Home / Здоров'я / Вагітність і пологи / Підвищення температури тіла при вагітності

Підвищення температури тіла при вагітності

Підвищення температури тіла, як правило, свідчить про початок захворювання, але під час виношування малюка таке можливо і без видимих причин. Щоб розібратися, чи буває безпричинне підвищення температури тіла при вагітності і чи є воно нормальним явищем, зупинимося на даному питанні докладніше.

Підвищення температури тіла при вагітності: що робити на ранніх термінах?

Підвищення температури тіла при вагітності

Якщо у жінки підвищилася базальна температура, то це явище цілком природно і розцінюється як варіант норми. А от її зниження повинно стати приводом для занепокоєння, так як воно може свідчити про загрозу викидня.

У переважній більшості випадків підвищення цього показника в першому триместрі не є патологічним. Це явище обумовлене природною гормональною перебудовою організму.

Якщо температура підвищена до 37°C і не спостерігається інших ознак захворювання, то не варто лякатися і передчасно тривожитися. Коли занепокоєння не проходить, то можна звернутися до фахівця і здати призначені ним аналізи.

Підвищення температури тіла іноді спостерігається по досить банальній причині – в результаті перегріву організму. Варто більш уважно стежити за мікрокліматом в будинку, частіше здійснювати провітрювання або ж виходити на вулицю.

Коли підвищення температури тіла при вагітності повинно викликати занепокоєння?

Субфебрильних цифр (до 38°C) можуть важко переноситися. Тоді у жінки виникає втома, слабкість, розбитість, занепад сил. Якщо субфебрильні цифри тримаються впродовж досить тривалого періоду, то існує ймовірність того, що в організмі приховано протікає запальний процес.

Підвищення показників термометра на ранніх термінах може вказувати на позаматкову вагітність, що є досить небезпечним для жінки станом, тому потрібно звернутися до гінеколога, коли цей показник не знижується. Тільки фахівець, грунтуючись на аналізах, зможе поставити діагноз і призначити адекватну терапію.

Крім того, безліч захворювань характеризуються прихованим перебігом на ранніх етапах розвитку, наприклад, пієлонефрит, герпес, туберкульоз. Також потрібно враховувати, що і при вагітності жінка може підхопити інфекційне чи вірусне захворювання, яке, втім, досить небезпечне для майбутнього малюка.

Важкий перебіг різних хвороб на першому триместрі досить часто призводить до викидня. Коли інфекція вражає різні органи і системи несформованої дитини, виникають вади розвитку.

У такій ситуації проводиться ретельне обстеження жінки і плоду. При виявленні вад піднімається питання про переривання вагітності.

Якщо відмітка градусника перевищує 38°C протягом доби в перший місяць вагітності, можуть виникнути негативні наслідки для плода: патології головного мозку і лицьового скелета. Також це явище може спровокувати викидень, тому не можна допускати зростання цього показника.

Підвищення температури тіла: як швидко знизити температуру вагітній жінці

Не варто приймати препарати, якщо відмітка градусника не перевищує 38°C. В іншому випадку потрібно вживати заходів. Рекомендується випити парацетамолу, але варто дотримуватися дозування. Строго заборонено пити аспірин, оскільки він негативно впливає на життєдіяльність плода, може спровокувати викидень. Крім того, безліч медикаментів заборонено приймати в першому триместрі, так що в такій ситуації оптимальним виходом є звернення до фахівця або виклик швидкої допомоги.

Можна спробувати впоратися з цим явищем самостійно, наприклад, провітрити приміщення, одягнутися більш легко. Рекомендується більше пити, але якщо є набряки, то рясне пиття протипоказана. Не можна проводити обтирання оцтом, спиртом.

Як уникнути підвищення температури тіла при вагітності

Щоб убезпечити себе і свого малюка, варто проводити профілактику простудних та інших захворювань. Можливо, лікар порекомендує додатковий прийом полівітамінних комплексів. Крім того, рекомендується на етапі планування дитини пройти повне обстеження і вилікувати виявлені захворювання.

Підвищення температури тіла при перших ознаках вагітності

Як відомо, першим явним симптомом вдалого зачаття є затримка місячних. Другою ознакою вагітності – підвищення базальної температури.

Це досить легко виявити, якщо жінка вела графік базальної температури.

Як правило, відмітка градусника підвищується до 37°C за кілька діб до передбачуваної дати місячних.

Якщо присутній нежить, перепади настрою, втома, ломота в попереку, руках і спині, набухають груди, з’являється пігментація на шкірі і змінюються кулінарні пристрасті, значить, вагітність настала.

Підвищення температури тіла перед місячними або вагітність, яка відбулась

Як відомо, менструальний цикл залежить від вироблення певних гормонів. Після овуляції підвищується синтез прогестерону, який впливає на центр терморегуляції, що локалізується в головному мозку. З цієї причини особливо чутливі жінки спостерігають у себе підвищення температури тіла. Буває таке приблизно за тиждень до передбачуваної дати місячних. Коли місячні наступають, відмітка градусника знижується до звичних цифр, так як падає рівень прогестерону.

Однак не у всіх жінок спостерігається подібне явище.

Якщо немає ніяких температурних коливань, не слід сприймати це як патологічне явище.

Якщо жінка завагітніла, то температура все одно піднімається і теж з причини гормональної перебудови. У обов’язковому порядку, щоб зв’язати цей показник з можливим зачаттям, вимірюється базальна температура. Можна скористатися тестами на вагітність;

Щоб підтвердити цей факт, необхідно вимірювати базальну температуру протягом усього циклу. Остання вимірюється тільки ректально і тільки вранці, поки жінка ще не встала з ліжка. Якщо підвищення температури тіла відбулося після овуляції і впала за 3-4 доби до передбачуваної дати місячних, то зачаття не відбулося. В іншому випадку, коли сталася затримка і температура не знижується, а тримається в межах 37°, рекомендується придбати в аптеці спеціальні тести або ж відразу відвідати гінеколога.

Якщо показник градусника перед місячними перевищує 37,4°C, можна запідозрити недобре. Занадто високі цифри свідчать про наявність в організмі патології, наприклад, це може бути запалення придатків, матки або її внутрішнього шару. Як правило, всі перераховані патології та патологічні стани супроводжуються і іншими симптомами.


Check Also

Як зробити дитину дівчинку – найкращі дієві способи

Більшість потенційних батьків запевняють, що для них важливо лише щоб дитина була здоровою, і вони …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *