Home / Діти / Купання малюка: важливі рекомендації

Купання малюка: важливі рекомендації

У цій статті ми хочемо обговорити таку важливу тему, як купання малюка, а також основні питання, пов’язані з цим. Купання важлива частина гігієни немовляти і цьому процесу варто приділяти не менше уваги, ніж, наприклад, годівлі та прогулянкам. Отже, з чого почати.

Коли починати купання малюка?

Купання малюка важливі рекомендації

Купання малюка починають відразу ж після того, як повністю заживе пупкова рана. До цього його можна просто обтирати тепленькою вологою м’якою тканиною.

У чому проводять купання малюка?

Для купання немовляти краще підібрати спеціальну дитячу ванночку. Користуватися загальною ванною не зовсім гігієнічно, організм дитини ще не виробив достатньо захисту. Для зручності купання можна купити спеціальну підставку, яка ставиться в дитячу ванночку і на яку дитину можна покласти, притримуючи рукою. Під час першого купання, щоб дитина не злякалася водички, її можна загорнути в пелюшку.

Купання малюка: температура і якість водички

Для перших декількох купань водичку для купання краще кип’ятити, щоб виключити потрапляння в організм дитини шкідливих бактерій. Ну а температура водички повинна бути рівна температурі тіла – 36,6-37 С. Для загартовування можна після основного купання обполоснути дитину з глечика з водичкою на півградуса меншою. Перевірити температуру водички досвідчена мама може за допомогою ліктя, а також можна скористатися градусником для ванночки.

Час купання малюка

На деяких дітей ванна надає заспокійливу дію, таких дітей краще купати перед сном. Тих дітей, яких купання розбурхує, і вони потім довго не можуть заснути, краще купати в ранкові години. За часом перше купання малюка має тривати близько 10-15 хвилинок, надалі, час знаходження у ванній можна збільшити, якщо це, звичайно, подобається дитині.

Техніка купання малюка

Купати дитину потрібно притримуючи однією рукою за потилицю, шию і спину, а другою за ніжки і сіднички. Можна голову дитини покласти на ваше передпліччя, притримуючи рукою в області плечового суглоба, страхуючи дитину від вислизання і занурення під водичку. Опускати дитину у воду варто дуже акуратно, щоб вона не злякалася. Під час купання потрібно обов’язково промити їй всі складки, м’язові западини і складки за вухами. Особливо обережно потрібно мити голову дитині, краще нехай їй не потрапляє в очі водичка, інакше вона може злякатися. Після купання дитину потрібно облити чистенькою водичкою з глечика і якнайшвидше одягнути в сорочечку, повзунки і загорнути в пелюшки. У кімнаті, куди принесуть немовлятко після купання, не повинно бути протягів.

Засоби для купання малюка

Шкіра немовляти на самому початку ще не встигає виробити досить міцну захисну плівку, яка є природним захистом від усіх негативних факторів. PH шкіри немовляти становить приблизно 5,5 і їй не підходять звичайні миючі засоби. Тому при купанні потрібно застосовувати спеціальні дитячі засоби для купання з м’якою ніжною формулою. Вибір таких засобів в магазинах дуже великий, але захоплюватися ними не треба, застосовувати їх варто не більше одного разу на тиждень.

Лікувальні трави для купання малюка

Рекомендується додавати у водичку для купання настої різних лікарських трав, адже шкіра вбирає корисні речовини по всій поверхні, дозволяючи корисним речовинам надавати максимально сприятливий вплив на стан шкіри і організму в цілому. В залежності від їх цілющих властивостей використовують різні лікарські рослини. Найпопулярнішими з них є низка і ромашка.

Купання малюка з чередою

При найпершому купанні, а також при виникаючих проблемах із дермою у ванночку рекомендується додавати настій череди. Череда має цілющі властивості при запаленні і висипах, сприяє швидкому загоєнню пупкової ранки, допомагає позбутися молочної кірочки-гнейсу та себореї. Перед використанням череди, необхідно переконатися, щоб в пакетику з травою не було «сіна» – щільних довгастих насінинок, оскільки це означає, що низку зібрали не в період бутонізації і на самому початку цвітіння (тоді, коли її лікувальні властивості найбільш ефективні), а набагато пізніше. Оскільки низка підсушує шкіру, використовувати її варто не частіше 1 разу на тиждень і в поєднанні з обволікаючими лікарськими трав’яними засобами – квітками липи, подорожником, мати-й-мачухою.

Купання малюка з ромашкою

Ромашка – незамінна лікарська рослина, яка має бути в аптечці у кожної мами. Ромашка надає антисептичну, бактерицидну, пом’якшуючу дію, заспокоює запалену шкіру немовляти, допомагає при алергії. Дуже сприятливі ванни з розчином ромашки впливають на сечостатеву систему у дівчаток. При запаленні вічок їх можна протирати слабким розчином ромашки, вмочивши в нього чисту марлеву серветку.

Як правильно приготувати настій для купання малюка

Для настою череди підійде як подрібнена череда, так і низка у фільтр-пакетиках. На 1 літр окропчику необхідно взяти 3 столові ложечки трави або 3 фільтр-пакетика. Після придбання настою темно-золотистого кольору (приблизно півгодини) настій потрібно процідити і добавити в ванночку з водичкою для купання малюка.

Настій ромашки не повинен бути дуже міцним, тому на 1 літр окропу необхідно взяти 1 столову ложечку квіток (пізніше можна збільшити до 2-х) або 1-2 фільтр-пакетика. Настояти 10 хвилинок, процідити і добавити в ванночку.

Не варто обполіскувати дитину водичкою після ванночки з лікарськими травами, оскільки це знизить лікувальний ефект.

Де придбати лікарські трави для купання малюка?

Трави – череда, ромашка, а також всі інші, є медичним препаратом, тому купуватися повинні або в аптеці, або в спеціалізованих магазинах. Тільки в цьому випадку буде гарантовано їх якість та безпеку при застосуванні. Не можна купувати трави на вулиці, з рук невідомих продавців. Такі трави, як правило, зібрані в місцях далеких від хорошої екології та їх склад ніким і ніколи не перевірявся.


Check Also

Новорічні прикраси на 2021 рік своїми руками. Корисна підбірка

До жодного свята не готуються і не прикрашають своє житло так, як до зустрічі Нового …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *