Home / Твоя краса / Обличчя / Лікування демодекозу на обличчі: ефективно

Лікування демодекозу на обличчі: ефективно

У підлітковому віці багато юнаків і дівчат стикаються з проблемою появи висипань на шкірі. Як правило, наявність акне найчастіше обумовлене статевим дозріванням. Але що ж робити, якщо підлітковий вік вже давно позаду, а проблемна шкіра не дає вам спокою? Якщо на шкірі обличчя та спини з’являються почервоніння або фурункули, то це може бути ознакою розвитку інфекційного захворювання – демодекозу. У такій ситуації для лікування демодекозу потрібно підключати важку артилерію лікарських препаратів і засобів народної медицини. Про те, як проводити лікування демодекозу на обличчі, мова піде в цій статті.

Лікування демодекозу: кліщі на обличчі

Лікування демодекозу на обличчі ефективно

Як відомо, в нашому організмі існує безліч не тільки корисних бактерій, але і хвороботворних мікроорганізмів. Одним з таких паразитів вважається мікроскопічний кліщ, що мешкає під шкірними покривами. Він може знаходитися в організмі все життя і не прогресувати. Але при наявності певних факторів і ослаблення імунітету цей кліщ розгортає активну діяльність, тим самим провокуючи розвиток демодекозу.

Найчастіше демодекоз проявляється на шкірних покривах обличчя та спини. Кліщ розташовується поблизу волосяних фолікул і сальних залоз. При його активності на шкірі з’являються запалення, які на перший погляд дуже схожі на звичайний вугровий висип. Якщо ви побачили ряд супутніх симптомів, наприклад, неприродний блиск уражених ділянок шкіри, наліт на повіках або розширення пор, то це є підставою для негайного візиту до лікаря.

Демодекоз заподіює не тільки ряд фізичних, а й моральних страждань людині. Шкіра постійно свербить, а через рясні висипання втрачається природна краса. Для боротьби з цим паразитом потрібно використовувати не тільки фармакологічні препарати, але і косметичні засоби, а також вдаватися до методів народної медицини.

Лікування демодекозу на обличчі вдома

Самостійно лікування демодекозу починати не потрібно. Ви повинні звернутися до дерматолога, який справить паркан необхідних матеріалів для аналізів і зможе точно встановити діагноз. Для кожної людини лікувальний курс розробляється суто індивідуально. Все залежить від особливостей шкірних покривів, загального стану організму і стадії захворювання. Справитися з демодекозом цілком під силу кожному навіть вдома, але тільки під чуйним керівництвом лікаря-дерматолога.

Схема лікування демодекозу обличчя

Лікування демодекозу має бути комплексним. Обмежитися прийомом пероральних засобів або зовнішнім застосуванням мазей і кремів можна. Як вже говорилося, в кожному конкретному випадку розробляється індивідуальна схема позбавлення від недуги. Якщо говорити узагальнено, то лікування демодекозу на обличчі включає в себе кілька основних аспектів:

прийом антибіотиків перорально;

використання кремів і мазей, що містять активні речовини, дія яких спрямована на усунення кліща-демодекса;

проведення косметологічних процедур, наприклад, кріомасажу, електрофорезу;

дотримання заходів особистої гігієни;

використання спеціальних косметичних засобів по догляду за шкірними покривами;

прийом фармацевтичних препаратів, що зміцнюють імунну систему, нормалізують роботу ШКТ; дотримання дієтичного раціону.

Давайте розглянемо докладніше основні аспекти лікування демодекозу.

Лікування демодекозу на обличчі препаратами

Для лікування демодекозу можуть призначатися фармакологічні препарати різних груп. У першу чергу дерматолог призначить лікарські засоби протипаразитарного типу, наприклад:

Метрогіл гель;

Орнідазол;

Трихопол;

Спрегаль.

Для комплексного лікування демодекозу призначаються засоби протизапального та протимікробного типу, зокрема:

азелаїнова кислота;

бензилбензоат;

іхтіолова мазь;

мазі і креми на основі дьогтю.

Самостійно ви можете вибрати косметологічні засоби, дія яких спрямована на нормалізацію виділення жиру шкірними покривами. Найчастіше фахівці рекомендують використовувати косметику серії Demodex Complex. Деякі препарати з цієї косметичної лінії можна застосовувати в профілактичних цілях.

Для боротьби з активною діяльністю кліща-демодекса потрібно використовувати засоби антибактеріального типу. Ці препарати випускаються у формі крапель для очей, якщо кліщ вражає повіки і вії. До них відносяться такі фармацевтичні засоби:

Демалан;

Еубетал-антибіотик;

Колбіоцин.

Для запобігання появи алергічної реакції та зменшення симптомів, зокрема, свербіння, лікуючі фахівці призначають прийом антигістамінних препаратів. З їх допомогою також можна усунути набряклість шкірних покривів. Щоб присікти розмноження підшкірного кліща, потрібно приймати лікарські засоби, дія яких спрямована на зміцнення судинних стінок. Якщо розвиток демодекозу було обумовлено зниженням імунітету, то дерматолог може призначити прийом імуностимулюючих фармакологічних речовин.

Народні засоби лікування демодекозу обличчя

Поряд з фармакологічними препаратами для боротьби з демодекозом можна використовувати засоби народної медицини. Щоб очистити організм від накопичених шлаків і токсинів, потрібно прийняти розчин магнезії. Приймати такий засіб слід в пропорції 100 г на 100 кг маси тіла. Також добре допомагають очистити організм сік грейпфрута і льняна оолія.

Для усунення почервоніння на обличчі потрібно робити примочки. Найкраще допомагають впоратися з демодекозом обличчя такі лікарські рослини:

кора жостеру;

ялівцеві ягоди;

полин;

кореневище оману;

календула;

чайний гриб;

каланхое;

евкаліпт.

Примочки слід робити двічі на день. Для досягнення позитивного ефекту лікувальний курс може затягнутися на кілька місяців. Тривалість однієї процедури не повинна бути менше 20 хв. Прикладати компреси слід тільки на уражені ділянки. Перед початком процедури шкіру обличчя обов’язково потрібно обробити спиртовою настоянкою календули або евкаліпту, а також іншим антисептичним засобом.

Лікування демодекозу на обличчі: відгуки

На різних форумах можна відшукати безліч відгуків людей, які стикалися з проблемою враженя обличчя кліщем-демодекс. В основному всі з них для лікування хвороби використовували фармакологічні препарати в поєднанні з косметичними засобами.

Люди залишають відгуки про те, що для лікування демодекозу обличчя потрібно робити спеціальні процедури, наприклад, електрофорез або електрокоагуляцію. Згідно багатьох відгуків, для лікування демодекозу слід використовувати дігтярне або господарське мило, а також обробляти шкіру антисептичними розчинами або спиртовими настоянками. Багато людей перорально приймали лікарські засоби, які очищали організм від токсинів і зміцнювали імунітет.

Також згідно відгуків більшим попитом користується лікарський засіб, який складається з таблеток Левоміцетину, Трихопол і саліцилового спирту. Такий засіб можна приготувати самостійно. Ось тільки після використання цього лосьйону сильно стоншується і пересушується шкіра.

У відгуках можна знайти інформацію про дію того чи іншого препарату. Але всі користувачі, які стикалися з демодекозом, радять звертатися за допомогою до лікуючого фахівця.

Лікування демодекозу обличчя вдома: корисні поради

Щоб позбутися такої підступної недуги вдома, потрібно виконувати деякі дії:

регулярно обробляти шкіру антисептичними засобами;

умиватися тільки очищеною (без хлору) водичкою;

для вмивання використовувати дігтярне або господарське мило, а також засобами косметології зі спеціальної лікувальної серії;

періодично робити пілінг обличчя за допомогою скрабів;

робити лікувальні маски на основі косметичної глини;

не користуватися чужими косметичними засобами;

дотримуватися особистої гігієни;

дотримуватися дієтичного раціону;

в періоди можливого загострення захворювання (восени і навесні) проводити профілактичні заходи, а також відвідувати дерматолога.

Як бачите, демодекоз не найнебезпечніша хвороба. Позбутися від неї можна тільки шляхом усунення кліща-демодекса, тому лікування має бути комплексним. Не забувайте слова мудрого Сократа: здоров’я – це все, а без нього – ніщо. Будьте здорові!

 


Check Also

Міцелярна вода – користь та шкода застосування

Багато жінок зранку наносять на обличчя макіяж, в результаті чого весь день шкірі доводиться бути …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *