Home / Діти / Бронхіт лікування у дітей масажем

Бронхіт лікування у дітей масажем

З настанням холодів наш організм особливо схильний до простудних захворювань. Зокрема, вони «обожнюють» незміцнілі дитячі організми, нездатні надати їм належний опір. Через це, під час простудного захворювання, вони можуть заповнюватися в’язким слизом. Як одне з можливих ускладнень після звичайної, здавалося б, нежиті і виникає бронхіт лікування проводять відхаркувальними засобами.

Бронхіт лікування: яким може бути масаж?

Бронхіт лікування у дітей масажем

При лікуванні бронхіту завжди призначаються відхаркувальні засоби. Але щоб прискорити процес одужання нашого чада, рекомендується робити спеціальний масаж при бронхіті у дітей. На практиці використовуються різні види масажу при бронхіті:

медовий, зроблений з використанням розігрітого меду;

баночний масаж, в процесі якого спеціальні медичні банки накладають на спину і вручну рухають з боку в бік;

масаж грудної клітки, який нормалізує дихання;

дренажний масаж. Робиться він в області спини, і його особливістю є положення «голова нижче рівня тулуба»;

вібраційний масаж, тобто ритмічні постукування по спині. точковий масаж, що припускає масажування особливих точок на тілі.

Бронхіт лікування: підготовка до масажу

Перед тим як робити масаж своїй дитині при бронхіті, упевніться, що його фізичний стан дозволяє це зробити. У першу чергу малюк повинен бути старше 6-ти місяців, і температура його тіла не повинна перевищувати норму. Справа в тому, що у гіпертермічних дітей коли виникає бронхіт лікування масажем грудної клітки тільки погіршує ситуацію, а не надає допомогу в оздоровленні.

Чимале значення має і точність діагнозу, поставленого лікарем. Приміром, самостійний масаж грудної клітки при бронхіті у маленьких дітей, який супроводжується запальними процесами в гортані або трахеї, повністю протипоказаний. Причина – мокротиння не зможуть вийти через спазмовані органи дихання.

Масажування клітини грудей варто починати лише на етапі одужання, тобто на 4-5 добу з моменту позначення симптомів патології. Якщо вік маленького пацієнта не досяг і одного року, то масажні маніпуляції дозволено проводити вже з першого дня захворювання, але вкрай акуратно. Перед тим як особисто зробити масаж дитині при бронхіті, переконайтеся, що температура в кімнаті не перевищує +25 градусів Цельсія, а вологість становить не менше 65%.

Коли бронхіт лікування масажем потрібно вписати в існуючий дитячий графік, і спланувати його: за годину до їжі, щоб не спровокувати блювотні рефлекси; через 2 години після прийому їжі;

за годину до сну, щоб мокрота, що відходить не завадила повноцінному відпочинку.

Також важливо попутно давати маленькому пацієнтові відхаркувальний засіб, забезпечити йому рясне пиття, що полегшує вихід мокрот з організму. Перед самим «сеансом» варто зробити малюкові теплу або гаряченьку ванну (відповідно до віку), яка розігріє тіло, таким чином, підготувавши його до масажу.

Бронхіт лікування: можливі техніки масажу

Отже, розглянемо те, яким саме чином можна робити масаж дитині, не змушуючи його відвідувати поліклініку:

Медовий. Для нього краще спеціально купити акацієвий або липовий мед, якого потрібно всього 10 – 20 г на одну процедуру. Чому тільки такий? Просто саме цей продукт має виражені протизапальні властивості. Мед наноситься дитині на спинку і грудну клітку, після чого можна по черзі легенько виконувати поплескуючі рухи так, щоб долоня прилипала, а потім різко відставала від шкіри. По мірі всмоктування меду, долонька буде прилипати, і шкіра почне червоніти. Це не тільки швидше виліковує мокрий кашель, але й підвищує імунітет в цілому. Таку процедуру можна робити 2-3 рази в тиждень, а при сильних нападах кашлю – навіть кожну ніч. По завершенні процедури шкіру слід обмити тепленькою водичкою, і змастити маззю на основі живиці;

Баночний грудний. Як правило, медичні банки накладаються тільки на спину. У випадку з дитиною буде достатньо пари скляних ємностей, які слід розташувати по обидві сторони хребта на рівні лопаток. Спочатку потрібно змастити шкіру дитячим кремом, вазеліном або оливковою олією, потім підготувати самі банки. Їх належить нагріти за допомогою проспиртовані палаючим тампоном, і відразу ж притулити до шкіри. Коли банки будуть вже на спинці, можна починати саму процедуру;

Масаж грудної клітки. Коли виникає бронхіт лікування цією процедурою передбачає різні маніпуляції в області грудної клітини. Спочатку потрібно розтирати і погладжувати груди малюка знизу вгору, прямуючи від ребер до шиї, а при видиху злегка натискати на груди. Після 15 повторень здійснюється перехід до охоплюючи рухів від боків до центру, а завершується все дійство розтиранням міжреберних м’язів;

Дренажний. Малюка потрібно покласти на валик і подушку так, щоб тулуб був вище голови. За допомогою пальців рук розітріть спину дитини, потім перейдіть безпосередньо до процедури. Відступіть на 2 пальця з кожної сторони хребта, і виконайте пощипувальні рухи (20 разів), рухаючись у бік плечей. Зробіть ще пару таких повторень, зміщуючи руки щоразу в бік боків. Потім виконайте 20 погладжувань в напрямку плечей. Після цього проведіть ребром долоні в тому ж напрямку в лопатковій частині, рухаючись по діагоналі від хребта. Доброю ознакою якісно виконаної роботи є почервоніння шкіри. Варто зауважити, що подібні маніпуляції слід робити 15 хв. для маленьких дітлахів, і до 30 хв. для діток постарше, що не більше 1-2 разів на день;

Вібраційний «домашній» масаж при бронхіті у дітей робиться так: складену долоню “човником”, потрібно поплескувати дитині по спині. У дуже ранньому віці досить поплескувань двома пальцями. Такий сеанс триває всього кілька хвилинок, і повинен викликати мокрий кашель;

Точковий. Його суть полягає у впливі на тригерні точки. Наприклад, протикашльова точка знаходиться біля початку ключиць. Це місце потрібно масажувати круговими рухами проти годинникової стрілки.

Таким чином, коли виникає бронхіт лікування вашої дитини передбачає різні техніки масажу, якими ви зможете самі значно прискорити його одужання, і випередити наступні ускладнення.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *