилиці, видима деформація черепа, тривале не закриття джерельця (у однорічного малюка), деформація кісток кінцівок і грудної клітки, неправильне прорізування зубів, утворення потовщень на зап’ястях і ребрах.
  • паралельно з кістковими змінами спостерігається в деякій мірі гіпотонія м’язів, можна спостерігати розпущеність суглобів, живіт виглядає великим, неправильної форми, викривлення хребта.
  • розвиток анемії.
  • збільшення розмірів печінки та селезінки.

Так хворобу можна розпізнати на початковому етапі. Якщо не проведена діагностика і не почалася реабілітація (повноцінне харчування, загартовування, масаж) або не лікувати її, то починається період розпалу хвороби і спостерігаються порушення м’язової і нервової систем, які можуть призвести до затримки у фізичному і психомоторному розвитку. Батькам варто звернути увагу, у випадку, коли у однорічного малюка не виходить перевертатися з животика на спинку, сидіти і масаж при цьому не допомагає, мало спілкується (дитячий лепет).

Характерні для розвитку захворювання зміни в кістковій тканині добре простежуються на рентгенограмі. Але сьогодні рахіт у дітей  діагностується лише по клінічній картині, враховуючи кісткові зміни. Це пов’язано з можливими негативними наслідками такого дослідження. У рідкісних випадках лікар може дати направлення на біохімічному аналізі крові.

Рахіт у дітей: причини виникнення

До основних причин, які можуть вплинути на виникнення у дитини до року навіть у невеликому ступені проблеми можна віднести деякі патології вагітності різного ступеня тяжкості, неправильне і незбалансоване харчування вагітної, дефіцит сонця. Така проблема як рахіт у недоношених дітей, часто зустрічається у тих, які народилися раніше строку або з великою вагою, після багатоплідної вагітності, при неправильно підібраній суміші у малюків на штучному вигодовуванні, при пізньому введенні прикорму або внаслідок спадкової схильності у малюків до 2 – 3 років.

Рахіт у дітей: лікування

Що ж робити, якщо діагноз підтвердився? Призначити лікування рахіту у дітей повинен тільки лікар, вивчивши всі ознаки і прояви захворювання. Так як лікування являє собою досить тривалий, комплексний, індивідуально підібраний процес, спрямований на те щоб розпізнати і усунути причин захворювання.

У цей час просто необхідно забезпечити дитині якісне, повноцінне харчування, що включає необхідну кількість вітаміну Д. Його дозу повинен визначити лікар після вивчення клінічної картини, враховуючи всі фактори. Варто відзначити, що ця доза буде значно перевищувати профілактичну дозу.

Підбираючи дієту, необхідно особливу увагу приділити тим продуктам, в яких у великій кількості присутній вітамін Д. До них відносяться молочні продукти, жовток яйця, риб’ячий жир, вершкове масло, олію, горіхи, печінка, паростки пшениці.

Харчування дитини, що має ознаки захворювання, має бути повноцінним. Так само необхідні щоденні прогулянки на свіжому повітрі, робити масаж. В якості додаткових заходів, які буде включати в себе реабілітація призначають масаж, лікувальну гімнастику, хвойні і сольові ванни, ультрафіолетове опромінення.

Якщо стадія захворювання виявляється запущеною, і після початку лікування симптоми не зникають, то показана госпіталізація. У випадку, коли лікування розпочато під час, можна виправити дефекти (класифікація їх досить широка). Але у випадку, коли рахіт у дітей  вже почав прогресувати, то шанси на це суттєво знижуються і наслідки можуть бути найнепередбачуваними.

Рахіт у дітей – профілактика хвороби

Профілактика рахіту у дітей – це цілий комплекс заходів. Дуже важливо займатися нею ще під час внутрішньоутробного розвитку. Тому їжа вагітної жінки повинна бути збалансованою і включати достатню кількість овочів, фруктів, м’яса і молочних продуктів (особливо це стосується сиру). Вона повинна достатню кількість часу гуляти на свіжому повітрі. Так само не варто забувати про прийняття полівітамінів, оскільки потреба в них у вагітної жінки підвищується в рази. А отримати таку кількість вітамінів тільки з продуктами харчування неможливо.

Після народження дитини потрібно забезпечити йому повноцінне годування, бажано грудним молоком, щоденні прогулянки на свіжому повітрі і якомога раніше починати гартуючі процедури і масаж. Всі ці заходи є неспецифічними. До специфічних відноситься прийом лікарських препаратів, що містять вітамін Д. Його часто призначають дітям в осінньо-зимовий період. Необхідну дозу препарату вам розрахує педіатр.

Щоб дитина росла здоровою досить використовувати весь комплекс заходів профілактики, включаючи масаж. А в разі виявлення у малюка будь-яких ознак хвороби відразу ж звернутися за консультацією до лікаря, який при необхідності призначить лікування. Особливу увагу батькам потрібно приділити харчуванню, фізичному розвитку і загартовуванню дитини. Будьте здорові!


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *